Restoran vratio Michelinovu zvezdicu Draga di Lovrana
30.05.2024 Restoran

Restoran u Hrvatskoj vratio Michelinovu zvezdicu

Više nije iznenađenje da restorani širom sveta više ne žele u vodič. Još jedan primer je Draga di Lovrana, restoran u Hrvatskoj koji je vratio Michelinovu zvezdicu.

Restoran u Hrvatskoj vratio Michelinovu zvezdicu jer je počeo da gubi goste

Kristijan Nikolac, vlasnik hotela i restorana Draga di Lovrana vraća zvezdicu, a njegova kćerka nastavlja posao uz želju da vrati poznati osećaj gostoprimstva kakav je izvorno zamišljen.
Draga di Lovrana je 2019. postao prvi kvarnerski restoran sa Michelinovom zvezdicom. No, vlasnik restorana Kristijan Nikolac je više ne želi.
„Pre tačno pet godina naš restoran uvršten je u Michelinov vodič i nagrađen zvezdicom koju smo ponosno nosili narednih godina. Te godine bile su izazovne i uzbudljive, bilo je jako važno iznova potvrditi svoj status i dosta kreativne energije otišlo je u ispunjavanje nekih nepostojećih pravila za održavanje statusa u društvu najboljih“, objasnio je.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Draga di Lovrana (@draga_di_lovrana)

„U celom procesu izgubila se početna ideja oko koncepta, te je status restorana sa zvezdicom postao svojevrsno opterećenje. Krajem prošle godine sam zatvorio restoran jer ne želim više biti opterećen nagradama i statusima, i odlučio sam da vratim zvezdicu. Moja kćerka Keli Nikolac je izrazila želju da vodi hotel i restoran, prema vlastitim idejama, rasterećena statusima i uspesima. Odlučila je da vrati početnu ideju koju smo realizovali supruga i ja i da vrati poznati osećaj gostoprimstva kakav je izvorno zamišljen„, dodao je Nikolac.

Restoran vratio Michelinovu zvezdicu Draga di Lovrana vlasnik i ćerka

Kristijan i Keli Nikolac

„Nemam ništa protiv Michelina, ali restoran je postao neisplativ“

Kaže da nema ništa protiv Michelinovih zvezdica i da bi želeli ostati u Michelinovom vodiču. Međutim, zvezdica im je donela samo probleme u poslu.
„Jednostavno, izgubili smo goste, a ulaganja u restoran s konceptom kuhinje kakav smo imali su previsoka i neisplativo je. Želim da budemo restoran u kojem će se gosti osećati prijatno, da ne razmišljaju kako moraju biti formalno obučeni, da mogu doći sa decom, sa psom… Na kraju krajeva, da mogu pojesti nešto a la carte, a ne samo ono što su chefovi smislili da bi trebali jesti. Da mogu naručiti i butelju domaćeg vina, opustiti se, zadržati se par sati u razgovoru i druženju„, ispričao je Nikolac.
Najavio je i novi početak. I osim novog jelovnika, goste će dočekati potpuno preuređen enterijer restorana.
„Meni se sada bazira na a la carte jelima, a ne više isključivo na degustacionim menijima, kao do sada. Za one koji žele imaćemo i degustacioni, ali sa manjim brojem sledova i u nešto drugačijem formatu. Porcije su sada povećane, ali ne prevelike. Uz skuplja vina, uveli smo i vino kuće koje proizvodi jedan naš vinar, koje će i prosečan gost moći da priušti. Do sada su zvezdice u Hrvatskoj dobijala samo fine dining mesta, a to podrazumeva koncept koji, kako se pokazalo, nije isplativ za Dragu di Lovrana“, objasnila je Keli Nikolac, Kristijanova ćerka.

1 Marko Pjer Vajt

Chef Marco Pierre White

Vraćanje Michelinove zvezdice postaje (ne)uobičajeno

Poslednjih godina sve je veći broj chefova i restorana koji su odlučili vratiti to priznanje ili odbiti ga zbog problema koje im je Michelinova zvezdica prouzrokovala. Neki od najpoznatijih svetskih primera koji su dospeli u medije su Marco Pierre White, koji je 1994. postao najmlađi chef sa tri zvezdice da bi pet godina kasnije postao prvi chef koji ih je vratio Michelinu. Otac nouvelle cuisine Alain Senderens ih je vratio 2005, nakon 30 godina vođenja Lucas Cartona sa tri zvezdice. Tu je i Sébastien Bras, koji je zvezdice vratio nakon 10 godina vođenja porodičnog Le Suqueta, kao i Frederick Dhooge, Olivier Douet, Julio Biosca, Karen Keygnaert, Marc Veyrat…

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: DRAGA DI LOVRANA / SHUTTERSTOCK / INSTAGRAM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije