21grams Urban Balkan Bistro Staše Tončev među najboljim restoranima u Dubaiju
21grams – Urban Balkan Bistro se našao među 50 najboljih restorana kojim je predstavljena gastronomska scena Dubaija… Dubai Restaurant Week 2024 je pokazao koliko se transformisala i napredovala gastronomska scena ovog megapolisa. Više od 65 najboljih restorana je predstavilo ekskluzivne set menije za ručak i večeru.
21grams – Urban Balkan Bistro Staše Tončev među najboljim restoranima u Dubaiju
Više od 10.000 gostiju uživalo je u ovim obrocima specijalno pripremljenim za ovu priliku. Svako jelo je bilo upoznavanje sa raznolikom gastronomskom scenom Dubaija, pružajući posetiocima zaista ekskluzivno iskustvo.
Ako ste, kao ja, pomislili da su cene bile astronomske, prevarili ste se. Svi koji su učestvovali u ovoj nedelji restorana, počevši od vrhunskih fine dining restorana, preko lokalnih konceptualnih, pa sve do skrivenih dragulja su ponudili ručkove od dva jela po ceni od 32 evra, dok su za večere od tri jela naplaćivali 65 evra po osobi. No, nije to najvažnije. Bar za nas. Učešće u ovoj svojevrsnoj proslavi gastronomije uzela je i naša Staša Tončev, vlasnica 21grams – Urban Balkan Bistro, sa kojom smo porazgovarali ovim povodom.
Koja je bila inspiracija za vaš set meni za Dubai Restaurant Week?
– Srce našeg autorskog set menija je odraz naše balkanske baštine i naše duboke ljubavi prema kuvanju s dušom. To je odraz naše filozofije da hrana treba da okuplja ljude, slaveći jednostavne radosti života. Bilo da je u pitanju bogat gulaš ili delikatni kolač. Svako jelo priča priču o tradiciji i inovaciji, pozivajući ljude da dožive toplinu i ukus balkanske kuhinje u savremenom okruženju. Kreiranje ovog menija vođeno je snažnom posvećenošću deljenju živopisnih ukusa Balkana sa širom publikom. Od temelja klasičnih recepata prenesenih kroz generacije do kreativnih tvistova inspirisanih našim kulinarskim istraživanjima. Svako jelo u 21grams – Urban Balkan Bistro odražava posvećenost prikazivanju dubine i raznovrsnosti balkanske kuhinje, kao i našu ljubav i poštovanje prema lokalnim namirnicama i zajednici. Sa svakim zalogajem, naši gosti doživljavaju spoj tradicije, duhovnog ukusa i inovacije, pozivajući ih da krenu na ukusno putovanje kroz moje kulinarsko nasleđe.
Uspevate li da izbalansirate inovaciju sa autentičnim ukusima?
– Balansiranje inovacije sa autentičnošću je srž svega što radimo u 21 grams – Urban Balkan Bistro. Dok uvek pomeramo granice ukusa i tehnike, nikada ne gubimo iz vida duhovnu suštinu i našu zajednicu kolega. Bilo da se radi o savremenom preokretu na tradicionalnom jelu ili potpuno novoj kreaciji inspirisanoj našim kulinarskim korenima. Naš cilj je da obradujemo goste dok ostajemo verni ukusima koje poznaju i vole.
Verovatno postoji poseban sastojak, ili tehnika, na koju s te posebno ponosni, te sa posebnim uzbušenjem želite da ih gosti probaju?
– Naravno. Od slasti dimljenih pečenih crvenih paprika do složenosti ukusa sporo kuvanog mesa, svaki sastojak igra ključnu ulogu u kreiranju živopisne tapiserije ukusa koja definiše našu kuhinju. To je prilika za naše goste, dugogodišnje i nove, da krenu na kulinarsko putovanje kroz Balkan, otkrivajući nove ukuse i priče tokom putovanja.
Šta ste poželeli da vaši gosti ponesu sa iskustva koje ste im priredili?
– U 21grams – Urban Balkan Bistro, mi smo više od restorana, mi smo mesto gde se prijatelji okupljaju, priče se dele i sećanja se stvaraju. Nadam se da su naši gosti, pored uživanja u hrani, osetili dublju povezanost sa balkanskom kulturom i tradicijom. Želja mi je bila da naši gosti budu nahranjeni i telom i duhom i da im je novostečeno iskustvo omogućilo da više cene hranu kao centar okupljanja i zbližavanja.
Foto IG Mythos i Kinoya Dubai
Zamolili smo našu sagovornicu da nam preporuči svoje omiljene restorane u Dubaiju.
Mythos, City Walk Ko dolazi ovde: Svi dugogodišnji obožavaoci još od ranih dana kada je restoran bio Elia u Bur Dubaiju, a kasnije Mythos u JLT-u, kao i svako ko traži jednostavne, ali odvažne ukuse, srdačnu
gostoprimljivost i ambijent Najbolji sto u restoranu: Volim udoban okrugli sto u uglu, odmah iza recepcije
Najbolje vreme za dolazak: Zaista bilo kada. Podjednako je sjajno za ručak ili večeru Jelo: Taramosalata
Maisan 15 Ko dolazi ovde: Svi mi koji volimo mesta van glavnih tokova i sa snažnim licnim pečatom, kao i ljubitelji umetnosti i muzike Najbolji sto u restoranu: Sto u levom uglu na terasi – dovoljno blizu fenomenalnim vibracijama unutrašnjeg prostora, ali uživajući u super opuštenom ambijentu spoljnog dela Najbolje vreme za dolazak: Poslepodne Jelo: Salata za odmor plus trio dipova sa domaćim hlebom
Tresind Studio Ko dolazi ovde: Lepo odabrana grupa onih koji ne mogu da prestanu da se dive kako su chef Himanshu i njegov tim podigli indijsku hranu i ukuse na drugi nivo kulinarske umetnosti Najbolji sto u restoranu: Prvi red, srednji sto, odmah ispred kuhinje
Najbolje vreme za dolazak: Kad god imate sreće da nađete slobodan sto Jelo: Onam sady
Kinoya Ko dolazi ovde: Super cool ljudi – gurmani koji podržavaju lokalne heroje, zatim kuvari, restorateri i svi drugi koji mogu da se dive procesu koliko i rezultatu Najbolji sto u restoranu: Pult za ramen Najbolje vreme za dolazak: Bilo kada vam zatreba malo magije u životu Jelo: Potpis chefa Nehe – Shio ramen