Miloš MIhailović hotel Moskva

Kratak vodič za uparivanje vina i kolača

Odavno je prekršeno tzv. pravilo da se poslastice mogu služiti samo uz kafu ili liker. Naime, vrhunsko zadovoljstvo dolazi samo kada se potpuno prepustite uživanju.

Kako bi došli do tog cilja, predstavljamo mini vodič za uparivanje vina i kolača, uz specifične predloge i vinske preporuke za vrste kolača koje se mogu poslužiti uz popodnevni čaj ili kao lagan desert.

uparivanje vina i kolaca

Idealani i svestrani partner uz laganije biskvitne poslastice, uključujući i one sa aromom citrusa, i ukusna peciva jeste Moscato d’Asti iz Pijemonta. Niži procenat alkohola, umerena slatkoća i blago iskričavi karakter čine ga odličnom alternativom za čaj ili kafu. Ekstra suvi Prosecco, takođe, može dobro da funkcioniše, dok za vrhunski popodnevni užitak (koji bi uključivao i male sendviče) možete otvoriti bocu šampanjca. Najbolje odgovara Demi-Sec, sa 32–50 g slatkoće po litru.

Za torte jačeg ukusa tu je Madeira, a uz kolače sa orašastim plodovima poslužite Tawny Port ili Colheita (četrdesetogodišnji Tawny), koji predstavljaju luksuzan izbor. Madeira je takođe jedna od opcija, a ovo vino je odlično i uz voćne kolače. Oba vina dobro idu uz kolače od kafe. Medenjaci se očigledno mogu upariti sa pićima sa ukusom đumbira, ali muskatni liker tj. liqueur Muscat može dobro da funkcioniše sa jačim poslasticama, kao i aromatičnim kolačima.

Torte i deserti na bazi mlečnih proizvoda uglavnom sami po sebi predstavljaju prazno platno, pa je potrebno uzeti u obzir arome i prelive. Običan kolač od sira će se dobro slagati sa mnogim gore navedenim ojačanim vinima.

TOP 3

  • Moscato d’Asti, Pijemont, Italija
  • Madeira (Tinta Negra Mole), Portugal
  • Champagne Demi-Sec, Francuska

AUTOR: NATAŠA STEVANOVIĆ

FOTO: HOTEL MOSKVA I PEXELS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.