![Julius Meinl prezentacija nove kafe](https://cafebarrestoran.rs/wp-content/uploads/2024/05/Julius-Meinl-prezentacija-nove-kafe-370x280.jpg)
Probali smo Julius Meinl Costarica specialty coffee
Sredinom aprila u Julius Meinl Trening centru u Zemunu organizovan je Open Day za kupce na kojem je predstavljena nova Julius Meinl specialty coffe...
pročitaj jošSimeon Milković, šef trening centra Julius Meinl Srbija, nam je pojasnio priču o balansu, poznavanju kafe i aparata, koja za rezultat ima – savršeni napitak
Veština jednog bariste procenjuje se prema tome kako pravi – espresso. Možda vam ovo zvuči kao previše jednostavan kriterijum, ali samo na prvi pogled. Pripremiti dobar espresso je priča o balansu, poznavanju kafe i aparata, o nijansama i detaljima. Neki smelo tvrde da je to umetnost, ja ću reći da je to – vrhunska veština.
U ovom kratkom vodiču, delim sa vama pet važnih saveta za savršen espreso.
1. Dobro odmerite količinu kafe i vode
Idealan odnos vode i kafe je 7-10 g kafe na 25-35 ml vode za espresso. Ako je premalo kafe, voda će proći kroz nju vrlo brzo i iz kafe se neće osloboditi svi kvalitetni sastojci u dovoljnoj meri. Ako, pak, stavite previše kafe, voda neće moći da prođe kroz nju i opet neće „povući“ dobre sastojke iz kafe.
2. Podesite granulaciju mlina
Ako je kafa previše krupno samlevena, voda kroz nju prolazi prebrzo, kafa će biti kiselkasta i slaba. Ako je previše fino samlevena, kafa blokira tok vode, sporije prolazi i postoji opasnost da će biti previše gorka. A ne želimo da bude ni samo gorka, ni samo kisela.
3. Proverite tvrdoću vode
Bolje je koristiti mekšu vodu (3-6°dH ukupne tvrdoće ili 2-4°dH karbonatne tvrdoće). Previše tvrda voda otežava ekstrakciju supstanci i čini da espresso bude gorak, dok destilovana voda može učiniti da espresso bude previše kiseo.
View this post on Instagram
4. Tampirajte pravim pritiskom
Ne tampirajte prejako ali ne tampirajte ni preslabo! Znam da ovo zvuči konfuzno ali i snaga pritiska na kafu ima svoj uticaj na kvalitet kafe u šoljici. Dovoljno je 15-20 kg pritiska. Prejako tampiranje povećava gorčinu espressa, dok preslabo čini da kafa bude slabijeg ukusa, jer voda „protrči“ kroz nju.
5. Izaberite adekvatnu temperaturu
Temperatura vode treba da bude između 89° i 93°C. Ovo je važno znati jer se gorke supstance lakše rastvaraju na višim temperaturama. Niska temperatura vode takođe daje kiselkast ukus kafe. Rastvorljivost supstanci sadržanih u kafi se povećava na višim temperaturama. Dakle, ako se kafa kuva na niskoj temperaturi, postoji rizik da pripremite vodenastu i kiselu kafu.
„Sva ova teoretska znanja treba uvežbati u praksi tj. za barom. Upoznaćete zvuke aparata, prepoznati mirise kafe, osetiti vodu, znati da podesite mlin i da prepoznate dozu pritiska. Da naučite osnovne veštine ili da unapredite svoja znanja, možemo vam pomoći mi, u Trening centru Julius Meinl Srbija, gde ćemo od naredne godine organizovati kurseve osnovnih veština“
Armanjak je najstarija eu-de-vie (voda života) na bazi vina, proizveden na jugozapadu Francuske, sa više od 700 godina istorije. Armanjak svoj nazi...
pročitaj jošDomaća kafa već dugo predstavlja omiljeni napitak za ljude sa ovih prostora, ritual koji mnogi ne preskaču i teško im je da zamisle svoj dan bez is...
pročitaj jošHagn Weingut, austrijska vinarija, prošle nedelje je predstavila četiri svoja vina. Na prezentacij su učestvovali vinski stručnjaci, distributeri, ...
pročitaj još