kikoman soja sos 1
25.04.2023 Food

Odavno je prevazišao okvire azijske kuhinje! Saznajte sve o soja sosu

Soja sos nastaje fermentacijom zrna soje, žitarica, vodenog rastvora i plemenitih plesni, a njegova upotreba je odavno prevazišla okvire azijske kuhinje i postala svenamenski dodatak jelima

Izbegavajte soja sosove koji sadrže više od 4 osnovne komponente

Kvalitetni tradicionalni soja sos sadrži soju, vodu, so i pšenicu. Izbegavajte soja sosove koji sadrže više od ove četiri komponente. Ukus i miris ne možete osetiti pre kupovine, ali boja bi trebala da bude tamnosmeđa ili tamnožuta. Oprez sa crvenkastim nijansama jer takav soja sos verovatno sadrži dodatne aditive ili kiseline.

Čuvanje i rok trajanja soja sosa

Veoma često se postavlja pitanje koji je zapravo rok trajanja prirodno fermentisanog soja sosa. On može trajati najmanje tri godine i najbolje ga je, nakon otvaranja, čuvati u frižideru. Na ovaj način sprečavamo preranu oksidaciju sosa i uživamo u njegovom punom ukusu.

soja sos

Kako se pravi soja sos

Umak od soje se pravi od mešavine kuvane soje i kuvanoh pšeničnih zrna. Kada se stvori pasta, dodaje se Aspergillus oryzae – gljivica ili sojina plesan da bi se započela fermentacija. Kultura se dodaje u slani rastvor i ostavlja da se fermentiše pre prešanja da bi se dobio sos. Tradicionalna metoda pravljenja može trajati i do šest meseci. Što je duži proces fermentacije, to će soja sos imati dublje i složenije ukuse.

Tipovi soja sosa

1. Kineski Poznat i kao svetli soja sos je redak i ima izražen koncentrovan ukus. Za slanost ovog soja sosa zaslužne su bakterijske kulture koje proizvode aminokiseline dok fermentišu i spajaju se da bi se stvorio mononatrijumov glutamat, poznatiji kao MSG. Svetli sojin sos nije isto što i sojin sos sa niskim procentom natrijuma, koji ne sadrži niti jednu aktivnu kulturu, a sadrži 40 procenata manje natrijuma.
2. Tamni Ovaj sos je dubljeg ukusa i viskozniji je zbog dužeg procesa fermentacije i dodatka zaslađivača ili sredstava za zgušnjavanje kao što je melasa. Jela s tamnim soja sosom poprimaju nijansu karamele, a idealan je za glaziranje mesa i povrća.
3. Shōyu Postoji mnogo različitih vrsta shōyua, s različitim nivoima uključenosti pšenice ili aditiva, poput alkohola ili zgušnjivača skroba. Obično su slađeg profila ukusa od kineskog tipa soja sosa, koji su više slani. Shōyu se koristi kao baza za druge japanske sosove, kao što je terijaki, a i glavna je komponenta shōyu ramen supe.
4. Tamari Poznat kao soja sos u japanskom stilu, a nastao je kao nusprodukt tokom proizvodnje miso paste. Tamari sos sadrži dvostruko više sojinih zrna umesto zrna pšenice, što za rezultat daje bogatiji ukus soje i gušću teksturu sosa. Izostanak pšenice, ovaj sos, čini bezglutenskom alternativom sojinom sosu.

Kikoman soja sos jelo

Upotreba soja sosa u kuvanju

1. Kao umak. I lagani i gusti sosovi od soje služe kao umaci za suši. Možete koristiti gušći sojin umak kao osnovu za druge umake, kao što je Jomi ganjang, ili za balansiranje slatkoće umaka za roštilj.
2. Kao začin. Lagani sojin sos može dodati ukus nizu jela, od složenaca do prženih krumpirića. Dodajte nekoliko kašičica soja sosa pečenom povrću ili ribi, te mesu s roštilja, poput piletine ili odreska. Takođe, možete dodati par kapi soja sosa da osvežite salatu.
3. Kao marinada ili glazura. Duboki ukusi i sadržaj soli sojinih sosova savršeni su za dinstanje, marinade i glazure. Upotrebite sojinu glazuru za premazivanje krilaca i bataka ili pilećih prsa. Marinada od soje i đumbira može dati umami notu povrću, mesu i ribi.

Prepoznajte prirodno fermentisani soja sos

Na veoma jednostavan način možete proveriti da li se radi o hemijski napravljenom soja sosu ili prirodno fermentisanom. Ukoliko uzmete kineski štapić za jelo i umočite ga u soja sos, a sos sklizne sa štapića u vidu kapljica, sigurno se radi o prirodno fermentisanoj soji. Hemijski napravljena soja ostaviće gustu kapljicu koja se praktično lepi za kraj štapića.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.