Osvojila je svet, a i vas će. Burata – kraljica među italijanskim sirevima
Meka i nestvarno kremasta struktura jezgra je obmotana mocarelom, što ovaj sir čini jednom od najpoželjnijih namirnica širom Italije. Burrata je da...
pročitaj jošPovodom Nedelje italijanske kuhinje u svetu, Ambasada Italije u Srbiji i Kancelarija Italijanske agencije za spoljnu trgovinu (ICE) u Beogradu organizovali su niz vođenih degustacija namenjenih onima koji posluju u sektoru hrane i vina u Srbiji.
Zahvaljujući saradnji sa „Slow Wine”, „Konzorcijumom za zaštitu mocarele od bivoljeg mleka iz Kampanije“, „Konzorcijumom Parmigiano Reggiano Vacche rosse“ i „Unaprol – Italijanskim konzorcijumom za uzgoj maslina“, učesnici su mogli da unaprede svoja znanja o nekim izvrsnostima italijanske proizvodnje. Prisutnima su u uvodnom delu predstavljene i informacije o sistemu obeležavanja proizvoda „Nutrinform battery“.
U svom obraćanju ovim povodom, ambasador Italije u Srbiji, Luka Gori, istakao je kako je „važno da oni koji rade u ovom sektoru i potrošači upoznaju i prepoznaju kvalitet izvrsnosti italijanske poljoprivredno-prehrambene industrije, koje su rezultat jedinstvenog spoja tradicije i inovacije. Svesna potrošnja – dodao je on- pravo je sredstvo za borbu protiv fenomena ”Italian Sounding” i valorizaciju nutritivnih vrednosti naših proizvoda“.
Direktor kancelarije ICE u Beogradu, Antonio Ventreska, podsetio je na „važnost fokusiranja na proizvode koji mogu da ponude nova iskustva u enogastronomskom sektoru, kao odgovor na lokalnu potražnju spremnu da prevaziđe atraktivnost najpoznatijih brendova, kako bi došla i do specijalizovanih proizvođača visokog kvaliteta.“
Na Masterklasu pod nazivom Slow Wine – Prezentacija i degustacija italijanskih kvalitetnih vina učešće su uzeli predstavnici Slow Wine Italija, Federika Randaco i Fabio Đavedoni, kao i predsednik Udruženja somelijera Srbije – SERSA, Dejan Živkoski.
Prepuna sala u Palati Italija je pokazala koliko interesovanje vlada za ono što Italija ima da ponudi. U opuštenoj atmosferi održano je inspirativno predavanje uz sjajnu interakciju između predavača i prisutnih.
Federika i Fabio su nam predstavili 7 vina, a degustacija je započeta sa prosekom Borgoluce Valdobbiadene Superiore Rive di Collalto Extra Brut 2021 iz regije Veneto. Nastavljeno je sa „vinom za svaki dan“, vrlo pitkim Verdicchiom, a onda je usledio zanimljivi Pecorino Superiore la Foia 2020. Boje rozea je odbranio Cerasuolo d’Abruzzo, a onda su usledila tri fenomenalna crvena. Salice Salntino Riserva 2018., Amarone della Valpolicella Classico 2015. i otkriće sa vulkanskog tla Etna Rosso iz 2020.
Predavanje i degustacija su potrajali i duže nego što je planirano što je najbolji pokazatelj uspešnosti. Federika, Fabio i Dejan su bili na visini zadatka, a zanimljivo je da su gosti iz Italije pohvalili prisutne i njihovo poznavanje italijanske vinske scene.
Meka i nestvarno kremasta struktura jezgra je obmotana mocarelom, što ovaj sir čini jednom od najpoželjnijih namirnica širom Italije. Burrata je da...
pročitaj jošBez obzira da li žudite za ukusima italijanske kuhinje, pasta se danas ne može izbeći. Bilo da je u pitanju romantična večera, ukusan porodični ruč...
pročitaj jošNovi broj magazina La Cucina & Vino je od danas na prodajnim mestima širom Srbije. La Cucina & Vino slavi Uskrs sa svojim vernim čitateljk...
pročitaj još