Julius Meinl aparat za kafu
19.09.2023 Drink

Julius Meinl otvorio prvi regionalni trening centar za bariste

Julius Meinl regionalni trening centar za bariste će ubuduće biti mesto za edukaciju barista i ljudi koji žele da uđu u ovaj posao ali za sve one kojima je razvoj i unapređenje ovog segmenta horeca tržišta prioritet

Julius Meinl Srbija ubuduće će redovno organizovati degustacije novih ukusa specialty kafa ovog brenda

Beograd je početkom septembra posetilo više od 20 izvršnih direktora kompanije Julius Meinl, jednog od najstarijih proizvođača kafe i čaja u svetu. U gostima našem glavnom gradu, ali prvenstveno svojim kolegama iz Julius Meinl Srbija, bili su ljudi koji su na vodećim kompanijskim pozicijama u Austrijji, Italiji, Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj, u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Slovačkoj, Češkoj, Sloveniji – dakle ljudi koji odlično poznaju tržišta kafe u svojoj zemlji i koji su bili zainteresovani da upoznaju naše.
Povod za dolazak u goste je otvaranje Trening centra za bariste u Beogradu koji će voditi Julius Meinl Srbija a koji je, praktično, prvi regionalni Julius Meinl trening centar. To će, ubuduće, biti mesto za edukaciju barista i ljudi koji žele da uđu u ovaj posao ali za sve one kojima je razvoj i unapređenje ovog segmenta HoReCa tržišta prioritet.

Julius Meinl barista sprema kafu

Julius Meinl menadžer za kontrolu kvaliteta Simeon Milković će voditi treninge

„Mi smo i do sada bili ozbiljna podrška za naše kupce u pogledu razvijanja veština njihovog osoblja, edukacije o kafi, načinu pripreme, ukusima ali će sada to, u novom i dobro opremljenom prostoru, biti efikasnije i bolje. Pravićemo i redovne degustacije novih ukusa i plan nam je da naš Trening centar vrlo brzo postane mesto okupljanja profesionalaca u domaćoj kafe industriji i mesto iz kog ćemo lansirati razne inovacije u serviranju i pripremi kafe“, kaže Goran Javorac, direktor Julius Meinl Srbija.
U Trening centru biće organizovani kursevi koji su odobreni od strane Specialty Coffee Association i, za početak će u ponudi biti samo osnovni nivo kursa za bariste, vrlo brzo i oni napredniji. Treninge će voditi Simeon Milković, menadžer za kontrolu kvaliteta u Julius Meinl Serbia, koji ima višegodišnje iskustvo u radu sa baristima i, uopšte, osobljem koje priprema ili služi kafu u restoranima i kafe barovima.

Ozbiljna podrška za kupce Julius Meinl kafe

„Ranije smo obuke radili na licu mesta, u kafeima i restoranima, u radno vreme, dok treba poslužiti goste i obaviti sve redovne poslove. Sada ćemo biti u komfornijoj situaciji, moći ćemo da radimo u posebno opremljenom prostoru (Trening centar), da isprobavamo različite aparate, da vidimo konkretno kako aparat, kafa, voda, svi ti elementi – utiču na kvalitet espresa u šoljici“, kaže Simeon.
Kad ga pitamo šta je to što presudno utiče na kvalitet kafe koju pijemo u kafeima i restoranima, on bez sumnje odgovara – voda. Kad su u Julius Meinl Srbija radili uporednu analizu kvaliteta vode u Srbiji shvatili su da se ona bitno razlikuje od grada do grada, a ponekad čak i u samom gradu, od kvarta do kvarta. Naša voda je „tvrda“ i kafići, restorani, hoteli traže načine kako da je „omekšaju“. Uglavnom svi imaju deporatore koji dovode PH vrednost vode na nulu i čine je mekšom. To znatno poboljša kvalitet kafe ali on, opet, zavisi i od drugih elemenata: kvaliteta kafe koja se koristi u lokalu i od veštine bariste.

Julius Meinl će ukazati na značaj higijene

U Trening centru sada postoji i specijalno konstruisan aparat za pravljenje kafe koji su napravili serviseri Julius Meinl Srbija, koji sadrži tri izvora vode različitog kvaliteta. Na tom aparatu će polaznici kursa vrlo lako uočiti kako kvalitet vode utiče na kvalitet kafe. Pitamo Simeona šta je, osim vode, još važno za dobru kafu. Odgovor, samo na prvi pogled, iznenađujuć. Kaže – higijena.
„Kašika za kafu mora da se čisti, da se istrese posle svake primene, očisti četkom ili ubrusom. Sito mora da bude suvo i čisto jer kad vam ostanu ostaci kafe u situ, to menja ukus kafe koju pravite. Spremnici za kafu, takozvane kampane, takođe treba da budu čiste, kafa kad tu stoji ona pušta masnoću, te posude postaju masne i to sve utiče na ukus“, kaže on.
Važno je imati i osećaj za proces pravljenja kafe, da se poznaje mašina, mlin, kafa.
„Nije espreso samo stisnuti dugme i čekati da kafa iscuri“, kaže Simeon. Postoji priprema, od distribucije u sito, preko tampiranja do toga da u trenutku kad se kašika stavlja na rupu treba pritisnuti dugme. Detalji prave razliku.
„Za espreso je vreme ‘ubica’. Postoje neki priručnici koji kažu da espreso mora biti poslužen u roku od 20 sekundi da ne bi izgubio na kvalitetu. Jer samo u tom periodu on ne gubi na temperaturi, aromi, ukusu. To je, po meni, moguće samo u Italiji gde gosti imaju naviku da piju espreso za šankom, odmah“, kaže Simeon Milković.

Julis Meinl espreso kafa aparat

Sve je više kvalitetnih barista

A kakvo je naše tržište radne snage u HoReCa sektoru? Kakvi su naši baristi?
„Da ste me to pitali pre šest, sedam godina rekao bih vam da je to uglavnom stara škola priučenih ljudi ali mnogo toga se, u tom periodu, promenilo i to nabolje. Imamo sada jednu kategoriju ljudi koji su u ovom biznisu koji obilaze sajmove, edukuju se, vode računa o veštinama svojih zaposlenih i ulažu u njih. Najveći broj ljudi koji radi u kafe barovima uglavnom se prvi put sreće sa aparatom za kafu kad počne da radi. Veliki je put pred njima – od osnovne obuke kako se koristi aparat do finesa u pripremi kafe.“
Julius Meinl Srbija ubuduće će redovno organizovati degustacije novih ukusa specialty kafa ovog brenda i pozivati svoje kupce i potencijalne nove partnere na te događaje.
Spremni smo da, kao konzumetni i ljubitelji kafe, uživamo u svemu novom što dolazi.

Julius Meinl vas poziva da se prijavite za obuku
Julius Meinl Srbija će na vreme informisati kupce o planiranim obukama ali svi koji su zainteresovani za obuke ili posetu Trening centru mogu pisati na mail [email protected]

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: JULIUS MEINL

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije