Uparite šampanjac i hranu: Osetite radost trenutka i ne čekajte posebne prilike
Novogodišnji praznici donose posebnu čaroliju, a ništa ne oličava slavlje bolje od boce šampanjca ili kvalitetnog penušavog vina. Osim što simbolizuju luksuz i svečanost, penušava vina su izuzetno prilagodljiva kada je u pitanju uparivanje s hranom. Njihove osvežavajuće note i karakteristična perlaža čine ih idealnim pratiocem raznih jela, od predjela do deserta.
Uparivanje šampanjca i hrane je lepršava igra ukusa
Penušava vina odišu radošću i elegancijom, zahvaljujući svojim mehurićima koji podstiču osećaj svežine i lakoće. Njihova visoka kiselost i kompleksnost aroma čine to da se ova vina savršeno slažu s raznovrsnim ukusima, čineći ih nezamenljivim za praznične trpeze.
Šampanjac na svečanoj trpezi
Predjela: Bruskete s lososom, kamenice ili kozji sir na tostu savršeno se slažu s suvim tj. brut šampanjcem. Njegova suptilna mineralnost ističe delikatne morske i kremaste ukuse. Glavna jela: Za pečeno belo meso poput ćuretine ili piletine s blagim začinima, odaberite penušavo vino od sorte šardone tj. blanc de blancs. Njegova kremasta tekstura savršeno prati sočna jela. Deserti: Voćni tartovi ili macaron kolačići divno se kombinuju s demi-sec ili doux šampanjcima, čije slatke note naglašavaju voćne i kremaste ukuse. Za večere s morskim plodovima: Prosecco ili cava s citrusnim notama idealni su za lakša jela poput rižota sa škampima ili grilovanih lignji. Za pikantna jela: Rosé penušava vina s nijansama crvenog voća odličan su balans za začinjene ukuse, poput azijskih jela ili suhomesnatih proizvoda. Za vegetarijance: Penušava vina od Pinot Noir sorte savršeno idu uz jela s pečurkama, pečenim povrćem ili gratiniranim sirom.
Freepik/vecstock
Na kraju, šampanjac i penušava vina nisu samo piće za zdravicu, to je obavezan deo gastronomskog iskustva. Kada se pažljivo upari s hranom, svaka čaša penušavca može vam pružiti nezaboravan trenutak svečanosti i posebnih večeri. Uz malo planiranja, neka vaša trpeza za npr. novogodišnju noć bude sinfonija ukusa i elegancije.