Babuna crveno vino tikveš
11.10.2023 Drink

Babuna Red vino je blend plavca malog

Babuna je planina u Severnoj Makedoniji, između severnog dela Pelagonije i Veleške klisure. Sastavljena je od granita, pegmatita i drugih eruptivnih stena i ovakav sastav zemljišta daje specifična grožđa.

Babuna Red je voćno vino sa notama kupine, trešnje i pečene plave šljive

Iz vinograda na nadmorskoj visini od 210 do 310 metara na obroncima planine Babuna dolazi grožđe od koga su kreirana dva vrhunska nova teroar vina Domaine Babuna.
Babuna Red je blend plavca malog (45%), širaza (35%) i vranca (20%) koji je ove godine na Mundus Vini u Nemačkoj osvojio zlatnu medalju. Ovo voćno crveno vino ima note kupine, trešnje i pečene plave šljive kao i trag joda koji je tipičana sortna karakteristika, ali i istovremeno suvo, osvežavajućih kiselina i punog tela sa dugim sočnim ukusom. Odlično se uklapa uz sir, pečeno i grilovano povrće, losos, jagnjeće pečenje ili divljač. Zbog dobre strukture vino ima potencijal starenja od pet godina.

Babuna belo vino tikveš

Babuna White donosi intenzivne note citrusa i zelene jabuke

Babuna White 2022 je kupaža albarinja (80%), šardonea (15%) i vionjea (5%). Ovo vino ima intenzivne note citrusa, zelene jabuke sa dugom završnicom bele breskve. Najbolje se uparuje sa belim mesom sa roštilja, ćuretinom, belom ribom, ali i testeninama. Teroar Babuna belo i crveno vino radi se u seriji od deset hiljada litara godišnje.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: TIKVEŠ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije