7 veličanstvenih – predstavljamo najlepše gastronomske bisere Kampanije
Titula kraljice luksuznog turizma sa pet zvezdica je, čini nam se, oduvek pripadala obali Amalfi. Između Sorenta, Pozitana, Amalfija, Ravela nalaze...
pročitaj jošGastronomski identitet Sardinije se izražava kroz malloreddus i culurgiones pastu, prasetinu sa ražnja uz pane karaso, pekorino Sardo i limončelo. Ipak, srećan kraj obroka na Sardiniji je nezamisliv bez kolača pod nazivom pardulas. Radi se o torticama karakterističnog zvezdastog oblika punjenim rikota sirom, kravljim ili ovčijim, začinjenim koricom limuna i šafranom. Prvobitno su bile tipičan uskršnji desert, ali se danas konzumiraju tokom cele godine.
View this post on Instagram
Pardulas nisu stvorili prefinjeni poslastičari sa raskošnih dvorova, već su rođeni i odrasli u domaćim kuhinjama, i donedavno su se jedino tamo i mogli pojesti. Engleski pisac D. H. Lorens je putujući Sardinijom 1921. zapisao da mu tada niko nije ponudio ovaj slatkiš. Ni u tratorijama, niti na privatnim ručkovima. Ovo ne treba da čudi, jer u to vreme je ova tortica bila blisko povezana sa verskim praznicama i ritualnim porodičnim slavljima. A tu za stranca nije bilo mesta.
U italijanskoj poeziji oblik pardulas kolača se povezuje sa oblikom stomaka trudnice, generišući alegoriju meke obline koja skriva najdragoceniju dušu Sardinije, koja će naposletku izaći na videlo u svoj svojoj raskoši. Na drugoj strani, filozof Antonio Gramši je u jednom od pisama poslatih iz zatvora svojoj majci napisao kako mu snage daje san o tome da ponovo doživi jedan od onih ručkova na kojima je cela porodica okupljena za trpezom, a na njoj kulurđones i pardulas.
PUTOVANJE u Palermo – hrana i vino bisera Sicilije
Ove, cvetu nalik, sočne korpice su jedan od simbola naroda Sardinije i za njih su mnogo više od slatkiša. Za njih, pardulas predstavlja vezu sa vlastitom zemljom, precima, tradicijom i izraz magične ljubavi koja je preživela i najteža vremena.
Pomešajte 400 g fino mlevenog griza od durum pšenice sa 50 g svinjske masti i dovoljno tople vode da dobijete homogenu smesu. Mesite testo dok ne bude glatko i čvrsto. Uvijte ga u plastičnu foliju i ostavite da odstoji najmanje 1 sat. Izgnječite viljuškom 500 g ovčije rikote u većoj činiji. Pomešajte 100 g fino mlevenog griza od durum pšenice sa prstohvatom soli, 100 g šećera, 3 jajeta i rendanom korom 1 limuna i 1 pomorandže. Sjedinite sir sa prethodnim sastojcima, dodajte prstohvat šafrana i dobro promešajte, tako da smesa bude dobro povezana, a sastojci ravnomerno raspoređeni.
Rastanjite testo na debljinu oko 2 mm, pa pomoću okruglih modli prečnika oko 10 cm izrežite testo. Rasporedite na sredinu svakog diska po kašiku fila. Zahvatite vrhovima prstiju ivice testa i štipnite na 6 tačaka, tako da se formiraju faltice. Poređajte pecivo na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 150-160°C 30-40 minuta tj. dok pardule ne porumene.
Sicilija je jedna od najsiromašnijih regija Italije, pa se to primeti i na ulicama glavnog grada. No, bez obzira na lošiji standard Palermo je grad...
pročitaj jošPosmatrajući možete mnogo naučiti o životu, a i o ljudima. O italijanskom narodu i njegovim navikama možete otkriti interesantne ifnormacije samo n...
pročitaj jošPoreklo guanćale (guanciale) je povezano sa životom pastira koji su svoja stada čuvali duž Monti della Laga, planinskog lanca između Lacija, Markea...
pročitaj još