
Chef sa 32 Michelinove zvezdice ovako pravi krompir pire: Definitivno, najbolji!
Za mnoge najbolji kuvar 20. veka, Žoel Robišon je u jednom trenutku uspeo sa svojim restoranima da prikupi čak 32 Michelinove zvezdice, a o njegovo...
pročitaj jošIzvorna Cezar salata je zamišljena kao finger food tako što bi se celi listovi zelene salate rolali i umakali u dresing, a zatim jeli. To je bar bila prvobitna zamisao italijanskog kuvara Cezara Kardinija (Caesare Cardini) koji je ovu salatu osmislio u svom restoranu u Tihuani.
Cezar se preselio u Meksiko kako bi izbegao prohibiciju, a istoimenu salatu je prvi put poslužio 1924. godine. Cezar salata je ubrzo postala veliki hit i brzo se proširila zemaljskom kuglom kao najomiljenija obrok salata. Ipak, od originalnog recepta je malo šta ostalo. Tek salata i krutoni. Umesto listova rimske salate (ili bar Iceberg), koriste se različite vrste salata koje u sudaru sa kiselinama uvenu u roku od odmah.
Za dresing se koriste domaći majonez, a neretko i kupovni, u kombinaciji sa dižon senfom. Korišćenje maslinovog i ulja aromatizovanog belim lukom se u našim restoranima praktikovalo do sedamdesetih godina prošlog veka, ali su zato u neku novu Cezar salatu uskočili prvo pileća prsa, a zatim i listići pržene pančete koji obilato prekrivaju današnju verziju i “ubijaju boga” u već dobrano uvenuloj zelenoj salati. Kada bi Caesare Cardini video današnje verzije njegovog izuma, uskliknuo bi isto ono što je na samrti izgovorio njegov daleko poznatiji imenjak – Zar i ti, sine Brute!
RIMSKA SALATA – Rimska (Romano) salata je jedina izvorna opcija za originalnu Cezar salatu, jer za razliku od većine ostalih, odlično podnosi vrućinu i ne uvene u kombinaciji sa kiselinama poput limunovog soka i sirćeta. Može se zameniti Iceberg salatom, ali rimska salata ima veću nutritivnu vrednost i može se koristiti i u toplim i u hladnim jelima, dok Iceberg održava svoju svežinu i ukus samo u hladnim salatama.
PARMEZAN – Slanost Cezar salati daje sveže rendani parmezan i prema originalnom receptu treba ga ribati u salatu kada je poslužena pred gostom.
ULJE – Ova salata koristi mešavinu maslinovog ulja i hladno ceđenog suncokretovog ulja aromatizovanog belim lukom u odnosu 4:6. Obratite pažnju da nijedan komadić belog luka ne sme završiti u samoj salati.
JAJA – U originalnom receptu se za povezivanje dresinga koristi sveže jaje. Međutim, zbog sigurnosnih zdravstvenih propisa, većina restorana poslužuje salatu sa meko kuvanim jajima, a dresing prave sa majonezom i senfom.
SASTOJCI
(za 6 osoba)
Odvojite listove salate, temeljno operite, protresite, dobro ocedite i ohladite u frižideru. Za aromatizovano ulje, zgnječite čen belog luka i stavite ga na dno staklene posude od pola litre. Napunite posudu biljnim uljem i nakon 7 dana ga koristite po potrebi. Čuvajte ga na kuhinjskoj temperaturi.
U posudu za pripremu stavite listove salate, dodajte krutone, a zatim ih prelijte dresingom koji ćete napraviti od jajeta, kombinacije maslinovog i aromatizovanog ulja, Worcestershire sosa, začina i soka od limuna. Dobro umutite dresing i prelijte preko salate i krutona. Sve zajedno lagano izmešajte i poslužite, tako što ćete parmezan rendati isključivo pred gostom.
U nekim od prvih varijacija Cezar salate koriste se inćuni ili pasta od inćuna. Ukoliko želite umami momenat u salati, umesto inćuna možete koristiti lososa ili pastrmku. Ribu koristite svežu, a za jači ukus uzmite dimljenu.
Kada temperatura poraste, a vikend okupljanja ne mogu bez roštilja, vreme je da začini preuzmu glavnu ulogu. Ništa ne osvežava bolje od snažnog, pi...
pročitaj jošU svetu kuvarstva, male promene prave veliku razliku. Začini su jedna od tih malih stvari. Tamo gde tradicionalna jela imaju svoj poznat ritam i st...
pročitaj još