13.02.2023 Drink

Raimonds Tomsons iz Letonije je najbolji somelijer na svetu

U nedelju 12. februara, pred preko 4.000 vinskih profesionalaca i ljubitelja vina u pariškoj La Defense Areni završeno je takmičenje za najboljeg somelijera ASI Best Sommelier of the World 2023. Titulu najboljeg osvojio je Raimonds Tomsons iz Letonije.

Vuk Vuletić je završio takmičenje u četvrtfinalu

Raimonds Tomsons iz Letonije je pobedio u konkurenciji 68 takmičara iz 65 zemalja. Nina Jensen iz Danske je završila kao drugoplasirana, a Rize Čoi iz Hong Konga je osvojio u bronzu i upisao se u istoriju kao prvi takmičar iz Kine koji se plasirao u finale. Ovogodišnje takmičenje je privuklo izuzetnu pažnju u vinskoj i ugostiteljskoj industriji. Finale je prenošeno uživo, a gledalo ga je preko 33.000 ljudi na službenom Youtube kanalu ASI-ja. Naš predstavnik Vuk Vuletić je završio takmičenje u četvrtfinalu, ostavivši iza sebe mnoga zvučna imena.

Takmičari su mogli da biraju između engleskog, francuskog ili španskog jezika

Troje finalista je odabrano iz grupe od 17 polufinalista na osnovu zadataka osmišljenih tako da somelijeri pokažu sve svoje veštine. Ono što je možda najzanimljivije da su se svi takmičili na jednom od ASI-jevih službenih jezika: engleskom, francuskom ili španskom, uz napomenu da odabrani jezik ne sme biti njihov maternji. Predsednik ASI-ja, Vilijam Vouters je nakon završenog takmičenja izjavio sledeće.
„Trebalo je više od 30 godina da se ovo takmičenje vrati u Pariz i vredelo je čekati! Što se tiče samog takmičenja, ono je odalo počast predanosti naših kandidata jer je bilo i izazovno i pošteno. S velikim ponosom objavljujemo Raimondsa Tomsonsa kao pobednika i ne sumnjam da će on biti fantastičan predstavnik ASI-ja i inspiracija našoj globalnoj somelijerskoj zajednici“.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

IZVOR: ASI

FOTO: ASI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije