09.05.2023 Drink

Tikveš plasirao prvu mobilnu punionicu vina na Zapadnom Balkanu

Vinarija „Tikveš“ uvela je još jednu tehnološku inovaciju u vinsku industriju – mobilno punjenje vina. Upotreba ove tehnologije, koja se prvi put primenjuje na području Zapadnog Balkana, od velikog je značaja za dalje unapređenje kvaliteta vina proizvedenih u vinarijama koje se nalaze u okviru poseda gde se uzgaja grožđe, poznatijim kao butik vinarije.

Vino se flašira tamo gde se proizvede

Dolazak prve mobilne punionice vina u Makedoniju rezultat je dugogodišnje saradnje „Tikveša“ sa italijanskim i svetski poznatim proizvođačem opreme za punjenje vina ,,GAI“. Prva vina koja se pune uz pomoć ove savremene mobilne opreme su proizvedena na posedu „Domaine Lepovo“, gde se nalazi i istoimena butik vinarija. U njoj se proizvode vina koja su deo brend – platforme „Tikveš Châteaux & Domaines“.
Glavna prednost upotrebe mobilne tehnologije punjenja i opreme je mogućnost da se vino flašira tamo gde se proizvode, odnosno na samom posedu. Na ovaj način je omogućeno da vino zadrži svoj visok kvalitet, jer se izbegava transportovanje do udaljenih punionica.

„Održava se intezitet aroma u vinu i produžava se životni vek“

„Punjenje je izuzetno važan deo procesa proizvodnje vina. Punjenjem na istoj lokaciji gde se proizvodi, korišćenjem kvalitetnih i sofisticiranih mobilnih linija koje zadovoljavaju najviše standarde, održava se intenzitet aroma u vinu, produžava se životni vek, odnosno vreme odležavanja u boci, a vino uspeva da dugo zadrži svežinu i autentične karakteristike podneblja u kome se proizvodi“, objašnjavaju enolozi „Tikveša“.

Ovo je još jedna u nizu tehnoloških inovacija koje je „Tikveš“ uveo, kako bi se doprinelo daljem unapređenju celokupnog procesa proizvodnje visokokvalitetnih vina u skladu sa svetskim standardima i zahtevima potrošača širom sveta.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: VINARIJA TIKVEŠ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije