Šta jesti u Napuljskom zalivu! Ostrva s blagom ( PRVI DEO)

Šta jesti u Napuljskom zalivu: Ostrva s blagom ( PRVI DEO)

Najmanje poznat, a možda i najlepši je Kampanijski arhipelag. Otkrijte ove bisere rasute po kristalno čistom Tirenskom moru sa brojnim skrivenim plažama i autentičnom atmosferom

Šta jesti u Napuljskom zalivu: Ostrva s blagom

Na ostrvima žive neki posebni ljudi. I vlada neka posebna atmosfera. I posebni ljudi vole da posećuju ostrva. Ne kažem bolji, niti lošiji, već drugačiji, jer otići na ostrvo je poput bega, od svega što kontinent nosi. Gde se opasani morem osećate zaštićeno i sigurno. Ukoliko volite ostrva razumećete. Ukoliko ne volite, probajte, zavolećete.
Osim dva najveća ostrva u Mediteranu, Sicilije i Sardbije, Italija ima još 350 ostrva raštrkanih oko čizme. Neka od njih su veoma atraktivne turističke destinacije sa brojnim skrivenim plažama, borovim šumama, kristalno čistim morem i autentičnom (sad sam setio drugog izraza za posebno) tradicionalnom atmosferom.

U blizini Sicilije se nalaze Eolska ostrva, koja su zbog svoje posebnosti pod zaštitom UNESCO-a. Arhipelag čini sedam zelenih ostrva, a sa svakog se uzdižu vulkanske kupe zbog kojih čitav predeo izgleda nestvarno. Toskana je toliko lepa oblast da veoma malo turista stigne do njenih ostrva, ali tokom leta ovo je Italijanima jedna od omiljenih destinacija. Nalazi se zapadno od Toskane, između Ligurskog i Tirenskog mora, a najpoznatije ostrvo je Elma, koje se nalazi 10 kilometara od obale, a slavu je steklo zahvaljujući Napoleonu koji je 1814. godine tamo prognan, gde je i skončao.

Najmanje poznat, a možda i najlepši je Kampanijski arhipelag. Ne čudi što je manje poznat jer tu je Napulj, zatim poluostrvo Sorento, a blizu je i čuvena Amalfi obala i čudesni Positano. I ko će onda izabrati ostrva? Možda baš vi.

Capri (Kapri):Pantalone, salata i torta nose naziv ostrva

Ostrvo omiljeno među pripadnicima džet-seta, ali i rimskih antičkih vladara. Car August se ovde redovno odmarao dok je njegov naslednik Tiberije potpuno izgubio glavu za ovim predivnim ostrvom da je sagradio čak 12 vila i i na njemu proveo poslednje godine vladanja. Ostatke vile Jovis i Demacuta i danas možete posetiti. Za starije muškarce, Capri je sinonim za model automobila Ford; za ljubitelje salata to je Caprese; za sladokusce to je Caprese torta; za dame to je model pantalona.Glavne atrakcije na ostrvu su Marina Piccola, senovite litice Faraglioni, grad Anacapri i zadivljujuća morska pećina poznata kao Blue Grotto. Ostrvo je velika igraonica za bogate i slave, a prepuno je butika, otmenih restorana i raskošnih jahti.

Šta jesti u Napuljskom zalivu! Ostrva s blagom ( PRVI DEO)

Kako doći: Trajektom iz Napulja, Sorenta, Positana i Amaflija
Idealno za posetu: april-maj, septembar-oktobar
Najbolji restorani: Villa Margherita, Da Tonino, Capri Rooftop
Gde odsesti: Melia Villa Capri, Hotel Caesar Augustus, La Reginella

Procida (Proćida): Vremenska kapsula je otvorena

Spektakularni sunčani pejzaži su zabeleženi u preko 30 poznatih filmova, a žurba na ovom ostrvu je nepoznat pojam. Proćida nije mesto za automobile i sve što ste do sada smatrali uskom ulicom, zaboravite. Iz tog razloga ostrvom zuje dvotočkaši i električni bicikli. Za lokalno stanovništvo turizam znači kraj ostrva, te se dobar deo njih zalaže za nepromociju turizma. No, ovaj italijanski dragulj je otvorio svoju vremensku kapsulu i sve je više onih koji ga posećuju. Marina Corricella je najstariji deo luke gde su usidreni ribarski brodići, a šarene kuće čine protivtežu tamnoplavoj boji mora. Najbliža plaža je na samo nekoliko minuta hoda, ali preporuka je neznatno dalja Chiaiolella. Ona važi za najlepšu i najdužu na ostrvu, koju posebno vole mladi. Na drugoj strani ostrva je plaža Chiaia, koja je donekle nepristupačnija jer put do nje vodi preko više od 180 stepenika, ali je zato ušuškana i mirna, zaštićena od vetra i talasa, sa dosta plićaka i samim tim idealna za porodice s decom.

Šta jesti u Napuljskom zalivu! Ostrva s blagom ( PRVI DEO)

Kako doći: Trajektom iz Napulja
Idealno za posetu: jul-avgust
Najbolji restorani: Caracale, La Lampara, Ristorante Gorgonia
Gde odsesti: Villa Rosalia, Hotel Savoaia, Hotel Tirreno Residence

Ischia (Iskija): Blagotvorno vulkansko blato

Iskija je najveće ostrvo arhipelaga i najzelenije je od svih italijanskih vulkanskih ostrva. Uz obalu ima dosta termalnih izvora zbog čega je poznato po wellness sadržajima. Ljubitelji prirode i avantura mogu da istražuju staze oko kratera planine Epomeo. Glavni grad ostrva je istoimena Iskija, u kojoj se ističu stari zamak i moderna luka sa prodavnicama i restoranima. Dok većina turista dolazi radi sunca i mora, druge uzbudljive znamenitosti su Aragonski dvorac, vrtovi La Mortela i Villa Ravino. Najpopularnije plaže su Cavo Grado i Maronti, a vodenim taksijem se brzo stiže do živopisnog gradića Fioro i ribarskog sela St. Angelo.

Šta jesti u Napuljskom zalivu! Ostrva s blagom ( PRVI DEO)

Kako doći: Trajektom iz Napulja ili Pozuolija
Idealno za posetu: od maja do septembra
Najbolji restorani: Ristorante Dortas Ischia, Aenaria Beach, Porcavacca Ischia Steak House
Gde odsesti: Strand hotel Delfini, Sorisso Thermae resort, Pensione Casa

Ventotene: Šetnja starom Italijom

Ventotene nudi pravi rustikalni ambijent italijanskih ostrva. To je relikt drevnog vulkana i prilično je mali. Proteže se 3 km u dužinu, a tek 800 metara u širinu. Na ostrvu se nalazi malo naselje koje broji oko 700 duša i koje leti prima veliki broj turista. U starom Rimu ostrvo je koristilo za proterivanje visokopozicioniranih zatvorenika i političkih protivnika, pa je čak i car Avgust tamo prognao svoju ćerku. Danas možete provesti dan istražujući ostrvo koje ima nekoliko dobrih restorana, pekara i poslastičarnica.

Šta jesti u Napuljskom zalivu! Ostrva s blagom ( PRVI DEO)

Kako doći: Trajektom iz Formije i Iskije
Idealno za posetu: od aprila do oktobra
Najbolji restorani: Marisqueria, Il Bacio Nel Vento, Mast’Aniello
Gde odsesti: Albergo Isolabella, Hotel Mezzatorre, Hotel Agave Ginestra

Santo Stefano (Sveti Stefan): Izlet do zatvora

Santo Stefano je važan delić istorijskih priča vezanih za Sredozemno more. Vekovima su na njemu trunuli kriminalci i zločinci, te je ostrvo predstavljalo pakao za sve one koji su bili najgori od najgorih. Zatvor je zatvoren tek 1965. godine, a Italija planira da potroši nepunih sto miliona evra kako bi ga transformisala u turističku atrakciju. Za sada, ostrvo posećuju uglavnom ljubitelji ribolova i ronjenja u kristalno plavim vodama sa obiljem arheološkog materijala na dnu. Turisti i sada mogu da obiđu zatvor u obliku potkovice, pod uslovom da su spremni na 40 minuta pešačenja uzbrdo. Na početku staze ih dočekuju tri znaka: ovo je mesto patnje, ovo je mesto pokajanja, ovo je mesto iskupljenja. Do 2025. godine, kad ostrvo treba da dobije novo lice, Santo Stefano je idealno za jednodnevni izlet.

Šta jesti u Napuljskom zalivu! Ostrva s blagom ( PRVI DEO)

Kako doći: Brodicama iz Ventotenea
Idealno za posetu: od maja do avgusta
Najbolji restorani: Nema restorana
Gde odsesti: Nema smeštaja

Palmarola

Najpoznatiji svetski okeanograf Žak Iv Kusto je Palmarolu proglasio za najlepše ostrvo na Sredozemnom ostrvu. Jedan pogled na ostrvo i složićete se sa njim. Radi se o prirodnom rezervatu, na kojem niko ne živi, ali preko dana se turisti mogu iskrcati na plaže, a za pun ugođaj će se pobrinuti meštani Napulja koji tokom leta postavljaju štandove sa hranom. Krševite litice deluju prilično zlokobno, ali kristalno čista voda je dovoljan razlog da posetite Palmarolu.

Šta jesti u Napuljskom zalivu! Ostrva s blagom ( PRVI DEO)

Kako doći: Brodicama iz Napulja
Idealno za posetu: od juna do avgusta
Najbolji restorani: Nema restorana
Gde odsesti: Nema smeštaja

Ponza (Ponca): Najbolje čuvana tajna

Ponca je tokom leta utočište za mnoge Italijane i još nije zapao za oko međunarodnim turistima. U netaknutoj prirodi smeštene su kuće i vile, a bezbroj uvala, poput skrivenih bisera u školjci, čeka da bude otkriveno. Ukoliko ste za šoping, ovde možete kupiti samo panama šešire i kupaće kostime, jer je to sve što vam ovde od odeće i treba. I ma koliko vas možda bude mrzelo, popnite se na vrh ostrva jer ćete od pogleda ostati bez daha.

Šta jesti u Napuljskom zalivu! Ostrva s blagom ( PRVI DEO)

Kako doći: Trajektom iz Formija
Idealno za posetu: maj-jun ili septembar
Najbolji restorani: Il Pescatore, Tramonto, Ristorante Eea
Gde odsesti: Hotel Chiaia Di Luna, Hotel Fisherman’s village, Ortensisa

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.