Međunarodni dan prokupca
14.10.2023 Drink

Međunarodni dan Prokupca slavimo danas

Danas je Međunarodni dan prokupca, naše autohtone sorte grožđa koja ima ogroman značaj za naše vinarstvo. Prokupac je prva regionalna sorta koja slavi svoj dan koji se obeležava širom Srbije.

Međunarodni dan prokupca je uspostavljen pre osam godina

Izložba vina od najvažnije autohtone crne sorte vinove loze u Srbiji, 8. Salon prokupca biće održana  danas u Beogradu u okviru obeležavanja 14. oktobra Međunarodnog dana prokupca. Na događaju će se predstaviti srpski proizvođači vina od prokupca, a posetioci će imati priliku da degustiraju taj napitak i upoznaju se sa vinarima koji ih prave.
Međunarodni dan prokupca uspostavljen je pre osam godina zajedničkim naporom više aktera sa srpske vinske scene, sa idejom da naša autohtona sorta vinove loze ponovo zauzme mesto koje joj pripada na svetskoj vinskoj mapi. Salon prokupca se održava u hotelu Metropol Palas od 16 do 21 čas, a ulaznice koštaju 1.000 dinara i mogu se kupiti na ulazu.

Međunarodni dan prokupca čaša

Prokupac je ponos srpskog vinarstva / Shutterstock

Međunarodni dan prokupca biće proslavljen i u restoranima i vinotekama širom Srbije, kroz razne promocije, degustacije, specijalne ponude i druge sadržaje. Prokupac je kroz istoriju pre pojave međunarodnih sorti vinove loze u Srbiji, na ovim prostorima bio dominantna sorta, a sredinom 20. veka gotovo je iskorenjen i očuvale su ga male porodične vinarije od kojih su neke u savremeno doba postale nosioci vinske obnove Srbije.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije