Blue Jack Daniels položeno
29.03.2024 Drink

Blue Jack Daniel’s je vrlo dobar ,,koktel“ luksuznog bourbona i ekspresivnog single malta

Blue Jack Daniel’s Single Malt je najnoviji destilat jedne od najvažnijih američkih destilerija. Jack Daniel’s Single Malt sa distinktivnom modrom etiketom pojavio se na tržištu u septembru prošle godine. Napravljen je isključivo od ječma, ima 45% alkohola i nema oznaku starosti.

Blue Jack Daniel’s: Revolucija u plavom

Blue Jack prilično je skup, košta oko 130 evra, što je pet puta skuplje od redovnog Jacka, tri puta skuplje od izvrsnog Jack Daniel’s Single Barrela i četrdesetak evra jeftiniji od prestižne Frank Sinatra edicije, nazvane po genijalnom pevaču koji je prema legendi sahranjen sa bocom Jacka. Blue Jack Daniel’s je revolucionarno piće zato što bi mogao etablirati single malt kao jedan od centralnih stilova američkog whiskeya. Single malt je najvažniji škotski stil, Japan i Tajvan takođe proizvode genijalne single maltove. No, u Americi je single malt još uvek relativno retka pojava. Među retkim primerima, najpoznatiji je kalifornijski Wayward, ali se on ne može kupiti u Srbiji. Sada kad je Jack Daniel’s, brend gigantske globalne snage, počeo proizvoditi single malt, vrlo je verovatno da će Jackov primer slediti brojni američki destileri. I tako bi Amerika mogla postati veliki proizvođač prvorazrednog single malt whiskeya.

Blue Jack Daniels na plavoj podlozi

Blue Jack Daniel’s je sazrevao najmanje 4 godine i dovršavao još dve godine

Izrađen od ječmenog slada koji se melje, fermentiše i destiluje u Lynchburgu i baš kao i Old No. 7 prolazi kroz Jack Daniel’sov tradicionalni proces topljenja ugljem. Zatim je sazrevao najmanje četiri godine u novim pougljenim buradima od američkog belog hrasta i dovršavao još dve godine u najkvalitetnijim španskim Oloroso Sherry buradima iz Andaluzije.

“Blue Jack Daniel’s nije pokušaj stvaranja sladnog viskija škotskog ili irskog stila, već se radi o modernoj verziji single malta, na američki, Tennessee fazon”

Blue Jack Daniel’s smo probali prilikom boravka u Zagrebu. Buke ovog single malta se sastoji od vanile, dima, prženog muscovado šećera, mlečne čokolade i toplih začina za zimske kolačiće. Zbog svega toga podseća na vrlo ozbiljan bourbon. Kada je ukus u pitanju, on je gotovo škotski. Na nepcu se oseti puno suvog voća, dok je završetak ekstremno suv, gotovo mineralno slan. Ipak, nemojte očekivati sve karakteristične arome i ukuse single malta, jer je Blue Jack Daniel’s single malt, odličan koktel luksuznog bourbona i ekspresivnog single malta.
“Ovo nije bio pokušaj stvaranja sladnog viskija škotskog ili irskog stila, već se radi o modernoj verziji single malta, na američki, Tennessee fazon”, izjavio je povodom premijere glavni destiler Chris Fletcher.
I misija je ispunjena. Blue Jack Daniel’s je definitivno jedinstven destilat i hrabar pokušaj da se spoji nespojivo. U tome će biti tajna njegovog uspeha, ali i razlog eventualne propasti.

Blue Jack Daniels uspravno

Blue Jack Daniel’s lična karta

Tip: American Single Malt dovršen u Oloroso Sherry buradima
Proizvođač: Brown-Forman
Destilerija: Jack Daniel’s Destilery Lynchburg
Datum izdavanja: septembar 2023
Proof: 90
ABV: 45%
Osnova: 100% ječmeni slad

Blue Jack Daniels tasting

Blue Jack Daniel’s tasting

NA NOSU: Crveno bobičasto voće i šljiva, sa izraženom vanilom i sladom uz pozadinske note dima, mlečne čokolade i javorovog drveta
NA NEPCU: Slad, kakao i vanila sa pozadinskim voćnim notama jagode, rabarbare i tamne trešnje
ZAVRŠNICA: Srednje duga i lagano suva uz naglašeni ukus slada, grožđica i kafe

Tri sličice odgovorna konzumacija 400

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: BROWN-FORMAN.COM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije