
Restoran Tchaikovsky poziva vas da isprobate novi jesenji meni
Restoran Tchaikovsky, nekada Kafana Moskva, mesto prepuno živopisnih priča, koraka znamenitih ličnosti i stvaralaštva, nalazi se u samom srcu Beogr...
pročitaj jošHotel „Moskva“, u čijem sklopu radi restoran Tchaikovsky je uvek izbor kada želim da se izmestim iz svakodnevice. Čim zakoračite u baštu dočekaće vas osmeh na licima zaposlenih i zvuci klavira koji već 115 godina prate živopisne priče mnogobrojnih gostiju.
U restoran Tchaikovsky ne odlazim tako često, jer mi nije na putanji između posla i kuće, ali tako i treba. U hotel „Moskva“ se odlazi ciljano, sa posebnom željom, a ne po navici ili slučajno. Kako sednete za sto, među zidove koji čuvaju brojne tajne i pomislite da su za tim istim stolom, od 14. januara 1908, kada je kralj Petar I Karađorđević otvorio palatu osiguravajućeg društva „Rosija“ sa gostionicom „Moskva“, sedeli Albert Ajnštajn, Ivo Andrić, Branislav Nućić, Jovan Dučić, Robert De Niro, Momo Kapor, Branko Ćopić i Lučano Pavaroti. Većine ovih velikana nema, ali se u „Moskvi“ ponašaju kao da su svi još uvek tu.
Đubek u hrskavom testu
Za početak subotnjeg ručka, dva predjela u jednom. I oba sa sirom. Pohovana pečena paprika sa miksom sremskih sireva je servirana kao što Italijani služe arancini što predjelu daje posebnu čar. Drugo jelo je Đubek kojeg za Moskvu proizvode u mlekarskoj školi u Pirotu. Đubek se priprema u hrskavom testu sa organskim prelivom od divlje aronije i odlično se slaže uz pečenu ljutu papričicu i gutljaje Gorde rakije.
Jagnjeća plećka
Jagnjeća plećka se sprema po tradicionalnom receptu „preko noći“, naravno na laganoj vatri. Uz meso koje se odvaja bez upotrebe noža, servira se penasti velute od krompira i đumbira.
Aurora je kupaža tri sorte
Za pratnju uz jagnjetinu, odabrana je Aurora, suvo crveno vino, a radi se o kupaži Cabernet Sauvignona, Merlota i Frankovke. Kompleksna aroma šumskog voća, u kojoj dominiraju crna ribizla, kupina i borovnica, je na našu radost, u stopu pratila zalogaje jagnjetine.
Moskva šnit
Za kraj, naravno, Moskva šnit, legendarni kolač koji se i dan danas pravi po recepturi velikog majstora poslastica, Ankice Džepine. Moskva šnit, restoran „Tchaikovsky“ i hotel „Moskva“ su meni, a verujem i svima koji ga posete, daleko više od hotela i daleko više od izvanrednog gastronomskog doživljaja. On je simbol jednog dostojanstvenog Beograda koji uspeva da odoleva. Ovde biti je veliko zadovoljstvo, ali i čast. I zato će „Moskva“ biti adresa kojoj ću se rado, i s ponosom, vraćati.
Inđija će moći, s punim pravom, uskoro da se nazove turističkom atrakcijom. U maju 2025. godine će biti otvoren moderan kompleks sa tri otvorena i ...
pročitaj jošU Srbiji je tokom januara boravilo ukupno 288.811 turista, što predstavlja povećanje od 16% u odnosu na isti period prethodne godine. Od tog broja,...
pročitaj još