Razglednica iz Italije! Veneto nije samo Venecija

Razglednica iz Italije! Veneto nije samo Venecija

Veneto je autentična regija, gde spritz košta 2.5 evra, kao deo osnovne potrošačke korpe, neophodne namirnice za suočavanje sa svakodnevnim životom

Veneto nije samo Venecija

Regija u kojoj 1570 godina stoluje čuvena Venecija, okićena materijalnom i nematerijalnom baštinom, značajnim prirodnim bogatstvom, prava gastronomska riznica iz koje proviruju školjke iz dubina Venecijanske lagune, čuvar vajarskih remek-dela Antonia Canove i kolevka pastira.

Razglednica iz Italije! Veneto nije samo Venecija

Pogled iz Venecije na ostrvo San Giorgio Maggiore

Na Sybille Righi je velika odgovornost: da sačuva Edipo Re, brod Pierpaola Pasolinija i slikara Giuseppea Zigaina, oporavljen, restauiriran i ponovo porinut u Venecijansku lagunu. Sibille i njeni pratioci u ovoj avanturi, kapetan Enrico Vianello i Silvia Jop, odlučili su da brod koriste za projekte koji će stvoriti novu i ojačati postojeću vezu između ove oblasti i posetilaca.

Razglednica iz Italije! Veneto nije samo Venecija

Bassano del Grapp je cuven i po svom neobicnom mostu

Radi se gurmanskim krstarenjima na kojima učestvuje šest restorana, poput Glama, sa dve Michelin zvezdice ili Antiche Carampane, adrese na kojoj se nalazi srce Venecijanaca, i tematskih itinerara, sa stručnjacima i proizvođačima koji posećuju kako bi probali izdvojene specijalitete.

“Želimo da objasnimo da ne postoji samo kulturno nasleđe Venecije, već i ono ogromno, prirodno, svuda prisutno”, objašnjava Sibil. Krstarenje, za koje svedočimo da je veoma opuštajuće ako ste prisutni na palubi, ispod tende ili oko stola na pramcu, predstavlja trenutak otkrića; možete probati dagnje Mitilla di Lorenzo Busetta i Scardovari ostrige Alessia Greguolda, slani med Mara La Rose.

Razglednica iz Italije! Veneto nije samo Venecija

Hram Canova u Trevizu

Osim Serenissime tj. Mletačke republike, kao 1600 godina duge priče po kojoj je ovaj deo sveta donekle i danas prepoznatljiv, Veneto je autentična regija, gde spritz košta 2.5 evra, kao deo osnovne potrošačke korpe, neophodne namirnice za suočavanje sa svakodnevnim životom. Ako se osvrnemo oko sebe, videćemo da se Veneto geografski prostire od Jadrana do Dolomita, od Rivijere del Brenta do Terme di Abano, a tu su i Prosecco brda, brda italijanskih penušavih vina. Spomenimo Vićencu, kao grad-dragulj, sa Paladijevim remek-delima na samo nekoliko metara udaljenosti od Teatro Olimpico, i Kanovin muzej, u Posanju (Possagno), još jedno mesto koje “boluje od viška lepote”; sa originalnim vajarskim modelima, koja predstavlja Kanovinu najkompetniju autorsku postavku.
Penjući se ka Dolomitima, nedaleko od Kortine, koja se priprema za Zimske olimpijske igre 2026. godine, na livadama Agorda pasu krave, koze i ovce. To govori Elena Dak, venecijanski antropolog.

Razglednica iz Italije! Veneto nije samo Venecija

Teatro Olimpico u Vicenci je sagradjen 1585. godine

„Slučajno sam upoznala Fabija i Alis, dvoje dvadesetosmogodišnjaka koji su izabrali način života drugačiji od svojih vršnjaka: oni su pastiri. Da bi pratili stado, koje često menja teren za ispašu, žive u karavanima, sada sa bebom starom samo nekoliko meseci koja bezbedno odrasta uz pažnju i ljubav Maremma pastirskih pasa i jagnjadi”. Još jedno lice Veneta, koje ne očekujete.

Razglednica iz Italije! Veneto nije samo Venecija

Terme di Abano

Veneto: Obavezno probati

LAMON PASULJ
Varijetet borlotta, vrsta pasulja koja se uzgaja na visoravni Lamon i Sovramonte, u oblasti Beluno, nosi oznaku IGP, poznata je u četiri ekotipa: španjol, kalonega, kanalino i španjolit; ovaj drugi, koji je i najčešći tip, ima vrlo tanku kožu koja ga čini posebno svarljivim; odličan u supama i salatama.

ASIAGO SIR
Sa visoravni po kojoj je i dobio ime, polutvrdi sir od kravljeg mleka, Asiago nosi DOP oznaku; sada se proizvodi u podnožju Vićence, Trenta i u delu provincija Padova i Trevizo. Sveži ili presovani. Odležani ili sazreli Asiago može biti srednji (od 4 do 10 meseci začinjavanja), star (preko 10 meseci) i veoma star (preko 15 meseci). Slatkastog je ukusa, koji vremenom postaje sve jači i prisutniji.

CRVENA CIKORIJA IZ TREVIZA
Odlična kao sirova ali i kuvana, kao IGP proizvod vekovima se gaji u provincijama Trevizo, Padova i Venecija. Bogata antioksidansima i vitaminima, ima gorko-slatki ukus. Najtipičniji recept je onaj za rižoto sa cikorijom u glavnoj ulozi, ali je treba probati pripremljenu u rerni, prethodno poprskanu sirćetom i umotanu u slaninu.

SOPRÈSSA VICENTINA
Nemoguće je otići u Veneto a ne probati sopresu, najtipičniju salamu u regionu. Iako svaka oblast ima svoju, jedini DOP je ovaj iz Vićence; proizvodi od krtinastih i masnih delova svinjskog mesa, sitno iseckanih i pomešanih sa solju, biberom i začinima. Nakon pakovanja i odležavanja, koje varira od dva do šest meseci, u zavisnosti od veličine soprese, biva meke konzistencije i slatkog, aromatičnog ukusa. Jede se sveže narezano, sa hlebom ili kuvano, sa palentom i pečurkama.

Razglednica iz Italije! Veneto nije samo Venecija

Bakalar alla Vicentina

VIALONE NANO VERONESE PIRINAČ
Uzgajan u oblastima koje se navodnjavaju izvorskom vodom iz oblasti Donjeg Veroneza, pirinač zaštićen IGP, srednjeg i veoma poroznog zrna. Dobro se kuva i zbog toga je neprevaziđen u rižotima. Takođe, vredi ga koristiti i za pripremu poslastica.

MOECHE RAKOVI
Oni su retka poslastica iz Venecijanske lagune, jedna od namirnica iz Slow Food Presidiuma. Ovi mali rakovi koji za vrlo kratko vreme, u proleće i jesen, odbacuju oklop i postaju mekani, su vrlo ukusni kao prženi.

Razglednica iz Italije! Veneto nije samo Venecija

Moeche rakovi

BELA ŠPARGLA IZ BASANA
Zaštićene DOP oznakom, spadaju među najpoznatije špargle u Italiji; bele su boje, dužine dvadesetak centimetara, prečnika nešto više od centimetra, gorko-slatkog ukusa. U oblasti Vićence se jedu u rižotu, sa jajima i u potažima.

Veneto: Vinove loze i vina

Veneto je jedan od najvažnijih italijanskih vinskih regiona, po kvalitetu i kvantitetu, sa dve veoma poznate i širom sveta tražene denominacije, i mnogim drugim malim retkostima koje zaslužuju da budu cenjene. Počnimo sa Prosecco Superiore, čija je proizvodnja podeljena na Conegliano-Valdobbiadene, divnu teritoriju koju je UNESCO takođe uvrstio na listu svetske baštine, i Asolo, manje poznatu denominaciju, takođe zbog svog malog udela, ali sigurne vrednosti. Na zapadnoj strani je Valpolicella, zemlja četiri vina dobijena od iste mešavine autohtonog crvenog grožđa: Amarone je mekan i punog tela, Ripasso je napravljen genijalnom tehnikom razvijenom upravo ovde, Valpolicella Classico je sveže vino, harmonično i svakodnevno, a Recioto je dragocen passito za uživanje i odmor. Što se tiče belaca, oni iz Soavea, sa vulkanskog tla, među najboljima u Italiji, takođe zbog svoje sposobnosti da prkose vremenu. Manje poznati koje ne treba propustiti su klareti iz oblasti Bardolino, penušavci Durello Classic Method, mešavine Bordoa (dobijene sa internacionalnim lozama merlot i cabernet) sa brda Berici i Euganean, i Torcolato di Breganze, passito retke elegancija i dugovečnosti.

AUTOR: SVETISLAVV STOJANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije