METRO Cash & Carry Srbija ide u susret velikom jubileju u 2025. godini
Krajem leta prošle godine, gospodin Nadir Kađi postavljen je na funkciju Chief Executive Officer METRO Srbija, a već u septembru sam imao prilike d...
pročitaj jošKada vam neko spomene rezanje pršute, teško da će vam prva asocijacija biti – japanski nož. Ipak, velemajstori kovanja noževa iz japanskog mesta Seki će vas preobratiti i uveriti da je njihova “katana” idealan nož za rezanje ovog delikatesa.
Da je za rezanje pršute neophodan nož visokog kvaliteta reći će vam svaki cortador, odnosno profesionalni rezač pršute. Ne samo da će osećaj klizenja ovog noža kroz mirisno meso predstavljati užitak, već će taj ritualni čin biti poput predstave koje se vaši gosti neće moći zasititi. Bura je nož koji će svi ljubitelji pršuta i chefovi poželeti imati u svojoj kolekciji. A jednom kad ga uzmete u ruku, više vam nikada neće pasti na pamet mašinska reznica.
Kako bi dorastao zadatku, nož za ovu vrstu namirnice treba biti dovoljno fleksibilan da osoba koja reže pršut može postaviti ruku pod pravim uglom, mora imati blago konkavnu oštricu koja će glatko kliziti kroz meso i širu pozadinu kako bi se sprečilo lepljenje oštrice za meso
Ovaj japanski nož se izrađuje u kovačnici Suncraft, poznatoj po izradi noževa. Reč je o porodičnoj firmi, ali i o jednom od prvih proizvođača noževa koji su se orijentisali na izvoz japanskih sečiva na zapadna tržišta. Smešteni u gradu Seki u prefekturi Gifu, nalaze se na mestu gde se kovački zanat usavršava već više od 800 godina. U saradnji s brendom OštarRub, u Suncraftu su se uhvatili u koštac s novim izazovom: kako stvoriti savršen nož za rezanje pršuta!
Kako bi dorastao zadatku, nož za ovu vrstu namirnice treba biti dovoljno fleksibilan da osoba koja reže pršut može postaviti ruku pod pravim uglom, mora imati blago konkavnu oštricu koja će glatko kliziti kroz meso i širu pozadinu kako bi se sprečilo lepljenje oštrice za meso. Pritom 300 mm dugačka oštrica omogućuje rezanje listića u što manje poteza, čime se izbegavaju tragovi rezanja na površini pršute.
Kako bi sve to postigli, Bura se sastoji od tvrde, a savitljive oštrice izrađene od ZDP-189 čelika, što znači da, osim primarne funkcije rezanja pršuta, može poslužiti i za rezanje većih suhomesnatih proizvoda, ali i većih komada mesa i ribe. Izgled Bure rezultat je dugogodišnjeg istraživanja i traženja optimalnog oblika, dužine, geometrije i materijala za izradu noža za pršut, a rezultat je takozvani „slicer“ odnosno nož kojim se barata s lakoćom.
Krajem leta prošle godine, gospodin Nadir Kađi postavljen je na funkciju Chief Executive Officer METRO Srbija, a već u septembru sam imao prilike d...
pročitaj jošHoReCa 2025 anketa pruža uvid u kretanja na domaćem tržištu, predviđanja i planove. U tradicionalnoj anketi koja se odnosi na stanje u srpskom HoRe...
pročitaj jošU tradicionalnoj anketi magazina Cafe Bar & Restoran potražili smo odgovore od naših poslovnih partnera, vlasnika, rukovodilaca i menadžera naj...
pročitaj još