7 veličanstvenih – predstavljamo najlepše gastronomske bisere Kampanije Amalfi obala

7 veličanstvenih – predstavljamo najlepše gastronomske bisere Kampanije

Titula kraljice luksuznog turizma sa pet zvezdica je, čini nam se, oduvek pripadala obali Amalfi. Između Sorenta, Pozitana, Amalfija, Ravela nalaze se neki od najlepših hotela kojima još uvek upravljaju porodice koje su istovremeno razvile sposobnost da ponude autentičnost mesta uz tradicionalno gostoprimstvo. Osim turizma, kuhinja je oduvek bila ponos Kampanije.

Raznovrsna, originalna, nadohvat ruke, bilo da jedete veoma skromnu testeninu i krompir na imanju Dispensa San Salvatore u Kapaču ili naručite ostrige i šampanjac u Beach Clubu 93, na obali antičkih Čilenta i nedaleko od grčkih hramova.

PRIDRŽAVAJTE SE ovih 5 pravila i putovaćete „kao Italijan“

Ono što obavezno morate probati već prilikom naredne posete Kampaniji su izuzetno kvalitetni proizvodi sa oznakom geografskog porekla. U pitanju su: čuveni paradajz San Marzano, provolone del Monaco, konusni limun, colatura, Anurka jabuka, mozzarela di buffala.

U nastavku predstavljamo najlepše gastronomske bisere Kampanije

Paradajz San Marzano Njegova kompaktna i mesnata unutrašnjost, sa malo vode i malo semenki, čini ga nenadmašnim za pripremu pelata i konzervisanje. Nazvan „crveno zlato Kampanije“, raste na plodnom vulkanskom tlu područja Noćerino-Sarnese.

San Marzano paradajz

Provolone del Monaco Proizvodi se samo od mleka ađerola goveda, a svoj naziv duguje kaputu koji su pastiri nosili kako bi se zaštitili od hladnoće kada su odlazili u Napulj da prodaju svoje proizvode. Pikantnog je i oštrog ukusa, ima oblik blago izdužene dinje, polutvrde i penaste unutrašnjosti, a starosti je od šest do osamnaest meseci. Pod uslovom da duže zri, odličan je za rendanje.

Sfusato limun iz Amalfija Sfusato ili konusni limun koji se uzgaja na terasama obale Amalfija ima koru bogatu esencijalnim uljima, malo semenki i sočnu, umereno kiselu pulpu, tako prijatnog ukusa da ga svežeg i tek ubranog služe u salatama. To je limun broj jedan za pripremu pića ili glaziranih poslastica sa mekanim punjenjem na bazi limuna.

Sfusato limun

Colatura od četerskih inćuna To je riblji sos boje ćilibara koji se dobija presovanjem veoma svežih usoljenih inćuna, uz naporan proces koji traje nekoliko meseci. Tradicionalno, sos od inćuna se koristi za začinjavanje špageta, ali je odličan i za aromatizovanje jela od ribe i povrća.

Anurka „Kraljica jabuka“ ima zaobljen i blago spljošten oblik i belu pulpu, hrskava je i kompaktna, sočna i kisela. Posebno je bogata vitaminima, polifenolima i mineralnim solima. Bere se nezrela i ostavlja da sazri na suncu dok ne pocrveni, od početne žutozelene boje. Obično se jede sirova, još bolje ako je sa korom, koja je bogata svojstvima, ali je odlična i za pripremu džemova, sokova i likera.

mozzarella di buffala

Mozzarella di buffala „Belo zlato” i “stoni biser” su samo neki od nadimaka ovog sira koji se proizvodi od svežeg punomasnog mleka mediteranskog bivola i može biti različitih oblika – okrugao, upleten, u komadima – a težine od 20 do 800 grama. Glatke je površine, boje slonovače, elastične teksture i svežeg, profinjenog ukusa. Jede se u salatama sa paradajzom, na pici i u testeninama. Može se poslužiti i na krutonima sa inćunima u ulju ili u dimljenoj verziji.

Lešnik iz Gifonija Pored pijemontskih, Italija se može pohvaliti kvalitetom i lešnika iz Gifonija; zaobljenog, mirisnog, slatkog i veoma ukusnog. Proizvodnja u Kampaniji poznata je od davnina, toliko da su lokalne lešnike pominjali Plinije Stariji, Katon i Vergilije. Čak su oslikani i na fresci u Arheološkom parku Herkulanum.

 

Nastavite posetu Italiji uz slikovitu reportažu i proverene savete
šta i gde jesti u Napuljskom zalivu

AUTOR: NATAŠA STEVANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.