Focaccia Antico Belgrade, italijanska kuhinja u Beogradu na vodi
Hercegovačka ulica u Beogradu na vodi postaje sve življa i življa kada je gastronomska ponuda u pitanju. U proleće ove godine otvoren je Focaccia A...
pročitaj jošBez obzira da li žudite za ukusima italijanske kuhinje, pasta se danas ne može izbeći. Bilo da je u pitanju romantična večera, ukusan porodični ručak ili lagana večera tokom nedelje – jela sa pastom uvek impresioniraju. Najverovatnije zbog toga što se savršenstvo ogleda u jednostavnosti. Jela sa pastom su baš takva – ukusna, ne previše komplikovana, a za pripremu se koriste lako dostupni sastojci. Ako ste u potrazi za utešnim ukusima, popularno rečeno – comfort foodom, recepti za jela sa pastom su sigurno rešenje kako dobiti tople i milujuće ukuse.
Đakomo Kazanova, najpoznatiji ljubavnik ikada, o čijem zavodničkom uspehu i životu su ispredane legende, u svojim meomoarima spominje omiljena jela. Jedno od njih je tzv. pita od makarona, kasnije nazvana maccheroni alla Casanova, jelo koje je kao uvod u Kazanovine raskalašne izlete pripremao jedan od najboljih napuljskih kuvara tog doba.
SASTOJCI (za 4 osobe)
320 g maccheroni testenine
250 g prsa kopuna
150 ml pavlake
140 g svinjskog karea
80 g šunke u kockicama
40 g maslaca
3 žumanca
šalot
goveđi bujon
žalfija, ruzmarin, cimet
ulje
so i biber
Iseckajte šalot, usitnite meso kopuna i svinjski kare. Zagrejte maslac u većem tiganju, propržite 1 minut šalot uz dodatak struka žalfije i grančice ruzmarina, a zatim ubacite isitnjeno meso i šunku u kockicama, pa pržite sve zajedno 10 minuta na jačoj vatri, uz mešanje. Stavite 1,5 l goveđeg bujona pomešanog sa 1,5 l vode da proključa, posolite i ubacite testeninu da se skuva prema uputstvu na pakovanju. Pomešajte pavlaku sa žumancima, prstohvatom soli, malo mlevenog bibera i cimeta. Procedite testeninu i prebacite je u tiganj s mesom, pa dodajte mešavinu pavlake i žumanaca; mešajte na vatri kako biste dobili kremasti sos. Pržite šaku listova žalfije 1 minut u velikoj količini ulja od kikirikija, a zatim ih poređajte na kuhinjski ubrus da se ocede. Poslužite testenine uz dodatak pržene žalfije i cimeta.
∴∴∴∴∴∴∴∴∴
Ako želite da pripremite autentičnu karbonaru, prema savetima chefa Masima Bjankija, kuvane špagete se moraju pomešati s jajima, sirom i guanciale slaninom. Reč je o slanini od svinjskih obraza, koja ima jaču aromu od pančete ali daleko mekšu teksturu, i karakteristična je za središnju Italiju.
SASTOJCI
350 g špageta
120 g guanciale slanine
30 g pekorino sira
20 g parmezana
2 žumanceta
Dok se testenina kuva, slaninu isecite na kockice i prepržite u tiganju na umerenoj temperaturi. U avanu izdrobite crni biber i dodajte ga slanini. Možete dodati i zdrobljeni beli luk. Kad se iz slanine otopi višak masnoće, ugasite vatru, a u tiganj dodajte špagete i vodu od kuvanja, koja će biti baza za sos i ujedno zaustaviti proces prženja. U posudi umutite žumanca, dodajte pekorino sir, pa tako umućenu smesu dodajte testenini. Energično promešajte, da se sastojci prožmu. Sipajte u tanjir, narendajte parmezan i poslužite odmah.
∴∴∴∴∴∴∴∴∴
Penne alla Vodka je testenina sa sosom od paradajza, crnog i belog luka, pavlakom i, naravno, parmezanom. Dodavanje votke u sos može vam se učiniti kao uzaludan posao jer to žestoko piće nema (poput vina i piva) bilo kakvu finu aromu koja će se razviti kuvanjem. No, istina je drugačija. Saznajte šta o tome kaže nauka.
SASTOJCI
250 g testenine
4 kašike maslaca
1 šalot
3 čena belog luka
½ šolje paste od paradajza
čili
½ šolje pavlake za kuvanje
½ šolje rendanog parmezana
bosiljak, biber, so
2 kašike votke
Detaljno objašnjenje pripreme recepta čeka vas ovde.
∴∴∴∴∴∴∴∴∴
Punjeni conchiglioni – idealno rešenje za lagan obrok mediteranskog štiha koji, pored odlično izbalansinih nutritivnih vrednosti, nudi ukus užitka.
SASTOJCI
700 g listova zelja
1 parče domaćeg hleba
20 kom. conchigliona
2 avokada
1 limun
parmezan
sveža papričica
beli luk
listovi badema
sušeni paradajz u ulju
inćuni u ulju
maslinovo ulje
so i biber
Ovde vas čeka detaljno objašnjenje pripreme recepta.
∴∴∴∴∴∴∴∴∴
Među mnogim kultnim prvim jelima italijanske kuhinje, kaneloni su među najmlađim. Danas ćete u Italiji naići na stotine varijacija sastojaka i umaka. Među najpoznatijima su cannelloni alla sorrentina ili napoletana koji se pune mocarelom, ovčjom rikotom i barenom šunkom. Zatim alla romana, sa raguom od svinjskog mesa, te na kraju oni iz Umbrije, punjeni klasičnim goveđim raguom, bešamelom i rendanim parmezanom. Uprkos činjenici da je meso još uvek najpopularniji nadev, baš kao u slučaju lazanja, možete ih praviti u vegetarijanskoj ili čak ribljoj verziji – sa tunom, bakalarom i školjkama.
SASTOJCI (za 4 osobe)
1 luk
1 čen belog luka
450 g prokelja
100 g sušenog paradajza u ulju
2 kašike maslinovog ulja
400 g mlevene jagnjetine
2 kašike paradajz paste
2 kašike putera
2 kašike brašna
300 ml mleka
300 ml supe od povrća
250 g kanelona
50 g parmezana
so i biber
PREDSTAVLJAMO 18 manje poznatih vrsta paste
Oba luka sitno naseckati, sušeni paradajz na manje komade, a prokelj na četvrtine. Propržite 5 minuta mleveno meso na zagrejanom ulju na jakoj vatri pa dodajte, oba luka, prokelj i paradajz, te prodinstajte uz mešanje. Dodajte pastu i kratko zapržite. Začinite i kuvajte na laganoj vatri oko 5 minuta. Napravite bešamel od brašna, mleka uz postepeno dodavanje supe. Na kraju začinite muskatnim oraščićem, posolite i pobiberite. Zagrejte rernu na 180°C, a u vatrostalnu posudu ulijte malo bešamela. Kanelone napunite filom i stavite ih na sos. Prelijte ostatkom sosa i pospite parmezanom i pecite 35-40 minuta.
Mortadela je narezak niže klase. Ovo može da izjavi samo neuki skorojević koji misli da je Italija samo pršuta i sir i čaša skupog vina. Daleko od ...
pročitaj još