Simeon Milković Julius Meinl
04.01.2024 Drink

Simeon Milković: 5 saveta za savršeni Julius Meinl espresso

Simeon Milković, šef trening centra Julius Meinl Srbija, nam je pojasnio priču o balansu, poznavanju kafe i aparata, koja za rezultat ima – savršeni napitak

Simeon Milković: „Priprema espressa je umetnost, ali i vrhunska veština“

Veština jednog bariste procenjuje se prema tome kako pravi – espresso. Možda vam ovo zvuči kao previše jednostavan kriterijum, ali samo na prvi pogled. Pripremiti dobar espresso je priča o balansu, poznavanju kafe i aparata, o nijansama i detaljima. Neki smelo tvrde da je to umetnost, ja ću reći da je to – vrhunska veština.
U ovom kratkom vodiču, delim sa vama pet važnih saveta za savršen espreso.

Simeon Milković Julius Meinl kafe aparat

1. Dobro odmerite količinu kafe i vode
Idealan odnos vode i kafe je 7-10 g kafe na 25-35 ml vode za espresso. Ako je premalo kafe, voda će proći kroz nju vrlo brzo i iz kafe se neće osloboditi svi kvalitetni sastojci u dovoljnoj meri. Ako, pak, stavite previše kafe, voda neće moći da prođe kroz nju i opet neće „povući“ dobre sastojke iz kafe.

PROČITAJTE JOŠ: Julius Meinl otvorio prvi regionalni trening centar za bariste

2. Podesite granulaciju mlina
Ako je kafa previše krupno samlevena, voda kroz nju prolazi prebrzo, kafa će biti kiselkasta i slaba. Ako je previše fino samlevena, kafa blokira tok vode, sporije prolazi i postoji opasnost da će biti previše gorka. A ne želimo da bude ni samo gorka, ni samo kisela.

Barista Julius Meinl Simeon Milković

3. Proverite tvrdoću vode
Bolje je koristiti mekšu vodu (3-6°dH ukupne tvrdoće ili 2-4°dH karbonatne tvrdoće). Previše tvrda voda otežava ekstrakciju supstanci i čini da espresso bude gorak, dok destilovana voda može učiniti da espresso bude previše kiseo.

4. Tampirajte pravim pritiskom
Ne tampirajte prejako ali ne tampirajte ni preslabo! Znam da ovo zvuči konfuzno ali i snaga pritiska na kafu ima svoj uticaj na kvalitet kafe u šoljici. Dovoljno je 15-20 kg pritiska. Prejako tampiranje povećava gorčinu espressa, dok preslabo čini da kafa bude slabijeg ukusa, jer voda „protrči“ kroz nju.

Julius Meinl barista centar

5. Izaberite adekvatnu temperaturu
Temperatura vode treba da bude između 89° i 93°C. Ovo je važno znati jer se gorke supstance lakše rastvaraju na višim temperaturama. Niska temperatura vode takođe daje kiselkast ukus kafe. Rastvorljivost supstanci sadržanih u kafi se povećava na višim temperaturama. Dakle, ako se kafa kuva na niskoj temperaturi, postoji rizik da pripremite vodenastu i kiselu kafu.

Simeon Milković Julius Meinl

„Sva ova teoretska znanja treba uvežbati u praksi tj. za barom. Upoznaćete zvuke aparata, prepoznati mirise kafe, osetiti vodu, znati da podesite mlin i da prepoznate dozu pritiska. Da naučite osnovne veštine ili da unapredite svoja znanja, možemo vam pomoći mi, u Trening centru Julius Meinl Srbija, gde ćemo od naredne godine organizovati kurseve osnovnih veština“

AUTOR: SIMEON MILKOVIĆ

FOTO: JULIUS MEINL SRBIJA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije