U razgovoru za magazin i portal @CafeBar_Restoran, šef Milica Aleksić otkriva da su sredstva ponude pored koncepta, uslovljena kapacitetom, obimom posla i brojem zaposlenih i kao ključnu stvar navodi dovoljno mogućnosti izbora za sve tipove gostiju. Sama kaže kako „živi život hrane“ i smatra da se hrana ne može pripremati bez emocija. Upravo emociju, pored iskustva i umeća, prenosi svojim studentima tokom dugogodišnjeg pedagoškog rada.
Zbog svega navedenog, Milica Aleksić je bila savršeni sagovornik na temu formiranja desertne karte u restoranima, o čemu možete pročitati OVDE.
Sastojci za PODLOGU
340 g brašna tip 400 ili tip 550
100 g šećera
220 g maslaca
35 g žumanaca
58 g jaja
malo soli
vanilin šećer po želji
Priprema
Izmešati brašno, šećer i so. Dodati hladan maslac usitnjen na kocke i mešati dok masa ne počne da se mrvi.
Dodati žumanca i jaje i po potrebi kašiku hladne vode i mesiti dok se testo ne ujednači.
Podeliti testo na manje jufke, umotati ga i ostaviti da se ohladi 20 minuta.
Razvući jufke u krug prečnika pogodnog za formu, oblikovati ga i izbušiti viljuškom da ne raste tokom pečenja.
Peći na 200°C 15 minuta.
Sastojci za KREM
2 dl mleka
40 g meda
30 g kukuruznog skroba
1 jaje
½ dl slatke pavlake
vanilin šećer po želji
Priprema
Izmešati hladno mleko, med, skrob, jaje i vanilu.
Prokuvati na umerenoj temperaturi da se zgusne i ohladiti.
Nalupati slatku pavlaku i sjediniti je s ohlađenim kremom.
Filovati podlogu.
Sastojci za DEKORACIJU
2 belanceta
50 g šećera
sezonsko voće koje je neophodno da pokrijete tart
lavanda po želji
Priprema
Belanca preostala od pripreme podloge i šećer nalupajte na pari.
Šam koristite za ukrašavanje tarta.
Voće očistite, oblikujte i prokuvajte s malo meda.
Začinite svežom lavandom i ostavite da se ukusi sjedine.
Složite voće po površini krema i dekorišite pripremljenim šamom.