Chef Aleksandar Kerekeš otkriva ukusnu magiju Cresa
Chef Aleksandar Kerekeš se nakon Beograda zaputio na jedno od najlepših ostrva u Jadranskom moru. Kao i svaki profesionalac obišao je svaki kamen n...
pročitaj jošIsplanirali ste vikend putovanje, odabrali smeštaj i restoran koji želite da posetite. Odlučili ste da krenete vozom, međutim chatbot vam javlja da je polazak odložen. Sedate u automobil i na GPS-u unosite destinaciju, ipak, vaš auto samoinicijativno menja rutu na mapi i odvodi vas na drugo odredište, jer on bolje zna vaše uobičajene navike. Stižete na parking hotela, na recepciji vas čeka robot i smeštate se u sobu. Odlazite do restorana, na vratima vas dočekuje displej, unosite šifru rezervacije i odlazite do broja stola koji vam je dodeljen. Uzimate telefon u ruke da naručite hranu, ali vam telefon ne dozvoljava da naručite jagnjetinu ispod sača jer imate visok pritisak, a i malo ste gojazni. Uz uzdah konstatujete da ovo nije vikend koji ste želeli.
Ova priča iz budućnosti, koja će nekim novim generacijama biti uobičajena, postaće stvarnost kada veštačka inteligencija nadvlada onu, kakvu-takvu, ljudsku, jer poslednji korak koji predviđaju naučnici je razvoj mašina koje će moći da predvide vaša osećanja, kao i osećanja ljudi oko vas.
Dok se Orvel zadovoljno smeška, mi još uvek razmišljamo o junaku s početka naše priče. On na tom putovanju nije sreo nijedno ljudsko biće. Nije proćaskao sa radnikom na pumpi, nije mu se niko nasmejao na recepciji hotela, kao ni u restoranu. Tužno i samotno.
Do tada, mi smo zarad ovog broja otišli do hotela Moskva, gde nas je dočekao raspoloženi Miloš Mihailović, direktor F&B sektora. Sa Irmom Ljajko smo pričali o uspehu firme Gastpro, a ekipa iz požarevačkog restorana Marco’s nam je predstavila svoju viziju ugostiteljstva. U srcu Zemuna ugostio nas je chef Nikola Kovačević u svom Bistromatu, Clement Senaratne nas je upoznao sa kuhinjom Šri Lanke, a chef Miloš Lelić je predstavio novi jelovnik restorana Tabor. Zov divljine nas je odveo do Lovačkog doma u Valjevu, nakon čega smo produžili do Prijepolja i restorana Kosač. kojeg je vlasnik Miloš Matović renovirao i modernizovao, da bi na kraju sjajnu kafu popili u Novom Pazaru u novootvorenom kafeu Siena.
View this post on Instagram
Ugostiteljstvo je grana koja će uspeti da se odupre veštačkoj inteligenciji! Ili će se odupirati do poslednjeg daha. Ugostiteljstvo su ljudi, ugostiteljstvo je događaj, razgovor, uživanje i radost. Svaki ulazak u ugostiteljski objekat je putovanje na kojem vam ne treba navigacija. Dovoljna su vam čula. Da vidite, da govorite i da osetite mirise i ukuse koji će vas privući.
Ako nam ne verujete, pitajte i naše ostale sagovornike – chefove Stefana Barcu, Aleksandra Kerekeša, Kristijana Marenića, Takeši Ivaia, Mileta Pupovca i sommeliera za maslinova ulja Mariju Radović.
Kao i uvek, ceo magazin možete preuzeti u PDF formatu na našem portalu.
Priznati restoran Kibe Mahala, na iznenađenje mnogih Sarajlija, odnedavno na meniju ima jagnjetinu, bogato ukrašenu zlatnim listićima. Istina je...
pročitaj jošTradicionala 2025 je izbor za najbolje restorane u Srbiji koji služe autentična i tradicionalna jela. Svako ko je bar jednom imao prilike da pročit...
pročitaj jošMesto od kog nikada niste videli neobičnije, a ni lepše. Već na prilasku ovom objektu smeštenom usred šume, ispod Batinskog mosta, gde Dunav mirno ...
pročitaj još