Affogato i Caldo freddo! Ljubav espressa i sladoleda!

Affogato i Caldo freddo! Ljubav espressa i sladoleda!

Affogato je italijanski napitak na bazi espresa koji je ime dobio po italijanskom glagolu udaviti, a odnosi se na kuglu sladoleda koja se “davi” u šoljici kafe.

Affogato i Caldo freddo: Savršen spoj

Priprema se tako što se u dovoljno veliku staklenu šolju stavi velika kugla sladoleda i prelije espresom, a po želji možete začiniti rendanom čokoladom ili cimetom.

Alkoholna varijacija je poznata pod imenom affogato corretto i priprema se uz dodavanje grappe. Uobičajene su i kombinacije sa irskim viskijem i mlekom, a mnogi dodaju i Kahlua liker od kafe.

Na drugoj strani caldo freddo je ekstravagantni desert koji se takođe bazira na kombinaciji toplo-hladno.

Potreban vam je patišpanj poprskan rumom, omiljenim likerom ili espresom, sladoled i umućena slatka pavlaka.

U Italiji se tradicionalno servira u činiji od terakote i preliva toplim čokoladnim sirupom.

Affogato i Caldo freddo! Ljubav espressa i sladoleda!

 

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.