Vinska vizija
03.11.2023 Drink

Vinska Vizija Otvorenog Balkana ponovo u Beogradu

Drugi međunarodni sajam vina „Vinska Vizija Otvorenog Balkana” održava se od 16. do 19. novembra 2023. godine na Beogradskom sajmu, pod pokroviteljstvom Vlada Republike Srbije, Severne Makedonije i Albanije, unutar okvira inicijative Otvorenog Balkana.

Vinska Vizija Otvorenog Balkana: Vina regiona u fokusu čitave planete

I ove godine, Beograd će biti u središtu pažnje evropske i svetske javnosti kao prestonica vina, vinskog turizma i čuvene gastronomije. Srbija će ponovno podići čašu u čast najuspešnijeg vinskog događaja koji pruža ne samo uživanje u vinima, već i otvara potencijale za poslovne saradnje za vinogradare iz čitavog regiona.
Nakon impresivnog prošlogodišnjeg uspeha, sa više od 350 izlagača i preko 30.000 posetilaca, Sajam će ove godine okupiti više od 570 izlagača iz brojnih vinarija, destilerija, distributera, predstavnika vinskog biznisa i renomiranih instituta iz preko 28 zemalja. Ovo je prilika da se svetska vinska zajednica okupi, razmeni iskustva i stvori nove veze.

Vinska Vizija Otvorenog Balkana – Vinska rapsodija regiona

Srbija je postala prava vinska destinacija, a to potvrđuju i brojne nagrade osvojene na svetskom nivou. Na najvećem svetskom ocenjivanju vina u Londonu, u dvadesetom izdanju renomiranog međunarodnog takmičenja Decanter World Wine Awards, Srbija je ponosno osvojila pet zlatnih, 38 srebrnih i 59 bronzanih medalja. Ova zemlja postala je sinonim za kvalitetna vina i inovaciju u svetu vinogradarstva.

Vinska Vizija glavni ulaz

Vinska Vizija 2022.

Mesto Susreta za Vinske Profesionalce

Ključni segment Vinske Vizije je mogućnost za poslovne susrete i upoznavanje sa vinskom scenom Balkana za sve zainteresovane. Prvi dan događaja rezervisan je isključivo za profesionalce, od porodičnih vinskih kuća do HORECA divova, uvoznika do distributera, ljubitelja vina do vinskih sudija. Ovaj događaj omogućava retku priliku za umrežavanje na svim nivoima. Vinska Vizija je platforma za jačanje postojećih odnosa i stvaranje novih poslovnih saveza unutar regionalne i svetske vinske scene.
Kroz direktne interakcije, profesionalci mogu otkriti nove tržišne trendove, upoznati se sa inovacijama i tehnologijama, te stvoriti čvrste temelje za održiv rast vinarskog sektora.

Vinska vizija predsednici

Vinska vizija 2022.

Open Balkan Wine Trophy – najbolja vina na delu

Ovogodišnje takmičenje Open Balkan Wine Trophy biće vrhunac ovog regionalnog spektakla. Više od 600 uzoraka vina iz regionalnih vinarija ocenjivaće tridesetoro eminentnih sudija iz celog sveta, uključujući nosioce titule Master of Wine i Master Sommelier. Na mestu predsednice sudijskog panela i ove godine biće Kerolajn Gilby MW, koja je među najboljim poznavaocima vina Balkana i Jugoistočne Evrope i jedan od ključnih vinskih autoriteta današnjice. Takmičenje se odvija po istim standardima kao i najpoznatija svetska vinska nadmetanja, kao što su Decanter WWA i IWC London.

Vinska Vizija 2022.

Vinska Vizija 2022.

Vinska Vizija Otvorenog Balkana: Gastronomska Čarolija Balkana

Očekuje vas i bogat program, uključujući Food Vision i Rakija segmente. Balkanske kulinarske tradicije nose u sebi izvornu, zdravu pripremu domaćih obroka od namirnica iz prirodnog, organskog uzgoja, po receptima naših predaka. U skladu s gastronomskim vizijama vrhunskih šefova širom regiona, svi prisutni će imati priliku da probaju retke zalogaje kulinarskog umeća, nasleđa i budućnosti, pripremane na licu mesta od strane Mišlenovih šefova. Tradicija rakije, nezaobilazan segment balkanske autentičnosti, uvrštena je na listu UNESKO – organizacije Ujedinjenih nacija za zaštitu kulturnog i istorijskog nasleđa.
Pravi kulinarski spektakl održaće se u okviru programa Food Vision by Open Balkan, gde će se najbolji regionalni kuvari takmičiti u pripremi tradicionalnih jela Balkana. Najavljeni su i masterklasovi koje će voditi kulinarske zvezde i ugostiteljski eksperti, uključujući Dijego Vitaljana, čiju je picerija rangirana na listi Top 50 Pizza, restoranskog kritičara Gabrijele Zanata, šefa Pino Kutaju ovenčanog Mišlenovim zvezdama, i mnoge druge. Specijalni učesnik svih dešavanja biće i proslavljeni slovenački šef Tomaž Kavčič.

Vinska Vizija 2022

Nezaboravno vinsko iskustvo

Vinska Vizija Otvorenog Balkana obećava da će biti nezaboravno iskustvo za sve ljubitelje vina, gastronomije i kulture Balkana. Ne propustite jedinstvenu priliku da budete deo ovog nezaboravnog vinskog spektakla od 16. do 19. novembra u Beogradu. Iskoristite ovu priliku da otkrijete raznovrsnost i bogatstvo vina, kulinarskih čarolija i tradicije Balkana na jednom mestu. Vinska Vizija Otvorenog Balkana vas poziva da se pridružite i budete deo ovog vinskog raja. Vidimo se u Beogradu!

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: JELENA IVANOVIĆ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije