Venecija uvodi naplatu ulaznica za ulazak u grad

Venecija je pod neizdrživim pritiskom turista jer grad nema dovoljno razvijenu infrastrukturu ni za svoje redovne potrebe, a trenutno u njoj ima više kreveta za turiste nego za lokalne stanovnike.

Venecija godišnje primi gotovo 13 miliona turista

Venecija na samo 7,6 kvadratnih kilometara prima gotovo 13 miliona turista godišnje, a nakon pandemije brojke konstantno rastu. Stoga su gradske vlasti odlučile uvesti sistem naplate ulaska u grad. Time bi se mogao rasporediti ulazak turista, ali se očekuje i dodatna zarada. Ulaznice nisu skupe i iznose pet evra za dnevne posetioce koji su stariji od 14 godina, s time da se moraju unapred rezervisati, javlja BBC. Gradska ministarka za turizam Simone Venturini kaže da će se ulaznice testirati u špicu iduće turističke sezone. Budući da će se ulaznice naplaćivati samo dnevnim turistima, dakle onima koji neće prespavati u gradu, nadaju se da će stimulisati turiste da za svoje izlete odaberu dane kada su manje gužve.

Kruzeri zagađuju vodu i erodiraju temelje grada

Venecija je izuzetno ugrožena jer je suočena sa klimatskim promenama koje joj podrivaju temelje, a nedovoljno održavanje i preterani priliv turista može biti fatalan za grad. Poslednje upozorenje je stiglo iz UNESCO-a da bi Veneciju mogli dodati na listu ugrožene svetske kulturne baštine. Iako su stručnjaci godinama upozoravali da veliki kruzeri zagađuju vodu i erodiraju temelje grada, tek pre dve godine vlasti su velikim kruzerima zabranile ulazak u istorijski centar Venecije kroz kanal Giudecca, i to tek kada se jedan brod prevrnuo u luci.

Venecija karneval

Tokom karnevala u februara u Veneciji gužve su neopisive

Stanovnici Venecije se masovno iseljavaju iz centra

Tokom godina mnogi stanovnici Venecije su se iselili iz centra grada. Jedni da bi skupo iznajmljivali nekretnine, a drugi da bi mogli normalno živeti u sredinama sa prodavnicama, lekarskom negom, sređenim gradskim prevozom. Da je dogorelo do noktiju svedoči i inicijativa izvesnih političkih struja koji su pokušali zatvoriti gradsku bolnicu, uz objašnjenje da građani mogu ići u puno veći klinički centar koji je tridesetak kilometara udaljen od Venecije.
U Veneciji očigledno mnogo toga ne štima, ali ne verujemo da će uvođenje ulaznica odvratiti turiste od namere da dolaze u špicu sezone jer priznaćete, pet evra nije puno. Daleko izvesnije je da se radi o dodatnom popunjavanju gradske kase, jer bi godišnje Venecija mogla prihodovati više od 60 miliona evra.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije