Ah, Pinot Grigio. Sočno belo vino, osvežavajuće poput limunade po vrelom danu
Ono je u 14. veku našlo put do Švajcarske, a odatle je produžilo do severne Italije do Lombarije, Veneta, Furlanije i Trentina-Alto Adiđea i vrlo b...
pročitaj jošFederica Randazzo je nakon završetka fakulteta odlučila da pravo zameni enološkom avanturom kroz Italiju. U razgovoru nam otkriva da je “jaka na viljušci”, da joj se dopao Beograd, a kada priča o vinu, sve se svodi na emociju koja je dovela do njegovog stvaranja.
Slow Wine je vinski vodič koji povezuje gotovo 2.000 vinarija širom Italije, a osnovni cilj je promocija italijanskih vina u inostranstvu. Tokom svetske nedelje italijanske kuhinje imao sam tu privilegiju da prisustvujem predavanju i degustaciji koje su ispred Slow Wine održali Fabio Giavedoni, čovek koji godišnje proba 300 vrsta Lambruska i Federica Randazzo, pravnica koja je odlučila da Rimsko pravo zameni enološkom avanturom kroz Italiju. Rođena u Bolcanu, odrastala je okružena pivom i perecima. No, vino je pobedilo.
“Često kažem, nisam ćerka umetnosti. Ne dolazim iz porodice stručnjaka i moja rodbina otvara flaše samo u vreme praznika, a moja majka i dalje razblažuje crveno vino vodom”, započinje priču Federica i nastavlja uz osmeh i tipičnom italijanskom brzinom govora od 300 na sat.
“Vino sam počela da otkrivam tokom studija. Za prijatelje sam priređivala ručkove i večere, a vina nikada nije nedostajalo. Nakon diplomiranja sam upisala kurs za somelijera, ubrzo sam počela da pišem o vinu i ubrzo sam se zaljubila. Mislim da se tako dešava sa najlepšim ljubavima. Slučajno se sretnete, kreće radoznalost i jednog lepog dana shvatite da ne možete jedno bez drugog”.
Federica mi je u razgovoru spomenula da obožava da organizuje ručkove i večere, te je bilo logično da je upitam kakav bi obrok mogao da očekujem, ako bih se, krajnje nepristojno, pozvao u Bolcano.
„Za početak sicilijanske sardine alla beccafico uz Prosecco col Fondo, zatim busiate sa pestom alla trapanese (od paradajza, badema, bosiljka i pekorina) uz čašu voćnog Frappato crvenog Sicilijanca. Nastavljamo lagano uz piletinu al forno sa začinskim biljem koju prati Pinot nero i za kraj tiramisu sa limončelom. Dobrodošao si!“
Kod uparivanja vina i hrane Federika se drži pravila: „Pij šta želiš, dok jedeš šta želiš“, ali je zabavlja da proba neobične i hrabre kombinacije. Ponudio sam joj 5 italijanskih klasika i zamolio je da ih upari sa omiljenim vinima.
1. Karbonara – Trebbiano d’Abruzzo, Valentini.
Naizgled jednostavno jelo, ali je prilično teško dobro ga pripremiti. Zato ga uparujem sa važnim vinom koje proširuje spektar ukusa i mirisa i dobar je kontrast masnoći.
2. Ragu Bolonjez – Sciornaia (Sangiovese), Cantina del Rospo.
Nov, mlad projekat pun entuzijazma koji se savršeno slaže sa divnom druželjubivom testeninom sa mesnim sosom.
3. Parmiđana od patlidžana – Rosato (Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio), Bonavita.
Ukusno i neodoljivo vino koje svojom svežinom i lakoćom uspešno prati raskošno jelo od patlidžana.
4. Osso bucco & Milanese risotto – Ribola, Gravner.
Ova kombinacija je ikona italijanske hrane i vina! Macerirana bela vina su izuzetno gastronomska i, u ovom slučaju, lagana taninska tekstura gutljaja i njegova složenost balansiraju i pojačavaju ukusnu masnoću jela.
5. Caprese torta – Alto Grado (Grillo), Nino Barraco.
Stil ovog vina se savršeno spaja sa čokoladom i suvim voćem. Balansira slatkoću sa alkoholom, svežinom i ukusom, te je savršena pratnja kraju obroka. Kako na nosu, tako i na nepcu.
Sicilija je jedna od najsiromašnijih regija Italije, pa se to primeti i na ulicama glavnog grada. No, bez obzira na lošiji standard Palermo je grad...
pročitaj jošKada je Air Serbia prošle godine najavio uvođenje direktne linije za Palermo tokom leta, nije bilo dileme. Već u februaru su kupljene karte i to go...
pročitaj jošMeka i nestvarno kremasta struktura jezgra je obmotana mocarelom, što ovaj sir čini jednom od najpoželjnijih namirnica širom Italije. Burrata je da...
pročitaj još