Cucina e vino! Uparite italijanska jela sa italijanskim vinima

Promocija italijanskih vina u okviru V nedelje italijanske kuhinje u svetu

Italijanska kuhinja jedna je od najpopularnijih na planeti, sa ogromnom lepezom autentičnih sastojaka i originalnih jela i kao takva zahteva brižljivo uparivanje sa vinima – a ono je ponekad i veoma izazovno zbog toga što je paradajz, sveobuhvatni sastojak italijanske kuhinje, na „zlom glasu“ kao vrlo zahtevan za uparivanje. Italija nudi ogroman spektar aromatskih profila vina koji se mogu uparivati uz gotovo sve kuhinje na svetu, a mi vam predstavljamo tipične zalogaje koji odlično prate najčuvenija italijanska vina. Sa ovakvim izborom, nema greške!

Montepulčano d’Abruco

Montepulčano d’Abruco je vino srednjeg tela, tamnocrvene boje, i sa aromatskim notama tamnog voća i začina. Izuzetno je zahvalno za uparivanje sa hranom i naročito se dobro sljubljuje sa jelima od jagnjetine, junetine, kao i sa pastom prelivenom sosom na bazi paradajza – na primer sa blago pikantnom amatrićanom.

Nebiolo

Vina od najvažnije crvene sorte u Pijemontu imaju moćne arome. Tu su često ruža, trešnja, ljubičica, koža i tartufi, a bogata su taninima i kiselinama. Ova sorta, od koje se prave vina barolo i barbaresko, zahteva hranu podjednako moćnog ukusa, kao što su jaka jela od mesa, posebno divljač, ili jedan vrlo lokalni specijalitet – kastelmanjo, poznati plavi sir iz Pijemonta. Uz luksuzni barolo može se poslužiti i jelo jednako visokih pretenzija: odležali juneći odrezak sa sosom od tartufa.

Kjanti

Ovo toskansko vino je važan međunarodni simbol Italije, boje je rubina i aroma crvenog voća za blagim zemljanim notama. Stilski izraz mu varira od vedrih i živahnih mladih kjantija, do odležalih vina punog tela sa oznakom Chianti Classico. Svežina mladog kjantija čini ga savršenim parom za mediteransku hranu, a svakako se odlično slaže sa čuvenim jelom koje je ujedno vrlo teško za uparivanje – picom Margaritom. Ako imate posla sa pretencioznijim, bogatijim i odležalim kjantijem, onda je pravi izbor jagnjetina sa ruzmarinom, pašteta od fazana ili čak fjorentina odrezak.

Nero d’Avola

Od ove sicilijanske sorte dobijaju se vina punog tela sa jakim voćnim aromama zrele trešnje i suve šljive. Tanini su mu intenzivni, a kiseline žive i poletne. Na trpezi, ovo vino traži jela koja mogu da isprate njegov snažan karakter. Jedan od predloga je juneći rep dinstan u vinu, a nećete pogrešiti ni ako ga poslužite sa kvalitetnim burgerom sa dodatkom krckave slanine.

Proseko

Iskričavo, penušavo vino prijatne voćne arome, proseko je vino koje danas povezujemo sa uvodom u večernji izlazak i drugim vedrim, neformalnim prilikama. U svojim najsuvljim izdanjima, proseko je savršen za uparivanje sa laganim kanapeima sa ribljom osnovom, sa sušijem i lakim sirevima, a verzije sa malo više šećera odlično se slažu sa suvim kolačima kao što je panetone.

Primitivo

Rustično vino intenzivno crvene boje, bogato taninima i snažnim aromama voća i ljubičica, primitivo je jedan od simbola vinarstva južne Italije. Vina od primitiva odlično će se složiti uz zečetinu i teletinu, ali i uz jedan od najčuvenijih italijanskih specijaliteta, parmiđano melancanu, jelo koje u sebi spaja intenzivne mediteranske ukuse tvrdog sira, patlidžana i paradajza. Odlično će ići i uz špagete bolonjeze ili dasku sa italijanskim salamama.

Pino griđo

Laka, sveža, nepretenciozna bela vina veoma su u modi poslednjih godina, a Italija, naročito severna, ima šta da ponudi na ovom planu. Jedan od aduta ovog dela zemlje je pino griđo, koji u Italiji daje laka vina sa lepim aromama jabuke, citrusa, kruške, breskve vinogradarke… Nećete pogrešiti ako ga uparite sa lakim rižotom sa puno svežeg, šarenog povrća, i sličnim „letnjim“ jelima.

Amarone dela Valpoličela

Gusto crveno vino veoma intenzivne arome i ukusa, amarone je jedan od ponosa vinske Italije. Aromatski je veoma složeno – očekujte crne smokve, arome likera od trešanja,cimet, džem od šljive, čokoladu…. Sve ovo uravnoteženo je dobrim kiselinama. Ovakvo, veoma bogato vino zahteva snažno jelo, pre svega od mesa, a jedan od predloga su dugo pečena juneća rebra sa vinskom glazurom.

Ovaj tekst je deo promotivne on-line kampanje o italijanskim vinima,  u okviru V Nedelje italijanske kuhinje u Srbiji,  u organizaciji Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ICE/ITA,  u saradnji sa Ambasadom Italije.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

IZVOR: ICE/ITA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.