Vinska Vizija glavni ulaz
15.11.2023 Drink

Kompletan program sajma Vinska vizija Otvorenog Balkana

Četvrtak posvećen profesionalnim kupcima, od petka sajam otvoren za građanstvo

Drugi po redu sajam vina, hrane i turizma Vinska vizija Otvorenog Balkana, koji će se održati od 16. do 19. novembra 2023. godine na Beogradskom sajmu, pod pokroviteljstvom Vlada Republike Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a u okviru inicijative Otvoreni Balkan, počinje sutra serijom poslovnih sastanaka rezervisanih samo za profesionalne kupce. Sajam će za širu javnost biti otvoren od petka 17. do nedelje 19. novembra 2023. godine.

Vinska vizija program

Vinska vizija ove godine okuplja dvostruko više izlagača nego prošle godine

Sajam će ove godine okupiti više od 600 izlagača iz brojnih vinarija, destilerija, gastronomskih kompanija, i to iz preko 28 zemalja što je duplo više izlagača nego lane. Polovina izlagača je iz zemalja članica Otvorenog Balkana i to 260 iz Srbije, 74 iz Severne Makedonije i 21 iz Albanije. Svetski proizvođači vina pridružili su se sajmu ove godine što je važan signal da je Otvoreni Balkan važna i dobra inicijativa sa znalajnim ekonomskim potencijalom.
Prvog dana Sajam će biti posvećen isključivo poslovnim posetiocima i B2B susretima, a do sada je preko portala Sajma zakazano preko 3.000 sastanaka na kojima će profesionalni posetioci, kupci i somelijeri otvoriti nove poslovne mogućnosti za sve vinare našeg regiona. Ovi susreti jesu razvojna šansa koja će pomoći da se poveća izvoz i vidljivost naših vina i lokalnih sorti o čemu svedoči činjenica da nas ove godine očekuje čak četiri puta više profesionalnih posetilaca u odnosu na prošlu godinu.

VINSKA_VIZIJA_program strana 2

Open Balkan Wine Trophy biće vrhunac ovog regionalnog spektakl

I ove godine, takmičenje Open Balkan Wine Trophy biće vrhunac ovog regionalnog spektakla, a više od 600 uzoraka vina iz regionalnih vinarija će ocenjivati tridesetoro eminentnih sudija iz celog sveta. Među njima naći će se i nosioci titule Master of Wine i Master Sommelier, dok će na mestu predsednice sudijskog panela i ove godine biti Kerolajn Gilby MW, koja je među najboljim poznavaocima vina Balkana i Jugoistočne Evrope i jedan od ključnih vinskih autoriteta današnjice. Takmičenja se odvija po istim standardima kao i najpoznatija svetska vinska nadmetanja, kao što su Decanter WWA i IWC London.
O grandioznosti ovog projekta najbolje svedoči podatak da će se za sajam koristiti šest hala, uz dodatne dve hale za gastronomiju, na preko 44.000 kvadratnih metara ukupnog izložbenog prostora. Hala 5 će biti domaćin gastronomskog spektakla sa kuvarima iz celog sveta, masterklasovima, i takmičenjem kuvara. U Hali 11 održava se izložba hrane sa raznim vrstama hrane i začina, posebno iz balkanskog regiona. U ostalim halama biće predstavljeni vinari, pri čemu će Hala 1 biti posvećena vinima iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, dok će Hala 4 predstavljati vina iz celog sveta. Takođe, na galeriji Hale 1 biće zastupljene destilerije i najbolje rakije Srbije.
Osim izložbenog karaktera, sajam će imati i prodajni segment, ali prodaja će biti isključivo u specijalizovanoj prodavnici u Hali 1A. Prvi dan sajma. rezervisan je za B2B sastanke, za profesionalne kupce i zvanice dok su kapije Sajma otvorene za sve posetioce od petka 17. do nedelje 19. novembra. Cena ulaznice je 700 dinara i može se kupiti na Beogradskom Sajmu. Čaša za degustaciju vina se iznajmljuje po ceni od 500 dinara.

Vinska Vizija program 3 deo

 

Food Vision by Open Balkan

Pravi kulinarski spektakl održaće se u okviru programa Food Vision by Open Balkan u hali 11, na kome će se najbolji regionalni kuvari takmičiti u pripremi tradicionalnih jela Balkana. Kulinarski spektakl predstaviće tradicionalne ukuse i lokalnu gastronomiju Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Prezentacije, masterklasovi o gastronomiji, kuvanje na licu mesta i takmičenje šefova – sve ovo samo je deo onoga što će posetioci imati prilike da dožive na dešavanju Food Vision.
Serbian Junior Chefs Club će organizovati takmičenje profesionalnih kuvara pod nazivom Open Balkan Chef Culinary Challenge 2023 koji pored takmičarskog ima i humanitarni karakter. Sva pripremljena hrana i neutrošene namirnice će biti donirane banci hrane. Takođe, posetiocima će uz određenu nadoknadu biti omogućeno da učestvuju u žiriju koji proba i ocenjuje hranu, a sav prihod će ići u opremanje ugostiteljskih škola u Srbiji. U halama namenjenim gastronomiji biće izložen i program profesionalne opreme i usluga u ugostiteljstvu i usluga u ugostiteljskoj i prehrambenoj industriji.

rakija

Preko 50 destilerija predstavljaju svoje rakije

U Rakija segmentu, preko 50 destilerija imaće svoje štandove na Sajmu jer je rakija nezaobilazan segment balkanske autentičnosti, dok je srpska šljivovica uvrštena na UNESKO-vu listu za zaštitu kulturnog i istorijskog nasleđa.
Za sve prave vinske sladokusce tu su i fantastični masterclassovi. Saznaćemo više o toskanskim vinima, o tome šta je snaga teroara Severne Makedonije, istražićemo različitosti kineskih vina. Pred posetiocima su predavanja o marketinškim strategijana za vinarije Balkana, osnove degustacije i veštine uparivanja hrane i vina, te rasvetljavanje genetskog diverziteta vinove loze Srbije. Vinska vizija donosi i predavanje o novim EU pravilima za označavanje vina, diskusije o vinogradarstvu u digitalnom dobu i budućnosti održivog vinarstva. Ne propustite priliku da saznate više o specifičnostima srpskih rakija i voćarskih područja, kao i da istražite tajne i različite aspekte vranca, tamjanike i ostalih autohtonih sorti Balkana.

Vinska vizija Otvorenog Balkana obećava da će biti nezaboravno iskustvo za sve ljubitelje vina, gastronomije i kulture Balkana. Ne propustite jedinstvenu priliku, da budete deo ovog nezaboravnog vinskog spektakla od 16. do 19. novembra u Beogradu.

Vise informacija o programu možete pronaći na www.fair.openbalkan.com

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije