19.03.2023 Street Food

Preporuka! Savršeni nedeljni Thyme street food ručak

Šefovi Nikola Rosić, Nenad Atanasković i Krsta Simović čine trio uzbudljivog Thyme Street Food & Breakfast gastronomskog projekta. Thyme se pridružio sve većem broju originalnih koncepata, koji će srpskoj kuhinji dati preko potrebnu prepoznatljivost kroz jednostavnost, kvalitet sastojaka i odličnu egzekuciju.

Savršena porketa, a u Zemunu

Beše to pre četrdeset i neku godinu. Na periferiji Rima u lokalčiću čija je bašta imala pet baštenskih stolova i deset stolica jeo sam porketu u fokači sa kupus salatom. Beše savršena i što je dugokosom tinejdžeru bilo još važnije – cijena je bila prava sitnica – što bi rekao Sir Oliver.
Ono što me je iznenadilo je da je sto do mene sedeo gospodin u kasnim pedesetim, prosed, negovan, karirani braon sako, svetlo plava košulja, tamno plave pantalone i plišani prsluk iste boje. I poluduboke cipele od antilopa. Obučen za restoran sa bar jednom Michelinovom zvezdicom, a sedi pored klinca u izbledelim farmerkama, starkama i beloj majici. I obojica jednako uživamo u sjajnoj hrani. Tada sam poželeo, kada ostarim, budem taj gospodin. Da se ne vodim modom, već ukusima.
Danas, u nedelju, konačno imam priliku da se podsetim na taj trenutak. Ali, ne u Italiji, već u Zemunu. Naravno, obučen po uzoru na italijanskog gospodina.

I, naravno, porketa, koju u Thyme-u služe sa pretopotom, kajmakom, tartufima, krompirićima zasoljenim morskom soli, koslou salatom i tartar sosom. Prasetina je meka ko duša, a koža hrskava da hrskavija ne može biti.

Lepša polovina se odlučila za začinjenu pitu od piletine. Suvidirani pileći batak je zapečen na ćumuru, sveće hrskavo povrće, tabule, sa tahini sosom i domaćom tortiljom.

Jedan od lepših nedeljnih ručkova u poslednje vreme je završen sa tartom od pistaća i malinama. Podelili smo jedan, a drugi smo poneli kući. Za večernje gustiranje.

Thyme je mesto dobre hrane i dobrih ljudi

Thyme priča okuplja širok spektar gostiju, a sve ih povezuje ista ideja. Dobra hrana i entuzijazam koji sva trojica šefova dele sa gostima. Milenijalci, studenti, hipsteri, ali i naši vršnjaci su te nedelje uživali u idejama Nikole, Nenada i Krste. I to me raduje.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: SVETISLAV STOJANOVIĆ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije