Japanski nož glavna
11.12.2023 Horeca oprema

Japanski nož Bura je revolucija u rezanju pršute

Kada vam neko spomene rezanje pršute, teško da će vam prva asocijacija biti – japanski nož. Ipak, velemajstori kovanja noževa iz japanskog mesta Seki će vas preobratiti i uveriti da je njihova “katana” idealan nož za rezanje ovog delikatesa.

Japanski nož s kojim se barata s lakoćom

Da je za rezanje pršute neophodan nož visokog kvaliteta reći će vam svaki cortador, odnosno profesionalni rezač pršute. Ne samo da će osećaj klizenja ovog noža kroz mirisno meso predstavljati užitak, već će taj ritualni čin biti poput predstave koje se vaši gosti neće moći zasititi. Bura je nož koji će svi ljubitelji pršuta i chefovi poželeti imati u svojoj kolekciji. A jednom kad ga uzmete u ruku, više vam nikada neće pasti na pamet mašinska reznica.

Japanski nož 2

Kako bi dorastao zadatku, nož za ovu vrstu namirnice treba biti dovoljno fleksibilan da osoba koja reže pršut može postaviti ruku pod pravim uglom, mora imati blago konkavnu oštricu koja će glatko kliziti kroz meso i širu pozadinu kako bi se sprečilo lepljenje oštrice za meso

Ovaj japanski nož se izrađuje u kovačnici Suncraft, poznatoj po izradi noževa. Reč je o porodičnoj firmi, ali i o jednom od prvih proizvođača noževa koji su se orijentisali na izvoz japanskih sečiva na zapadna tržišta. Smešteni u gradu Seki u prefekturi Gifu, nalaze se na mestu gde se kovački zanat usavršava već više od 800 godina. U saradnji s brendom OštarRub, u Suncraftu su se uhvatili u koštac s novim izazovom: kako stvoriti savršen nož za rezanje pršuta!

Japanski nož pršuta

Rezanje pršute u što manje poteza

Kako bi dorastao zadatku, nož za ovu vrstu namirnice treba biti dovoljno fleksibilan da osoba koja reže pršut može postaviti ruku pod pravim uglom, mora imati blago konkavnu oštricu koja će glatko kliziti kroz meso i širu pozadinu kako bi se sprečilo lepljenje oštrice za meso. Pritom 300 mm dugačka oštrica omogućuje rezanje listića u što manje poteza, čime se izbegavaju tragovi rezanja na površini pršute.

Japanski nož pršuta chef

Kako bi sve to postigli, Bura se sastoji od tvrde, a savitljive oštrice izrađene od ZDP-189 čelika, što znači da, osim primarne funkcije rezanja pršuta, može poslužiti i za rezanje većih suhomesnatih proizvoda, ali i većih komada mesa i ribe. Izgled Bure rezultat je dugogodišnjeg istraživanja i traženja optimalnog oblika, dužine, geometrije i materijala za izradu noža za pršut, a rezultat je takozvani „slicer“ odnosno nož kojim se barata s lakoćom.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: OŠTAR RUB

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije