Pastry chef Dunja Lukić: ,,Žene uspešno probijaju nametnute barijere i ograničenja“
Pastry chef restorana Faro Dunja Lukić je nakon završenog fakulteta u Moskvi, odlučila da poslastičarstvo bude njena profesija. Uspešno je završila...
pročitaj jošOdavno je prekršeno tzv. pravilo da se poslastice mogu služiti samo uz kafu ili liker. Naime, vrhunsko zadovoljstvo dolazi samo kada se potpuno prepustite uživanju.
Idealani i svestrani partner uz laganije biskvitne poslastice, uključujući i one sa aromom citrusa, i ukusna peciva jeste Moscato d’Asti iz Pijemonta. Niži procenat alkohola, umerena slatkoća i blago iskričavi karakter čine ga odličnom alternativom za čaj ili kafu. Ekstra suvi Prosecco, takođe, može dobro da funkcioniše, dok za vrhunski popodnevni užitak (koji bi uključivao i male sendviče) možete otvoriti bocu šampanjca. Najbolje odgovara Demi-Sec, sa 32–50 g slatkoće po litru.
Za torte jačeg ukusa tu je Madeira, a uz kolače sa orašastim plodovima poslužite Tawny Port ili Colheita (četrdesetogodišnji Tawny), koji predstavljaju luksuzan izbor. Madeira je takođe jedna od opcija, a ovo vino je odlično i uz voćne kolače. Oba vina dobro idu uz kolače od kafe. Medenjaci se očigledno mogu upariti sa pićima sa ukusom đumbira, ali muskatni liker tj. liqueur Muscat može dobro da funkcioniše sa jačim poslasticama, kao i aromatičnim kolačima.
Torte i deserti na bazi mlečnih proizvoda uglavnom sami po sebi predstavljaju prazno platno, pa je potrebno uzeti u obzir arome i prelive. Običan kolač od sira će se dobro slagati sa mnogim gore navedenim ojačanim vinima.
Titula kraljice luksuznog turizma sa pet zvezdica je, čini nam se, oduvek pripadala obali Amalfi. Između Sorenta, Pozitana, Amalfija, Ravela nalaze...
pročitaj jošSicilija je jedna od najsiromašnijih regija Italije, pa se to primeti i na ulicama glavnog grada. No, bez obzira na lošiji standard Palermo je grad...
pročitaj jošKada je Air Serbia prošle godine najavio uvođenje direktne linije za Palermo tokom leta, nije bilo dileme. Već u februaru su kupljene karte i to go...
pročitaj još