Ana Roš
02.11.2020 Chef

Slovenački političari i mediji razapeli šeficu Anu Roš zbog kritikovanja vladinih mera

Slovenačka šefica Ana Roš čiji restoran Hiša Franko odnedavno nosi dve Mišlenove zvezdice našla se na meti žestokih napada političara i novinara bliskih premijeru Janezu Janši. Ana je u izjavama za medije i na društvenim mrežama kritikovala način na koji se slovenačka vlada nosi sa novim talasom pandemije kovida, posebno meru ponovnog zatvaranja restorana.

“Zbog neodgovornih budala mnogi od nas danas su na rubu preživljavanja“

U izjavi za slovenačku televiziju Ana Roš je postavila nekoliko pitanja o praktično nenajavljenom ponovnom zatvaranju restorana.
“Zatvarate nas po drugi put, iako se pridržavamo svih mera. Šta da radim sa svojih 40 zaposlenih, od čega da preživimo?”,  upitala je Roš.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ana ros (@anaros40) on

“Idućih šest nedelja opet ćemo biti zatvoreni i zauvek se oprostiti sa delom naše ekipe”,  napisala je Roš na Instagramu i dodala:
“Nekoliko sati nas deli od novog lockdowna i jadno se osećam jer sam shvatila da više nemam džokera u rukavu, s kojim bih rešila pitanje radnog mesta naših dragih Rozi, Ervina, verovatno još nekoliko drugih. Ko je sledeći? To zavisi od mene, tebe i nas. Pazite na sebe“.
Ana Roš je od početka pandemije glasna zagovornica mera za sprečavanje širenja zaraze, ali drugi talas pripisuje neodgovornom ponašanju pojedinaca.
“Zbog neodgovornih budala mnogi od nas danas su na rubu preživljavanja. Znali smo se na sav glas svađati sa gostima koji misle da su maske besmislica. Ali budale i dalje žive i dišu, a ja razmišljam koliko dana Hiši Franko ostaje do novog lockdowna“, napisala je na Fejsbuku.

Masimo Botura je uputio otvoreno pismo italijanskoj vladi

Kritični istupi jedne od najboljih šefica na svetu nisu usamljeni slučaj. Mnogi slavni italijanski, francuski, američki i španski šefovi upozoravaju svoje vlade da su lošim planiranjem i lošom organizacijom ugrozili celu jednu industriju izuzetno važnu za turizam, poljoprivredu i generalno ekonomiju jedne države. Masimo Botura je uputio otvoreno pismo italijanskoj vladi u kojoj je poziva na razum i predlaže mere za spas restorana.
Međutim, slovenački političari i mediji su ove izjave Ane Roš dočekali na nož i razapeli ženu koja je, po mišljenju mnogih,  za slovenački turizam, imidž i gastronomiju učinila mnogo više nego političari zaduženi za taj sektor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ana ros (@anaros40) on

„Zvezdice su u Sloveniju došle zbog politike“

Komentator slovenačke televizije Nova 24 TV se obratio šefici sledećim rečima:
“Ana Roš, vi svoje Mišlenove zvezdice možete zahvaliti upravo politici. Izuzetno vas cenim kao kuvaricu, ali šta vam ovo treba? Zašto otvarate novi front i kritikujete sve redom? Političari koje napadate slikali su se s vama kad ste dobili dve zvezdice, ali te zvezdice su u Sloveniju došle zbog politike, budimo iskreni. Mišlen u zemlju ne dolazi samo tako, jer ima dobre restorane. To treba platiti, plaćeno je i dobili ste zvezdice. Kapa dole, ali ne zloupotrebljavajte svoj ugled i ne dajte da ga drugi zloupotrebljavaju.”
Član savetodavne grupe slovenačke vlade dr. Matej Lahovnik za istu je televiziju izjavio:
“Javno zdravlje ima prednost pred ličnim finansijskim interesom. Neki preduzetnici se ponašaju kao da je država kriva za epidemiju i kao da se ne radi o višoj sili i sa njom povezanim restriktivnim merama koje koriste svima.”
Slovenački ugostitelji se ne slažu sa takvim tvrdnjama. Vladi su uputili apel u kojem traže da novim merama ne uništi sav posao koji su slovenačka država i restoranska industrija zadnjih godina zajednički izvrsno odradili.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: INSTAGRAM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije