Pretraga
Restoran 30.05.2025

Zaboravite verzije iz restorana! Ovo je jedina prava Cezar salata

Nataša Stevanović
Cezar salata originalni recept
Foto Freepik/kamranaydinov

Izvorna Cezar salata je zamišljena kao finger food tako što bi se celi listovi zelene salate rolali i umakali u dresing, a zatim jeli. To je bar bila prvobitna zamisao italijanskog kuvara Cezara Kardinija (Caesare Cardini) koji je ovu salatu osmislio u svom restoranu u Tihuani.

Cezar salata po originalnom receptu

Cezar se preselio u Meksiko kako bi izbegao prohibiciju, a istoimenu salatu je prvi put poslužio 1924. godine. Cezar salata je ubrzo postala veliki hit i brzo se proširila zemaljskom kuglom kao najomiljenija obrok salata. Ipak, od originalnog recepta je malo šta ostalo. Tek salata i krutoni. Umesto listova rimske salate (ili bar Iceberg), koriste se različite vrste salata koje u sudaru sa kiselinama uvenu u roku od odmah.

Za dresing se koriste domaći majonez, a neretko i kupovni, u kombinaciji sa dižon senfom. Korišćenje maslinovog i ulja aromatizovanog belim lukom se u našim restoranima praktikovalo do sedamdesetih godina prošlog veka, ali su zato u neku novu Cezar salatu uskočili prvo pileća prsa, a zatim i listići pržene pančete koji obilato prekrivaju današnju verziju i “ubijaju boga” u već dobrano uvenuloj zelenoj salati. Kada bi Caesare Cardini video današnje verzije njegovog izuma, uskliknuo bi isto ono što je na samrti izgovorio njegov daleko poznatiji imenjak – Zar i ti, sine Brute!

Cezar Salata na beloj podlozi
Cezar Salata na beloj podlozi

RIMSKA SALATA – Rimska (Romano) salata je jedina izvorna opcija za originalnu Cezar salatu, jer za razliku od većine ostalih, odlično podnosi vrućinu i ne uvene u kombinaciji sa kiselinama poput limunovog soka i sirćeta. Može se zameniti Iceberg salatom, ali rimska salata ima veću nutritivnu vrednost i može se koristiti i u toplim i u hladnim jelima, dok Iceberg održava svoju svežinu i ukus samo u hladnim salatama.

PARMEZAN – Slanost Cezar salati daje sveže rendani parmezan i prema originalnom receptu treba ga ribati u salatu kada je poslužena pred gostom.

ULJE – Ova salata koristi mešavinu maslinovog ulja i hladno ceđenog suncokretovog ulja aromatizovanog belim lukom u odnosu 4:6. Obratite pažnju da nijedan komadić belog luka ne sme završiti u samoj salati.

JAJA – U originalnom receptu se za povezivanje dresinga koristi sveže jaje. Međutim, zbog sigurnosnih zdravstvenih propisa, većina restorana poslužuje salatu sa meko kuvanim jajima, a dresing prave sa majonezom i senfom.

Cezar Salata original
Cezar Salata original

Cezar salata po originalnom receptu priprema se ovako:

SASTOJCI
(za 6 osoba)

  • 4 glavice ohlađene rimske zelene salate
  • 2 šake krutona
  • 6 kašika hladno ceđenog suncokretovog ulja
    (aromatizovanog belim lukom)
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika Worcestershire sosa
  • 1 jaje
  • sok od 3 limuna
  • so i crni biber
  • 6 kašika rendanog parmezana

Odvojite listove salate, temeljno operite, protresite, dobro ocedite i ohladite u frižideru. Za aromatizovano ulje, zgnječite čen belog luka i stavite ga na dno staklene posude od pola litre. Napunite posudu biljnim uljem i nakon 7 dana ga koristite po potrebi. Čuvajte ga na kuhinjskoj temperaturi.
U posudu za pripremu stavite listove salate, dodajte krutone, a zatim ih prelijte dresingom koji ćete napraviti od jajeta, kombinacije maslinovog i aromatizovanog ulja, Worcestershire sosa, začina i soka od limuna. Dobro umutite dresing i prelijte preko salate i krutona. Sve zajedno lagano izmešajte i poslužite, tako što ćete parmezan rendati isključivo pred gostom.

Cezar salata po originalnom receptu
Freepik/freepik

Cezar salata sa inćunima, da ili ne?

U nekim od prvih varijacija Cezar salate koriste se inćuni ili pasta od inćuna. Ukoliko želite umami momenat u salati, umesto inćuna možete koristiti lososa ili pastrmku. Ribu koristite svežu, a za jači ukus uzmite dimljenu.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre nego što objavite komentare, posetite i upoznajte se sa uslovima korišćenja usluge.