Meni Ana Roš Hiša Franko
02.11.2023 Restoran

Meni Hiše Franko vredan tri Michelina: Probali smo ga

Predstavljamo vam meni za koji je restoran Hiša Franko chefice Ane Roš dobio treću Michelinovu zvezdicu. Ana Roš i njen tim iz Hiše Franko su ušli u gastronomsku istoriju Slovenije. Naime, nakon četiri godine od ulaska Michelinovog vodiča u Sloveniju, njen restoran je dobio treću Michelinovu zvezdicu.
“Ništa se nije promenilo i sve radimo po starom. Ovo je samo ogromna motivacija za celu ekipu”, rekla je zadovoljna chefica i dodala da za njih odmora nema: “Selimo Ana in Slon na novu, stalnu lokaciju, osmišljavamo novi jelovnik i stalno radimo”.

Meni nosi naziv 50 Shades of life

Na pitanje šta treća zvezdica za Hišu Franko znači za celu Sloveniju, izjavila je: “Ova regija je sad dobila na značaju. U jako malom području stvorila se važna gastronomska destinacija. Granica sa Italijom zapravo ne postoji, pa se vrlo lako može otići u vrhunske restorane. Pored našeg uspeha, izuzetno sam zadovoljna što je Slovenija dobila još jedan restoran Milka, sa drugom zvezdicom, u našoj neposrednoj blizini”.
Da bi se shvatila veličina uspeha, podsetićemo vas da samo 140 restorana na svetu ima tri Michelinove zvezdice, sa samo sedam chefica na vodećoj poziciji.
Iako chefica Roš kaže da se ništa nije promenilo, to baš i nije potpuno tačno. Gotovo celo osoblje u kuhinji se promenilo. Leonardo Fonseka odnedavno radi u bistrou Ana in Slon u Ljubljani, Maša Salopek je napustila kuhinju, a Nataša Đurić je sada zadužena za ljubljansku pekaru Ana. Kuhinju sada vodi Yvonne Simon iz Kalifornije, dugogodišnja sous chefica koja zajedno sa Anom Roš nastavlja definisanje nove moderne slovenačke, pa i evropske, kuhinje.

Meni Hiša franko Marinirana kajsija sa bademima

Meni Hiša Franko: Marinirana kajsija sa bademima

Meni nudi unikatna i zabavna jela

Meni 50 Shades of Life, na osnovu kojeg je Michelin procenio da zaslužuju najveće priznanje, nudi unikatna i vrlo često zabavna jela. Zalogaji takosa sa kruškama, pireom od crne sunčanice su ukrašeni pucavcem, zeljastom biljkom iz porodice karanfila. Neven je ukras mariniranoj kajsiji sa bademima, a dagnje su u kombinaciji sa morskim algama i lakto-fermentisanom vodom paradajza.

Meni Hiša Franko Takos sa kruškama i pireom od sunčanice

Meni Hiša Franko: Takos sa kruškama i pireom od sunčanice

Meni Hiša Franko: Beignet od palente punjen rikotom i pastrmkom

Meni Hiša Franko: Beignet od palente punjen rikotom i pastrmkom

Klasici Hiše Franko s pravom nose taj naziv. Beignet od palente punjen rikotom i pastrmkom pokazuje kako se od skromne namirnice može napraviti remek delo. Chefica Ana Roš je svoj krompir kuvan u senu obogatila dodatkom kavijara i domaće kisele pavlake, te pokazala da se zbog krompira mogu dobiti tri zvezdice.

Meni Hiša Franko: Dagnje sa morskim algama i lakto-fermentisanom vodom paradajza

Meni Hiša Franko: Dagnje sa morskim algama i lakto-fermentisanom vodom paradajza

Nastavak večere nije ništa manje zanimljiv. Šljiva i pasulj u mleku od badema sa lovorom prete da pomrače slavu krompira u senu, a svo bogatsvo bilja donosi salata od boba. Tagliolini sa zečjim raguom, kakaom, estragonom i aromatičnim tartufima su možda najkompleksnije jelo na meniju.

Meni Hiša Franko: Tagliolini sa zečjim raguom, kakaom, estragonom i aromatičnim tartufima

Meni Hiša Franko: Tagliolini sa zečjim raguom, kakaom, estragonom i aromatičnim tartufima

Dva dana suvo odležala pastrmka iz Bohinjskog jezera se priprema na Hibachi grillu, a dovršava se sa ribljim umakom od braon maslaca i rena. Srneći file se poslužuje sa kamenicama, cveklom i zeljem sa farme, na kojoj uzgajaju i kivi koji zaokružuje srnetinu. Dosa je palačinka od fermentisane leblebije sa jaretinom, slanim jogurtom, curry listićima i divljom potočarkom je, kako kaže chefica, posveta njenim omiljenim putovanjima.

Meni Hiša Franko Dosa

Dosa je palačinka od fermentisane leblebije sa jaretinom, slanim jogurtom, curry listićima i divljom potočarkom je, kako kaže chefica, posveta njenim omiljenim putovanjima

Deserti su posebna priča, pogotovo brioche s medom sa fonduom od devičanskog pčelinjeg voska, kruškom i kamilicom su zahvalnost chefice Roš pčelama i svu blagodet koju nam daju. Zemljanku prati sezonsko bobičasto voće i ječmeni slad, a slatkiš od heljde i svežeg sira možete poneti kući, a možete i pojesti za stolom, kako šaljivo preporučuje chefica. Za kraj ovog degustacionog menija dobijate platu sireva sa onim što ova regija ima.
Kuvanje Ane Roš i njene izvršne chefice Yvonne Simon je tehnički perfektno, oslobođeno predrasuda, profinjeno, osećajno i savršeni spoj lokalnih namirnica i ukusa.
Neka od jela sa ovog menija izazivaju čuđenje, neka su vrlo zabavna, dok treća provociraju svakog ko ih proba. Bilo kako bilo, večera u Hiši Franko se pamti godinama jer je unikatni doživljaj.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: SUZANA GABRIJAN

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije