Julius Meinl kafe aparat
29.03.2024 Drink

Počinje sa radom Julius Meinl trening centar za bariste

Julius Meinl Srbija u svakom obraćanju napominje dva ključna faktora za uspešan rad lokala, a to su: Kafa je osnovni proizvod u ugostiteljstvu  i lokali treba da ulažu u veštine i znanje bariste.

Ako je kafa dobra, velika je mogućnost da će objekat biti uspešan

Kod potrošača je to pitanje doživljaja. I svarno ispijanje jeste senzorni i društveni doživljaj. Od toga u kakvoj šolji pijemo, preko toga da li nam je barista nešto nesvakidašnje nacrtao na peni, do toga koliko brzo i kako je servirana, sa kim pijemo kafu i u kakvom ambijentu. Sve su to detalji koji utiču na naš utisak.
Sa druge strane, svaki vlasnik ugostiteljskog objekta zna da je njegov osnovni proizvod u objektu kafa. Ako je kafa dobra, onda je velika mogućnost da će objekat biti uspešan.
Ali put do dobrog espressa je dugačak, naročito imajući u vidu nove okolnosti gde je kvalitet napitka na mnogo višem nivou nego prethodnih godina ali i zbog ogromone fluktuacije radne snage u lokalima. A svi znju da je jedan od osnova ukusne i pravilno servirane kafe – vešt i edukovan barista.

Julius Meinl Simeon Milković

Šef Julius Meinl Trening centra za Bariste, Simeon Milković tvrdi da baristi moraju stalno da nadograđuju znanje

Kad su baristi umešni, poznaju aparat, razumeju uzroke i posledice hemijskog procesa koji se dešava dok se kafa priprema, imaju izvežbano čulo mirisa i ukusa – kafa je majstorski rad, a gosti su zadovoljni. Svaki menadžer zna i to da je kafa, najčešće, onaj mali ali presudni razlog zbog kog gosti stiču utisak o lokalu i odlučuju da li će ga posećivati ili ne. Zbog kafe neka mesta volimo posebno, tamo dovodimo prijatelje i druge goste, tu naručujemo i druga pića ili hranu.
„Danas su dobri baristi ljudi koji imaju veoma veliko znanje i stalno ga nadograđuju“, kaže Simeon Milković, šef Julius Meinl Trening centra za bariste.
On je jedan od nekoliko trenera u Srbiji koji imaju sertifikat Specialty Coffee Association (SCA), najrelevantnije svetske organizacije u industriji kafe. To su tzv AST (Authorized Specialty Trainer) licence za koju je potrebno savladati određena znanja i položiti ispite pred žirijem SCA. I ova licenca se obnavlja što znači da i treneri treba da obnavljaju znanje redovno.

Julius Meinl pripremanje kafe

Julius Meinl je najzastupljeniji distributer kafe u HoReCa sektoru kod nas

Julius Meinl Srbija, koja u našoj zemlji posluje od 2012. godine, najzastupljeniji je distributer kafe u HoReCa sektoru kod nas. U septembru prošle godine, po ugledu na Grupu Julius Meinl u Austriji ali i zbog povećanih potreba lokalnog tržišta otvorili su Trening centar za bariste, namenjen profesionalcima u ugostiteljstvu i onima koji to žele da postanu.
U Julius Meinl Trening centru biće omogućene dve vrste obuke: Julius Meinl Barista Skills i SCA Barista Skills. U čemu je razlika, pitamo Simeona.
„Julius Meinl Barista Skills modul je naš lokalni kurs, nastao na osnovu našeg znanja u radu sa kafom i sa baristima širom regiona. On sadrži dve celine – uvod u kafu i osnovne veštine bariste. Neophodno je da polaznici prođu kroz taj uvodni deo koji im približava kafu i kao biljku i kao sirovinu, da razumeju njene osobine i proces obrade. Tek u drugom delu prelazimo na aparat i sve faze pripreme kafe“.
Ovu vrstu obuke Simeon je radio i do sada sa osobljem lokala koji su kupci Julius Meinl kafe, ali uglavnom u njihovim lokalima, dok traje radno vreme, u ne baš idealnim uslovima. Sada će svi koji žele da prođu obuku moći da dođu u moderno opremljen Trening centar i posvete se unapređenju svojih veština.

Julius Meinl centar za bariste

Gosti iz Tutina u poseti Julius Meinl Trening centra

U vreme kad smo bili u poseti Trening centru na obuci je bilo kompletno osoblje nekoliko kafe barova Mellow iz Tutina. Dugogodišnji kupac Julius Meinl kafe želeo je da baristima koji rade u kafićima omogući da zaista upoznaju tajne pripreme dobrog espresa.
Baristi i baristkinje koji su rešeni da grade karijeru u ovoj profesiji, sve se češće opredeljuju za SCA kurseve jer se, nakon završenog kursa, dobija i SCA sertifikat koji je prepoznatljiv i podjednako cenjen svuda u svetu.
„Sa SCA sertifikatom je nebitno da li želite da radite kao barista u Australiji ili u Beogradu, taj papir govori da ste vi barista sa veštinama koje su cenjene. Sve više kolega je spremno da uloži u ovu vrstu dodatne edukacije, jer im se ona isplati kroz kasniju karijeru“, kaže Simeon.
Ovog proleća kreću prvi SCA kursevi u Julius Meinl Trening centru. Plan je da budu organizovana dva ove godine, prvi krajem aprila, drugi u septembru.
Šta će se učiti na SCA kursevima?
„I ovde, naravno, prolazimo kroz uvod o kafi, govorimo o obradi zelene kafe, detaljno se prolazi kroz sve funkcije aparata, recepte, veštine pripreme mlečnog krema, zatim latte art veštine“, objašnjava naš sagovornik.
Poseban deo se odnosi na senzoriku, tj veštinu prepoznavanja i analiziranja arome, ukusa, teksture, kao i vizuelnih karakteristika kafe. Senzorički trening je važan jer omogućava baristima da razvijaju osetljivost na ove karakteristike, što im pomaže da bolje ocene kvalitet kafe. Ovo uključuje vežbanje prepoznavanja različitih aroma i ukusa, kao i razumevanje kako različiti faktori, poput metoda pripreme ili porekla zrna, utiču na ukupno senzorno iskustvo kafe.

Julius Meinl aparat za kafu

Julius Meinl organizuje jednog mesečno Open day za kupce u Trening centru

Julius Meinl Srbija jednom mesečno u Trening centru za svoje partnere i kupce organizuje Open day za degustaciju novih ukusa isključivo specialty kafa sa visokim SCA gradingom. Osim uživanja u ovim egzotičnim i ekskluzivnim ukusima, koje Julius Meinl na svetskom nivou proizvodi u limitiranim serijama, gosti imaju priliku i da čuju novitete u trendovima pripreme kafe u svetu.
Do kraja marta, Julius Meinl će na svom sajtu, Facebook i Instagram stranici objaviti tačne datume održavanja prvih SCA treninga, kao i uslove i način prijave, broj učesnika i druge propozicije. Naš magazin će kao i uvek podržati sve aktivnosti Julius Meinl Srbija, te ćete, što na portalu, što u magazinu uvek dobiti prave informacije iz prve ruke.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: JULIUS MEINL SRBIJA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije