Danijela Tešić Dubai
21.09.2023 Chef

Danijela Tešić osvojila Dubai kao head sommelier u restoranu Stay by Yannick Alleno

Danijela Tešić je prošle godine dotakla zvezdano nebo kada je dobila prvu Michelinovu zvezdicu za sommeliera u istoriji dubaija. Ova talentovana Beograđanka odnedavno nastavlja da živi svoj san i to kao head sommelier u restoranu Stay by Yannick Alleno.

Danijela Tešić je protresla gastronomsku scenu Dubaija

Da biste dobili titulu i zvanje sommeliera morate položiti određene ispite da biste dobili sertifikat kao krunski dokaz da se razumete u vina i sve što je vezano za vina. Naravno, pre no što upišete kurs, potrebno je napraviti snažne temelje, a to u slučaju sommeliera znači upoznati se sa vinskim regijama, osnovnim sortama grožđa i vinima koja od njih nastaju. Nakon toga započinjete da radite na slaganjima ukusa, po mogućnosti u ugostiteljskoj industriji, a zatim vas sleduje neprestano usavršavanje i nadograđivanje znanja. I da li je to dovoljno? Ne, nije. Ako ste bez trunke energije i šarma, ako ne zračite pozitivnim vibracijama, svo to znanje vam ne vredi.

Danijela Tešić je ponosna vlasnica Michelinove zvezdice za sommeliera

Danijela Tešić: „Svaka emocija prema vinu se rodila u Pampour Baru“

„Tako je! Znanje uvek može da se nadogradi, ali harizma i šarm ne može da se stvori tek tako. Uzmite mene za primer“, kroz smeh je započela razgovor Danijela Tešić, sommelir koja je prošle godine dotakla zvezdano nebo kada je dobila prvu Michelinovu zvezdicu za sommeliera u istoriji Dubaija.
U detinjstvu je maštala da dotakne zvezde, ali ne putem vina, već putem letelica. Ipak, nakon završene Vazduhoplovne akademije, ljubav prema vinu se rodila na idealnom mestu – u kontaktu sa gostima. Junakinja ove priče je svoj profesionalni angažman započela u Pampour Baru, jednoj od prvih autentičnih vinoteka u Beogradu.
„Apsolutno svaka emocija prema vinu se tu stvorila i o tom periodu, kao i o Mirjani Petković i Đuri Tošiću, bih mogla satima da pričam. Ceo kolektiv Pampoura je imao strpljenja za mene i svi oni su zaslužni za sve što sam postigla u vinskom svetu”, kaže s puno topline Danijela.
Ubrzo jedan odmor u Dubaiju je bio sudbinski. Danijela je dobila poziv iz Srbije i javljeno joj je da restoran Ossiano traži sommeliera. Otišla je na razgovor i naša sagovornica je postala deo tima grandioznog Atlantis, The Palm hotela u sklopu kojeg radi restoran Ossiano.
“Da, moram priznati da sam avanturista i da me u životu vode znatiželja, uzbuđenja i poslovni izazovi. Ovog puta se desio i savršeni tajming”, kaže Danijela i dodaje: “Rad u restoranu Ossiano je moj prvi dodir sa restoranom tog kalibra, a opet sam uspela sve da naučim u najkraćem mogućem roku. Ja sam se prilagodila restoranu, ali i on meni. Naučili smo da funkcionišemo, postojimo i, što ne reći, dišemo zajedno”.

Danijela Tešić Michelin

Danijela Tešić: „Sve što mi se dešava je apsolutno nestvarno“

Nakon sedam meseci rada u restoranu Danijela je protresla vinsku scenu u Dubaiju kada je usledilo priznanje od Michelina, prva zvezdica za sommeliera u istoriji Dubaija.
“Sam odlazak na binu, preuzimanje nagrade kao i govor, koji je bio ravan katastrofi, mi je i sad totalno mutan u glavi, nisam ni bila svesna šta se dešava. Mislim da nisam i dalje svesna da sam dobila jednu od najvećih nagrada u našem poslu”, kaže uz osmeh Danijela otkrivajući da se veče nakon priznanja setila onih ljudi koji su joj govorili da nikada neće moći da radi u fine dining restoranu zbog svog “nezgodnog” karaktera. To je bilo poslednji put kad se prisetila prošlosti. Logično, jer ju je čekala budućnost. I to kakva. U restoranu Stay by Yannick Alleno, i to na poziciji head sommelier.
“Apsolutno nestvarno!”, kaže Danijela kako se osećala kada je dobila ponudu za posao koji je, verujem, san svakog sommeliera.
“Kada sam odlazila iz Beograda nisam ni sanjala prvo da ću raditi u Michelin restoranu, da ću imati svoju Michelin zvezdu, a ni na kraj pameti mi nije bilo da ću raditi u Yanikkovom restoranu. Još jednom se potvrdilo da nikad ne znaš gde te put nosi i samo mogu da kažem da sam veoma ponosna jer sada više nisam na putu, već autoputu sa šest traka (smeh). Delim tvoje mišljenje da je raditi za takvu veličinu, kakva je chef Yannick Aleno, san svakoga iz gastronomskog biznisa i malo nas ima tu sreću”.
Restoran Stay by Yannick Alleno se nalazi u sklopu One&Only The Palm hotela lociranog na Palm Jumeirah ostrvu u Dubaiju. Danijelu smo zamilili da nam ukratko opiše hotel.
“Lociran je na samoj ivici Palme i radi se o izuzetnom, unikantnom hotelu koji pruža vrhunsku uslugu. Raskošni vrtovi i fontane se pružaju duž hotela, a činjenica da imamo 94 ključa, daje nam mogućnost za veoma personalizovanu uslugu. Kratko i jasno, hotel je ultra luxury koji kombinuje mavarsku i andaluzijsku arhitekturu upotpunjenu savremenim šik enterijerima. Zaista nestvarno mesto”, u jednom dahu mi objašnjava sagovornica.

Danijela Tešić somelijer ameriken

Danijela Tešić: „Kada mi je chef Yannick Alleno rekao da je ponosan na moj uspeh, ostala sam u šoku!“

U nastavku razgovora saznajem da se prilikom prve posete, tačnije večere, u restoranu Stay by Yannick Alleno prošle godine zarekla: “Ovde ću raditi jednog dana”. Obećanje dato samoj sebi se približilo realizaciji kada je na jednoj proslavi posle dodele Michelina upoznala chefa Renauda Dutela.
“Malo po malo, posle godinu dana nakon tog razgovora počinjem novu priču ovde. Razgovor za posao je protekao opušteno i efikasno. Trebalo nam je dva poziva i 45 minuta”, kaže uvek nasmejana sommelierka.
Chef Yannick Alleno je crème de la creme svetske gastronomije i svojim radom je osigurao mesto u istoriji vrhunskog kulinarstva. Zanimalo je kako je proteklo njihovo upoznavanje.
“Upoznala sam ga na dodeli Michelina prošle godine. Kada mi je prišao da se upozna i kada je na početku razgovora rekao da je sjajno to što sam postigla i da je ponosan na moj uspeh, ostala sam u šoku. Bukvalno su mi tih par minuta delovali nerealno. Imala sam priliku posle toga još jednom da se vidim sa njim gde smo se pošteno ispričali. On je jedan on najboljih chefova na svetu, apsolutno genijalan, harizmatičan, a opet jednostavan. Kud’ ćeš bolje”, priča oduševljeno Danijela i nastavlja o planovima restorana:
“Ove godine smo zadržali dve zvezdice, što je fantastičan uspeh, ali stremimo ka novim visinama. Najbitnije da svi gosti, prvenstveno, budu zadovoljni, a to ćemo postići ako svako u svom segmentu pruži maksimum. Od mene se, logično, očekuje da se fokusiram na vinsku listu i pairing. S obzirom da imamo dva set menija i a la carte ponudu, biće vrlo zanimljivo. Osim restorana, zadužena sam za beverage program čitavog hotela, što je prvi put da ću raditi taj volumen”.

Danijela Tešić Somelijer

Danijela Tešić: “Pripremam novi pairing koji će uzdrmati predrasude i stereotipno uparivanje hrane i vina”

Upoznavanje sa ekipom iz restorana je, kako sama kaže, proteklo sjajno.
“Ceo tim u kuhinji je fantastičan, kao i tim front of houde. Chef Renaud Dutel i sous chef Ilyq Evdokimov, kao i Executive chef One and Only Stephane Loison su fenomenalni”, dodajući da veliku podršku svi zaposleni imaju u menadžmentu u sastavu Emanuela Setterberg, general menadžer, F&B menadžer Julien Chambon i menadžerka restorana Maria Patsatzoglou.
Gastronomska, a samim tim i vinska, filozofija restorana Stay by Yannick Alleno u Dubaiju je savoir faire, ili u slobodnom prevodu, misliti drugačije i razmišljati van zone komfora.
“Mislim da je to pravac koji mi maksimalno odgovara. Nikada se nisam uklapala lako u neke pravce, a stavljanje u kalupe nikad nije bila moja opcija. Mišljenja sam da zajedno treba da pomeramo granice i da izlazimo iz tog komfora da bi otkrili od čega smo zapravo sazdani i koliko daleko možemo da doguramo. Glavni zadatak koji sam sebi zadala su vina i nove etikete, a obećavam da će moj novi pairing, biti stvarno nešto novo i da će uparivanja biti neočekivana, te da će uzdrmati predrasude i stereotipno uparivanje hrane i vina”, samouvereno završava ovaj razgovor Danijela Tešić, ponos srpskog somelijerstva u svetu.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: STAY BY YANNICK ALLENO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije