Michelinov chef Alain Ducasse ovako priprema Sen Žak školjke
Chef Alain Ducasse nije samo sinonim za haute cuisine, njegovo kuvanje obuhvata različite formate, ne zanemarujući francusku instituciju bistroa. N...
pročitaj jošLa dame de Pic ili Anne-Sophie Pic je Francuskinja i kuvar sa najviše Michelinovih zvezdica na svetu. Njen stil karakteriše delikatna elegancija ukusa i ženstvenost prikazana na tanjiru. Baš poput krušaka koje su se okupale u Crème de cassis i kremu od kafe.
Ovaj desert predstavlja spoj čvrste i zrnaste teksture koja dolazi od kruške, ukroćene kuvanjem sa redukcijom i sirupom. U pitanju su poširane kruške okupane u Crème de cassis i gorkoj aromatičnosti kafe, za čiju pripremu Anne-Sophie Pic deli recept sa čitaocima našeg magazina. Pored uspešno sačuvanog izgleda voća, ona mu daje savremeni ukus.
SASTOJCI (za 4 osobe)
ZA KREM OD KAFE
Ovo je voćni tart kojem nećete odoleti
Prethodno macerirajte kafu u mleku preko noći. Procedite. Umutite žumanca sa jajetom i šećerom u činiji. Sipajte u tankom mlazu u proceđeno mleko i dobro promešajte. Zagrejte smesu na laganoj vatri dok se ne zgusne poput krema. Potopite želatin u hladnu vodu na nekoliko minuta, ocedite i dodajte u pripremljen krem, pa dobro sjedinite. Procedite kroz fino sito, dodajte pastis, pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi, oko sat vremena. Umutite sastojke ponovo, uz dodavanje usitnjenog omekšalog putera. Sjedinjenu smesu sipajte u 4 kalupa kružnog oblika i ostavite u frižideru najmanje 2 sata.
ZA POŠIRANE KRUŠKE I KREM
U šerpi prokuvajte 1 litar vode sa šećerom, mahunom vanile presečenom na pola i Crème de cassis. Kruške oljuštite, prepolovite po dužini, grubo izdubite i umočite u sirup. Kuvajte ih 20 minuta. Sklonite šerpu sa vatre, ocedite kruške, pa sirup reducirajte u koncentrovani sirup.
Iskoristite bundevu na najlepši način. Pripremite muskatni tiramisu!
ZA PLOČICE OD VANILE
Zagrejte rernu na 200°C. Sjedinite omekšali puter i šećer u prahu sa semenkama ostruganim sa mahune vanile. Zatim dodajte belanca i brašno. Smesu rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje formirajući pločice. Pecite u zagrejanoj rerni 6 minuta. Nakon pečenja, odmah uklonite pločice sa papira za pečenje i položite ih na oklagiju, kako bi dobile potreban oblik.
Eros koji budi sva čula – recept mladog chefa Uroša Ercegovića
KOMPLETIRANJE
Stavite krem od kafe na sredinu tanjira, izdubite sredinu kašikom i stavite kruške na vrh. Nežno zalijte sirupom i poslužite uz pločicu od vanile.
Netflix priprema pravu poslasticu za sve ljubitelje gastronomije. Naime, nedavno je povrđeno da ovaj najpopularniji streaming servis počinje sniman...
pročitaj jošJelisaveta Stanojević, trećeplasirana na takmičenju za najboljeg sommeliera Srbije, otkriva kako se profesorica jezika i književnosti, našla i snaš...
pročitaj jošPastry chef restorana Faro Dunja Lukić je nakon završenog fakulteta u Moskvi, odlučila da poslastičarstvo bude njena profesija. Uspešno je završila...
pročitaj još