Karneval u Veneciji Maskenbal

Karneval u Veneciji: U februaru La Serenissima dobija poseban sjaj

Februar je mesec rezervisan za Karneval u Veneciji, raskošnu desetodnevnu kostimiranu zabavu pod maskama. Tih dana La Serenissima dobija poseban sjaj, baš kao u zlatno doba Mletačke republike.

Karneval u Veneciji: Reč carnevale se prvi put spominje 1094. godine

Istorija karnevala u Veneciji seže u 1094. godinu, kada je dužd Vitale Falier prvi put spomenuo reč „carnevale“ u dokumentima kao način opisivanja javne zabave. Godine 1162. Republika Venecija je porazila Ulriha, patrijarha Akvileje i u čast pobede na Trgu Svetog Marka je žrtvovan bik i dvanaest svinja. Carnevale di Venezia je ipak službeno zabeležen tek 1268. godine i uz učešće žonglera, akrobata i muzičara praznovao se sve do pada Mletačke republike, 1798. godine. Tada dolazi do pauze od gotovo 200 godina, jer su ga Austrijanci zabranili. Tek 1979. godine karneval ponovo počinje da živi i od tada je februar rezervisan za raskošnu desetodnevnu kostimiranu zabavu pod maskama.

Karneval u Veneciji: Il volo dell'angelo (Let anđela) je tradicija koja datira od 16. veka

Karneval u Veneciji: Il volo dell’angelo (Let anđela) je tradicija koja datira od 16. veka

Karneval u Veneciji: Il Volo dell’Angelo

Let anđela, ili Il Volo dell’Angelo, jedan je od vrhunaca karnevala, a datira od 16. veka za vreme Mletačke republike, kada je odvažni turski akrobata izveo vratolomiju tako što se po užetu spustio od vrha zvonika do balkona Palazzo Ducalo. 1759. godine ova akrobacija je odnela jedan život, te je dužd ukinuo ovu tradiciju. Nakon što je karneval oživeo 1979. godine, ova tradicija je nastavljena ali uz sve mere predostrožnosti. Danas, aktuelna pobednica Festa della Marie, svojevrsnog izbora lepote ima tu čast da obuče krinolinu i spusti se niz metalno uže, uz kontrolisanu brzinu. Prilikom Leta anđela je najveća gužva na trgu, tako da budite na trgu najkasnije do 10.30, jer ćete u suprotnom propustiti ovaj nezaboravni događaj.

Karneval u Veneciji: Svi bi da vide Let Anđela

Karneval u Veneciji: Svi bi da vide Let Anđela

Maske su ono što karneval u Veneciji čini jedinstvenim. U prošlosti su ih nosili isključivo venecijanski kockari, secikese i prostitutke. Rani period karnevala su ovekovečili slikari Pietro Longhi i Gabrielle Bela, a njihova dela možete razgledati u muzejima Querini Sampalia i Ca’ Rezzonico. Da biste u potpunosti uživali na Trgu Svetog Marka, mostu Rialto i ostalim znamenitostima Venecije, maskirajte se i vi. Maske možete kupiti ili iznajmiti u brojnim zanatskim radnjama od kojih je najpoznatija Ca’ Macana. Cene se kreću od 30 do 400 evra, u zavisnosti koliko raskošnu masku želite, a iznajmljivanje košta tri puta manje.

Karneval u Veneciji: Rodna kuća Kazanove

Karneval u Veneciji: Muzej u slavu najvećeg zavodnika

Đakomo Đirolamo, poznatiji pod imenom Kazanova, bio je jedan od najobrazovnijih ljudi svog vremena, no ostaće upamćen kao najveći ljubavnik svih vremena. Za života je i te kako grešio, a jedna od grešaka ga je dovela i iza rešetaka. Njegova ćelija se nalazi u Duždevoj palati i deo je turističkog obilaska ove znamenite građevine. Ukoliko želite da saznate sve pikanterije vezane za život ovog zavodnika posetite muzej koji je otvoren u velelepnoj palati Pesaro Papafa.

Karneval u Veneciji: Ca'Macana je najpoznatija radnja koja prodaje i iznajmljuje maske

Karneval u Veneciji: Ca’Macana je najpoznatija radnja koja prodaje i iznajmljuje maske

Sa cenom od 220, pa sve do gotovo hiljadu evra, učestovanje na balovima će vas koštati koliko i celo putovanje. Balovi pod maskama imaju strogi dress code i uključuju večeru, ples i zabavu. Daleko bolji, i kudikamo jeftiniji, provod su organizovane ture po vinskim barovima, poznate pod nazivom „Giro d’ombra“. Po ceni od 50 do 120 evra, obići ćete 3-4 bara i uživati u domaćoj hrani i vinu, a uz zvuke harmonike i mandolina ćete i zaplesati na ulici. Pošto ćete imati masku na licu, neće vam biti neprijatno što baš i niste vični plesu. A, i baš vas briga, jer došli ste da se zabavite.
Teška srca priznajem da je u Veneciji tokom karnevala lakše pronaći lošu i preskupu hranu, nego svežu i kvalitetnu. No, postoji rešenje i za to. Izbegavajte restorane koji vas pokušavaju namamiti sa jelovnicima koji su na šest jezika i prepuni su fotografija. Još ako nude, a nude, besplatni Bellini, to je siguran znak da nećete probati ni „i“ od Italije.

Karneval u Veneciji: Ciccheti su jedan od simbola Venecije

Karneval u Veneciji: Ciccheti su jedan od simbola Venecije

Karneval u Veneciji: Uživanje u mletačkim tapasima

Za neke od najboljih zalogaja potražite mesta koja u svojim nazivima imaju reči bacaro, bacareto, bacarando ili cantine. Radi se o skromno uređenim vinskim barovima za deset do dvadeset osoba. Šta se ovde najviše jede? Pa, ciccheti, ili kako ih još zovu – mletački tapasi. Mali, slasni zalogaji, čija se cena kreće od 1,5 evra za najskromniju varijantu sa maslinovim uljem, inćunima i rikotom ili mocarelom. Zatim slede malo skuplji od 3 evra sa tunom ili gamborima, pa sve do zalogaja od 5-6 evra sa vrganjima, tartufima i jastogom.
Osteria al Squero je jedna od najboljih bakarija i smeštena je tačno preko puta malog kanala pri najstarijoj radnji za proizvodnju gondola. Ovde su najtraženiji ciccheti sa sabljarkom. Prijaće vam uz Aperol Spritz. Bar All’Arco je bar koji je favorit među lokalcima. Ciccheti sa škampima, jastogom ili San Daniele pršutom i dinjom se poslužuju na domaćem hlebu.

Karneval u Veneciji: Tratorija Ca D'Oro

Karneval u Veneciji: Trattoria Cà D’Oro je poznata po najboljim ćuftama

Karneval u Veneciji: Trattoria Cà D’Oro radi već više od 100 godina

Al Timon je dugo bio omiljeni lokal u četvrti Cannaregio. Poseban doživljaj će biti ako ugrabite jedan od stolova napolju, uz kanal Ormesini. Na brodiću ukotvljenom uz bar održavaju se koncerti tokom čitavog dana. Probajte salumi ciccheti, ili sa pekorino sirom i konfitiranim paradajzom ili bakalarom kuvanom u maslinovom ulju. Desetak vina možete probati na čašu, a cene su od 3,5 do 6 evra. Naša preporuka je Schiava po ceni od 4 evra. Trattoria Cà D’Oro je već više od 100 godina biznis porodice Vedova. Ovde obavezno probajte mesne ćufte, jer su najbolje u Veneciji. Možete ih uzeti za poneti i grickati dok šetate gradom. Ciccheti se ovde ne služe na komad, već na plati za četvoro, a raspon cena je od 10 do 17 evra. Cene jela sa testeninom su u proseku 15 evra. Možete birati tradicionalne bavette al nero di seppia (sa sipinim crnilom) ili spaghetti alla vongole (sa školjkama). Ovo je dobro mesto za probati specijalitet od džigerice i luka.

Şutra nastavak, La Cucina & Vino u Veneciji: Šta popiti kod Floriana, a šta pojesti u tratoriji al Gatto Nero i zašto su frittelle obavezne prilikom posete Veneciji

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK / PRIVATNA ARHIVA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.