
14. oktobar, dan kada slavimo Prokupac
Prokupac je kroz istoriju, a pre pojave međunarodnih sorti vinove loze u Srbiji, na ovim prostorima bio dominantna sorta, uključujući sve ostale, i...
pročitaj još„Prokupac – rođen u Srbiji“ je naziv konferencije koja je održana 15. oktobra povodom obeležavanja šestog međunarodnog Dana Prokupca, u organizaciji Vinske kulture i uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu.
Uz prisutvo vinara, vinskih eksperata, predstavnika vinske industrije i ljubitelja vina iz sedam zemalja regiona i sveta, fokus je bio na ovoj najvažnijoj autohotonoj sorti grožđa Srbije, njenom potencijalu i teroaru domaćih vinogorja. Učesnici su razmenili znanja i iskustava o vinogradarskim, tehnološkim i tržišnim potencijalima prokupca kao i o razvoju vinske industrije u Srbiji i njenog prepoznavanja na međunarodnoj vinskoj sceni.
„Ponosni smo što je sve više vinarija koje proizvode vina od prokupca. To pomaže Srbiji i njenoj vinskoj industriji da bude prepoznata kao prava vinska zemlja, sa dugom tradicijom i izgrađenim identitetom. Inostrani novinari, kupci i stručnjaci će posetiti vinogorja i vinarije u Srbiji u kojima se uzgaja i proizvodi prokupac i na licu mesto se upoznati sa tom sortom vinove loze. Tako će se naši gosti ovih dana, kada obeležavamo Dan prokupca nizom aktivnosti, uveriti da je prokupac u svakom smislu velika sorta, od koje se proizvode vrhunska i autentična vina”, izjavio je Tomislav Ivanović iz Vinske culture.
„Isticanje Prokupca je način da ljudima skrenemo pažnju na priču o divnim srpskim vinima i Srbiji damo zasluženo mesto na svetskoj vinskoj mapi. USAID podržava Dan prokupca drugu godinu zaredom, i drago mi je što događaj raste, uprkos izazovnim vremenima za ugostiteljsku industriju. Naš cilj je da vidimo kako se srpska privreda razvija i stvara nove ekonomske mogućnosti za svoje mlade, talentovane ljude. A srpski poljoprivredni sektor, uključujući i vino, ima važnu ulogu u postizanju ovog cilja“, izjavila je Suzan Fric, direktorka misije USAID-a u Srbiji.
U periodu od 11. do 18. oktobra tokom „Nedelje prokupca“ održavaju se prateći programi: izložbe slika, stručne degustacije i promocije, a ugostiteljski objekti širom Srbije imaju promociju vinske i gastronomske ponude posvećene prokupcu. Sve informacije o manifestaciji nalaze se na linku OVDE.
Zima je idealno vreme za tople napitke koji pružaju bogatstvo ukusa, ali i komfor i energiju koji su nam posebno potrebni tokom zimskih dana. Topla...
pročitaj jošJedan od najpriznatijih svetskih ocenjivača vina Džejms Sakling je na vrh svoje liste Top 100 World Wines 2024 stavio Bertani Amarone della Valpoli...
pročitaj jošNajtalentovaniji srpski baristi takmičili su se za titulu Najbolji srpski nacionalni barista na 3. izdanju Lavazza Barista Challenge u Srbiji. Pobe...
pročitaj još