slatki krem od lesnika i kakao praha

Đanduja – neprikosnoveni spoj lešnika i čokolade, koji živi vekovima

Međunarodni slatki megalit, đanduja – izaziva najpozorniju svetsku pažnju samo na spomen imena legendarne italijanske čokoladne mešavine. Nekada deo lokalnog folklora, a danas globalna namirnica sa istorijom vrednom pažnje.

Legendarna ikona Pijemonta, đanduja – neprikosnoveni proizvod od čokolade i lešnika čije je vreme nastanka praćeno bajkovitim interpretacijama i obmotano mitovima, vekovima prati naše navike u ishrani

Ako je suditi prema glavnom sastojku ove poslastice, lešnicima, jasno se da potvrditi njeno pijemontsko poreklo. Lešnici Tonde Gentile delle Langhe su osnova ove paste i regionalni proizvod vinske regije jugoistočno od Torina. Italijanska narodna komedija je postavila temelje za ono što danas zovemo pozorištem i ponudila koncept ustaljenih likova koji simbolično predstavljaju određenu vrlinu, svrhu ili oblast. Pijemont je u ovom delu predstavljan likom Đanduja, veselog i dobrostojećeg čoveka iz više klase, koji voli dobru hranu, vino i ženu.

Dakle, đanduja je rođena u Torinu, a njen naziv potiče od imena karnevalskog i lutkarskog lika koji predstavlja arhetipske Pijemonce. Zahvaljujući ključnoj ulozi Pijemonta u ponovnom ujedinjenju Italije – 1861. godine, dovela je do toga da lik Đanduja poprimi karakter čoveka iz naroda, pa i grofa Kamila Bensa od Kavura (Camillo Benso conte di Cavour), prvog premijera ujedinjene Kraljevine Italije. Popularnost ovog lika među kulturnom italijanskom elitom definitivno je pomogla da se čokoladna poslastica uspostavi kao poželjan desert tokom 19. veka.

Cokoladni krem blok, djanduja,

Prema najglasnijim tvrdnjama đanduja datira iz ranih 1800-ih tj. doba francuskog osvajača Napoleona koji je uveo blokadu na engleski uvoz u luke pod kontrolom Francuske, što je ozbiljno uticalo na dostupnost zaliha kakaoa. Međutim, datumi njegovog regentstva (1806-1812) se ne uklapaju sa odgovarajućim napretkom u proizvodnji čokolade da bi stvaranje ovakvog proizvoda bilo moguće.

U PRODAJI – Novi, prolećni, broj magazina La Cucina & Vino

Još jedna popularna priča je da je Caffarel izmislio Gianduju, 1852. godine uz asistenciju Michela Procheta. Međutim, ovaj datum najverovatnije nije tačan jer je 1852. godine gospodin Prochet imao samo 13 godina. Dalje, nakon brojnih faza testiranja, Giovanni Martino Bianchini, čokolater iz Torina je postigao uspeh sa čokoladnom alternativom, a nekoliko decenija kasnije i brojni proizvođači čokolade su u svoju ponudu uvrstili đanduju, jer su i sami kuburuli sa nabavkom kakaoa. Zapravo, pouzdan datum nastanka ove poslastice nije utvrđen.

Iako se mnogi fakti u vezi sa istorijom nastanka đanduje mogu dovesti u pitanje, to se nikako ne može reći za njen ukus. Dakle, sledeći put kada budete putovali u Pijemont, obavezno se prepustite uživanju u nekoj od lokalnih kultnih poslastica.

U nastavku vam otkrivamo kako se pravi đanduja

Djanduja ili Nutela, cokoladni krem namaz sa lesnicima
Težina pripreme Lako
Vreme 15 min + 24 sata mirovanja

SASTOJCI

  • 150 g lešnika
  • 100 g šećera u prahu
  • 400 g crne (70%) čokolade

Ispecite lešnike u rerni na 160°C 15 minuta, pa ih oljuštite dok su topli.
Ostavite da odstoje jedan dan kako bi se ukus što bolje razvio.
Sameljite u blenderu lešnike i šećer u prahu tako da dobijete glatku pastu.
Zatim, dodajte čokoladu otopljenu na pari i sjedinite.
Sipajte u teglu ili manje silikonske kalupe i ostavite u frižider.

Savet: Ukoliko želite Nutellu, ovoj smesi dodajte oko 200 ml blagog maslinovog ulja, kako bi dobili finu smesu pogodnu za razmazivanje. Čuvajte u frižideru do 6 nedelja.

Đanduja + vino

Orašasti ukusi lešnika nadopunjuju se sa Brachetto d’Acqui 2021 vinarije Alasia. Nežno, lagano, penušavo vino donosi mirisne arome svežih malina i latica ruže.
Slatkoća je savršeno uravnotežena sa prijatnom kiselinom i sočnim, izrazito voćnim završetkom.
12 evra, alasiavini.it

AUTOR: N. STEVANOVIĆ / S. STOJANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.