kluni vinarija
16.10.2021 Drink

Džordž Kluni kupio vinariju Domaine du Canadel u Provansi

Džordž i Amal Kluni izazivaju pažnju gde god da se pojave. Poznati su, između ostalog, i po dobrom stilu i ljubavi prema Evropi. Za venčanje su odabrali Veneciju, a često uživaju u kući na jezeru Komo. Ovih dana mediji prenose vest o kupovini još jedne nekretnine, ovoga puta u Provansi. Reč je o Domaine du Canadel, vinskom imanju iz 18. veka.

kluni vinograd

Biodinamička vina od ručno branog grožđa

Raskošnu vilu sa bazenom i teniskim terenom okružuju brojni vrtovi, maslinik i vinograd od 25 hektara. Loze su raspoređene po terasama, a kameni zidovi sprečavaju eroziju i regulišu temperaturu i protokk vode. Vinarija Domaine du Canadel poznata je  po specifičnoj biodinamičkoj proizvodnji vina i ručnoj berbi grožđa. Samoj berbi i procesima odležavanja pridaje se velika pažnja.
Kako bi u potpunosti izrazile sve svoje nijanse, svaka parcela vinograda bere se zasebno u idealnoj zrelosti i zasebno se vinificira. Zbog toga svako bure ima svoje specifičnosti i svoj karakter. Kakav će karakter u notama vina doneti novi vlasnik tek će se videti, no s obzirom da se Kluni već oprobao u proizvodnji alkoholnih pića, ne sumnjamo da će vinarija doživeti neke promene i svakako svetsku popularnost.

Kluni vino

Najpoznatija vina koja su do sada izašla iz ove vinarije izdvajaju se Chateau Canadel rose, berba 2020 ima certifikat bio vina. Napravljen je od mešavine ručno branih sorti grožđa, a u njemu dominiraju arome breskve i egzotičnog voća. Vino ima izbalansiran okus, punog je tela i težine. Definitivno nije roze za svaki dan i nateraće vas da promenite svoj pogled na roze vina. Chateau Canadel crni cuvee, berba 2018. od četiri sorte iz čokota koji su okrenuti prema jugu, te dozrevaju na puno sunca. Svaka sorta daje svoj doprinos i mešanjem daju neodoljivu kombinaciju. Radi se o vrlo taninskom vinu, jakog tela sa živopisnim ukusima crvenog voća.  I ovaj crni cuvee ima scertifikat bio vina.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: DOMAINE DU CANADEL

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije