
Milica Aleksić, METRO Srbija: Ove godine obeležavamo 20 godina poslovanja u Srbiji!
U HoReCa 2025 anketi B2B magazina Cafe Bar & Restoran potražili smo odgovore od naših poslovnih partnera, vlasnika, rukovodilaca i menadžera na...
pročitaj jošU razgovoru za magazin i portal @CafeBar_Restoran, šef Milica Aleksić otkriva da su sredstva ponude pored koncepta, uslovljena kapacitetom, obimom posla i brojem zaposlenih i kao ključnu stvar navodi dovoljno mogućnosti izbora za sve tipove gostiju. Sama kaže kako „živi život hrane“ i smatra da se hrana ne može pripremati bez emocija. Upravo emociju, pored iskustva i umeća, prenosi svojim studentima tokom dugogodišnjeg pedagoškog rada.
Zbog svega navedenog, Milica Aleksić je bila savršeni sagovornik na temu formiranja desertne karte u restoranima, o čemu možete pročitati OVDE.
Sastojci za PODLOGU
340 g brašna tip 400 ili tip 550
100 g šećera
220 g maslaca
35 g žumanaca
58 g jaja
malo soli
vanilin šećer po želji
Priprema
Izmešati brašno, šećer i so. Dodati hladan maslac usitnjen na kocke i mešati dok masa ne počne da se mrvi.
Dodati žumanca i jaje i po potrebi kašiku hladne vode i mesiti dok se testo ne ujednači.
Podeliti testo na manje jufke, umotati ga i ostaviti da se ohladi 20 minuta.
Razvući jufke u krug prečnika pogodnog za formu, oblikovati ga i izbušiti viljuškom da ne raste tokom pečenja.
Peći na 200°C 15 minuta.
Sastojci za KREM
2 dl mleka
40 g meda
30 g kukuruznog skroba
1 jaje
½ dl slatke pavlake
vanilin šećer po želji
Priprema
Izmešati hladno mleko, med, skrob, jaje i vanilu.
Prokuvati na umerenoj temperaturi da se zgusne i ohladiti.
Nalupati slatku pavlaku i sjediniti je s ohlađenim kremom.
Filovati podlogu.
Sastojci za DEKORACIJU
2 belanceta
50 g šećera
sezonsko voće koje je neophodno da pokrijete tart
lavanda po želji
Priprema
Belanca preostala od pripreme podloge i šećer nalupajte na pari.
Šam koristite za ukrašavanje tarta.
Voće očistite, oblikujte i prokuvajte s malo meda.
Začinite svežom lavandom i ostavite da se ukusi sjedine.
Složite voće po površini krema i dekorišite pripremljenim šamom.
Uživajte u slatkom zalogaju.
Kikkoman slatki soja sos deli bogatu aromu sa našim originalnim prirodno fermentisanim soja sosom. Ovaj sos jelima daje poseban sjaj što ga čini sa...
pročitaj jošKristijan Marenić, Chef De Cuisine hotela Garden Hill u Zagrebu, nas upoznaje sa kulinarskom tehnikom pravljenja emulzije putera i vode, koja će sv...
pročitaj jošMETRO Chef biskvit mix je mešavina vrhunskih biskvita sa i bez čokoladnog preliva, sa visokim udelom putera, čokolade i najfinijih sastojaka. METR...
pročitaj još