Federica Randazzo glavna fotka

Sommelier Federica Randazzo: Moja italijanska trpeza + vino

Federica Randazzo je nakon završetka fakulteta odlučila da pravo zameni enološkom avanturom kroz Italiju. U razgovoru nam otkriva da je “jaka na viljušci”, da joj se dopao Beograd, a kada priča o vinu, sve se svodi na emociju koja je dovela do njegovog stvaranja.

Federica Randazzo: „Najlepše ljubavi su slučajne, pa je tako i sa mnom i sa vinom“

Slow Wine je vinski vodič koji povezuje gotovo 2.000 vinarija širom Italije, a osnovni cilj je promocija italijanskih vina u inostranstvu. Tokom svetske nedelje italijanske kuhinje imao sam tu privilegiju da prisustvujem predavanju i degustaciji koje su ispred Slow Wine održali Fabio Giavedoni, čovek koji godišnje proba 300 vrsta Lambruska i Federica Randazzo, pravnica koja je odlučila da Rimsko pravo zameni enološkom avanturom kroz Italiju. Rođena u Bolcanu, odrastala je okružena pivom i perecima. No, vino je pobedilo.
“Često kažem, nisam ćerka umetnosti. Ne dolazim iz porodice stručnjaka i moja rodbina otvara flaše samo u vreme praznika, a moja majka i dalje razblažuje crveno vino vodom”, započinje priču Federica i nastavlja uz osmeh i tipičnom italijanskom brzinom govora od 300 na sat.

Federica Randazzo Sarde

Sicilijanske sardine by Federica Randazzo

Federica Randazzo: „Sicilijanske sardine za početak“

“Vino sam počela da otkrivam tokom studija. Za prijatelje sam priređivala ručkove i večere, a vina nikada nije nedostajalo. Nakon diplomiranja sam upisala kurs za somelijera, ubrzo sam počela da pišem o vinu i ubrzo sam se zaljubila. Mislim da se tako dešava sa najlepšim ljubavima. Slučajno se sretnete, kreće radoznalost i jednog lepog dana shvatite da ne možete jedno bez drugog”.
Federica mi je u razgovoru spomenula da obožava da organizuje ručkove i večere, te je bilo logično da je upitam kakav bi obrok mogao da očekujem, ako bih se, krajnje nepristojno, pozvao u Bolcano.
„Za početak sicilijanske sardine alla beccafico uz Prosecco col Fondo, zatim busiate sa pestom alla trapanese (od paradajza, badema, bosiljka i pekorina) uz čašu voćnog Frappato crvenog Sicilijanca. Nastavljamo lagano uz piletinu al forno sa začinskim biljem koju prati Pinot nero i za kraj tiramisu sa limončelom. Dobrodošao si!“

Federica Randazzo unutra

Federica Randazzo: „Pij šta želiš, dok jedeš šta želiš“

Kod uparivanja vina i hrane Federika se drži pravila: „Pij šta želiš, dok jedeš šta želiš“, ali je zabavlja da proba neobične i hrabre kombinacije. Ponudio sam joj 5 italijanskih klasika i zamolio je da ih upari sa omiljenim vinima.

Federica Randazzo UZ KARBONARU Valentini-Trebbiano-DAbruzzo

1. KarbonaraTrebbiano d’Abruzzo, Valentini.
Naizgled jednostavno jelo, ali je prilično teško dobro ga pripremiti. Zato ga uparujem sa važnim vinom koje proširuje spektar ukusa i mirisa i dobar je kontrast masnoći.

Federica Randazzo vino uz ragu bolonjeze
2. Ragu Bolonjez Sciornaia (Sangiovese), Cantina del Rospo.
Nov, mlad projekat pun entuzijazma koji se savršeno slaže sa divnom druželjubivom testeninom sa mesnim sosom.

Federica Randazzo UZ PARMIĐANU

3. Parmiđana od patlidžanaRosato (Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio), Bonavita.
Ukusno i neodoljivo vino koje svojom svežinom i lakoćom uspešno prati raskošno jelo od patlidžana.

Federica Randazzo Ossobucco

4. Osso bucco & Milanese risottoRibola, Gravner.
Ova kombinacija je ikona italijanske hrane i vina! Macerirana bela vina su izuzetno gastronomska i, u ovom slučaju, lagana taninska tekstura gutljaja i njegova složenost balansiraju i pojačavaju ukusnu masnoću jela.

Federica Randazzo uz Caprese Tortu

5. Caprese tortaAlto Grado (Grillo), Nino Barraco.
Stil ovog vina se savršeno spaja sa čokoladom i suvim voćem. Balansira slatkoću sa alkoholom, svežinom i ukusom, te je savršena pratnja kraju obroka. Kako na nosu, tako i na nepcu.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: PRIVATNA ARHIVA I GETTY IMAGES

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije