
Chef sa 32 Michelinove zvezdice ovako pravi krompir pire: Definitivno, najbolji!
Za mnoge najbolji kuvar 20. veka, Žoel Robišon je u jednom trenutku uspeo sa svojim restoranima da prikupi čak 32 Michelinove zvezdice, a o njegovo...
pročitaj jošIzvorna Cezar salata je zamišljena kao finger food tako što bi se celi listovi zelene salate rolali i umakali u dresing, a zatim jeli. To je bar bila prvobitna zamisao italijanskog kuvara Cezara Kardinija (Caesare Cardini) koji je ovu salatu osmislio u svom restoranu u Tihuani.
Cezar se preselio u Meksiko kako bi izbegao prohibiciju, a istoimenu salatu je prvi put poslužio 1924. godine. Cezar salata je ubrzo postala veliki hit i brzo se proširila zemaljskom kuglom kao najomiljenija obrok salata. Ipak, od originalnog recepta je malo šta ostalo. Tek salata i krutoni. Umesto listova rimske salate (ili bar Iceberg), koriste se različite vrste salata koje u sudaru sa kiselinama uvenu u roku od odmah.
Za dresing se koriste domaći majonez, a neretko i kupovni, u kombinaciji sa dižon senfom. Korišćenje maslinovog i ulja aromatizovanog belim lukom se u našim restoranima praktikovalo do sedamdesetih godina prošlog veka, ali su zato u neku novu Cezar salatu uskočili prvo pileća prsa, a zatim i listići pržene pančete koji obilato prekrivaju današnju verziju i “ubijaju boga” u već dobrano uvenuloj zelenoj salati. Kada bi Caesare Cardini video današnje verzije njegovog izuma, uskliknuo bi isto ono što je na samrti izgovorio njegov daleko poznatiji imenjak – Zar i ti, sine Brute!
RIMSKA SALATA – Rimska (Romano) salata je jedina izvorna opcija za originalnu Cezar salatu, jer za razliku od većine ostalih, odlično podnosi vrućinu i ne uvene u kombinaciji sa kiselinama poput limunovog soka i sirćeta. Može se zameniti Iceberg salatom, ali rimska salata ima veću nutritivnu vrednost i može se koristiti i u toplim i u hladnim jelima, dok Iceberg održava svoju svežinu i ukus samo u hladnim salatama.
PARMEZAN – Slanost Cezar salati daje sveže rendani parmezan i prema originalnom receptu treba ga ribati u salatu kada je poslužena pred gostom.
ULJE – Ova salata koristi mešavinu maslinovog ulja i hladno ceđenog suncokretovog ulja aromatizovanog belim lukom u odnosu 4:6. Obratite pažnju da nijedan komadić belog luka ne sme završiti u samoj salati.
JAJA – U originalnom receptu se za povezivanje dresinga koristi sveže jaje. Međutim, zbog sigurnosnih zdravstvenih propisa, većina restorana poslužuje salatu sa meko kuvanim jajima, a dresing prave sa majonezom i senfom.
SASTOJCI
(za 6 osoba)
Odvojite listove salate, temeljno operite, protresite, dobro ocedite i ohladite u frižideru. Za aromatizovano ulje, zgnječite čen belog luka i stavite ga na dno staklene posude od pola litre. Napunite posudu biljnim uljem i nakon 7 dana ga koristite po potrebi. Čuvajte ga na kuhinjskoj temperaturi.
U posudu za pripremu stavite listove salate, dodajte krutone, a zatim ih prelijte dresingom koji ćete napraviti od jajeta, kombinacije maslinovog i aromatizovanog ulja, Worcestershire sosa, začina i soka od limuna. Dobro umutite dresing i prelijte preko salate i krutona. Sve zajedno lagano izmešajte i poslužite, tako što ćete parmezan rendati isključivo pred gostom.
U nekim od prvih varijacija Cezar salate koriste se inćuni ili pasta od inćuna. Ukoliko želite umami momenat u salati, umesto inćuna možete koristiti lososa ili pastrmku. Ribu koristite svežu, a za jači ukus uzmite dimljenu.
Zornića kuća promoviše novi meni koji budi sećanja, a kroz ukuse i mirise bakine kuhinje vraća u lepe dane. Kuhinju, zapravo, čini spoj tradicional...
pročitaj jošNa donjem Dorćolu, u Carigradskoj 18, otvorena je vinoteka koja već na prvi pogled pokazuje da ima drugačiju ambiciju. Grand Crew donosi osveženje ...
pročitaj jošPoslednjih godina, ona je postala i stil života, tema ozbiljnih diskusija, zvezda društvenih mreža, a sve više i povod ljudima da uspore i opuste s...
pročitaj još