Danijela Tešić je ponosna vlasnica Michelinove zvezdice za sommeliera
24.04.2024 Restoran

Sommelier Danijela Tešić: “Uvek je postojao neko ko je osporavao moj kvalitet”

Danijela Tešić je 2022. godine dotakla zvezdano nebo kada je dobila prvu Michelinovu zvezdicu za sommeliera u istoriji Dubaija. Ova talentovana mlada žena trenuto radi kao Head Sommelier u restoranu Stay by Yannick Alleno.

Danijela Tešić: „Drago mi je da je sve više žena sommeliera“

Kada sam joj prilikom našeg prvog razgovora spomenuo da sam mišljenja kako je osećaj za lepo privilegija žena i da je zato sve više žena sommeliera, Danijela se nije složila sa time.
“Nema to veze sa polom. Dobar ukus je deo obrazovanja. Drago mi je da je sve više žena sommeliera i priznajem da je malo komplikovano raditi ovaj posao koji je decenijama, da ne kažem vekovima, pretežno muški. Lepota je u oku posmatrača i svojim gostima preporučujem naosnovu onoga šta bih ja volela da mi se nađe u čaši”, rekla mi je Danijela, a na pitanje kako ona vidi položaj žena u ugostiteljstvu, kaže:
“Mislim da se situacija drastično promenila poslednjih godina. Sve je više dama na vodećim pozicijama, što u kuhinji, sali, ili na menadžerskim pozicijama. Sve je više ženskih chefova na listama najboljih na svetu, sve ih je više u Michelinovim restoranima. One su savršena inspiracija za mlade snage koje dolaze i samo je potrebno vremena, njihove upornosti i rada da bi došle do izražaja”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Danijela Tesic (@blanc_de_blond)

Danijela Tešić: „Sreća, pa sam tvrdoglava“

Kad je njena karijera u pitanju, Danijela nije birala lakše puteve, ni prečice, a niti su je svi gledali sa blagonaklonošću.
“Uvek je postojao neko ko je osporavao moj kvalitet i usporavao moj razvoj, samo zato što sam, da kažem, slabijeg pola. Sreća, pa sam tvrdoglava, te to nije imalo uticaja na mene”, kaže uz osmeh Danijela.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Danijela Tesic (@blanc_de_blond)

Danas, Danijela uspešno sarađuje sa svima. Bilo da se radi o nadređenima, chefom kuhinje ili sa svojim timom kojim rukovodi.
“Uvek sam imala super odnos sa saradnicima, a posle svih nagrada i priznanja, niko ne sumnja u moj autoritet. Gledaju me kao stručnjaka i često mi traže savet u vezi uparivanja hrane ili nadograđivanja vinske karte. Potrebno je samo voleti svoj posao i uživati u njemu, a vremenom sve dođe na svoje”.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije