Dobrodošli na prvi street food štand sa Michelinovom zvezdicom
Da li možete da zamislite Michelin, takos i kiosk u jednoj rečenici? Donedavno svakako ne, ali kiosk koji prodaje takose u Meksiko Sitiju se može p...
pročitaj jošDanijela Tešić je 2022. godine dotakla zvezdano nebo kada je dobila prvu Michelinovu zvezdicu za sommeliera u istoriji Dubaija. Ova talentovana mlada žena trenuto radi kao Head Sommelier u restoranu Stay by Yannick Alleno.
Kada sam joj prilikom našeg prvog razgovora spomenuo da sam mišljenja kako je osećaj za lepo privilegija žena i da je zato sve više žena sommeliera, Danijela se nije složila sa time.
“Nema to veze sa polom. Dobar ukus je deo obrazovanja. Drago mi je da je sve više žena sommeliera i priznajem da je malo komplikovano raditi ovaj posao koji je decenijama, da ne kažem vekovima, pretežno muški. Lepota je u oku posmatrača i svojim gostima preporučujem naosnovu onoga šta bih ja volela da mi se nađe u čaši”, rekla mi je Danijela, a na pitanje kako ona vidi položaj žena u ugostiteljstvu, kaže:
“Mislim da se situacija drastično promenila poslednjih godina. Sve je više dama na vodećim pozicijama, što u kuhinji, sali, ili na menadžerskim pozicijama. Sve je više ženskih chefova na listama najboljih na svetu, sve ih je više u Michelinovim restoranima. One su savršena inspiracija za mlade snage koje dolaze i samo je potrebno vremena, njihove upornosti i rada da bi došle do izražaja”.
View this post on Instagram
Kad je njena karijera u pitanju, Danijela nije birala lakše puteve, ni prečice, a niti su je svi gledali sa blagonaklonošću.
“Uvek je postojao neko ko je osporavao moj kvalitet i usporavao moj razvoj, samo zato što sam, da kažem, slabijeg pola. Sreća, pa sam tvrdoglava, te to nije imalo uticaja na mene”, kaže uz osmeh Danijela.
View this post on Instagram
Danas, Danijela uspešno sarađuje sa svima. Bilo da se radi o nadređenima, chefom kuhinje ili sa svojim timom kojim rukovodi.
“Uvek sam imala super odnos sa saradnicima, a posle svih nagrada i priznanja, niko ne sumnja u moj autoritet. Gledaju me kao stručnjaka i često mi traže savet u vezi uparivanja hrane ili nadograđivanja vinske karte. Potrebno je samo voleti svoj posao i uživati u njemu, a vremenom sve dođe na svoje”.
Svako ko je bar jednom imao prilike da pročita magazin Cafe Bar & Restoran, zna da pratimo sve što se dešava u svetskoj i domaćoj gastronomiji....
pročitaj jošNe smemo dozvoliti da u zaborav padnu tradicionalna jela u kojima su uživali naši stari, mnogo pre otvaranja prve kafane u Srbiji. Da bi potpomogli...
pročitaj jošRestoran Uzbechka, prvi restoran uzbekistanske kuhinje u Beogradu, se otvorio na Dedinju. S obzirom da je ovaj restoran počeo kao pekara, prave vrh...
pročitaj još