
Omakase večera sa Vanjom Puškarom u KISSA10 ovog vikenda!
Dok se restoran Dragoljub seli i priprema za otvaranje na novoj lokaciji, bliže centru Beograda, KISSA10 će ugostiti Vanju Puškara idejnog tvorca, ...
pročitaj jošNajveći srpski grad izvan Srbije je od 1. aprila bogatiji za restoran u kojem će naša dijaspora, ali i svi ostali gastroljupci moći da uživaju u ukusima sa Balkana. Nakon tri restorana u Vašingtonu, restoran Ambar je dobio i svoju adresu u Čikagu, gradu u kojem živi oko 300.000 Srba, a kad se tome dodaju ljudi poreklom iz ostalih ex-Yu republika, taj broj se bar udvostručuje. Restoran se nalazi na mestu gde je nekada bio restoran Etta River North, ima 104 mesta za sedenje u glavnoj sali, 46 na terasi, 20 visokih stolova i 12 mesta na baru, kao i privatnu salu sa kapacitetom za 46 ljudi.
Otvaranje u Čikagu omogućava Ivanu Iričaninu, osnivaču i izvršnom direktoru matične kompanije Street Guys Hospitality, da predstavi svoj meni za degustaciju „all you can eat” publici koja čezne za ukusom nečeg poznatog, predstavljenog uz moderne detalje i prezentaciju.
View this post on Instagram
Iričanin je za magazin Eater pričao da se u SAD preselio 2005. godine i da je isprva radio u restoranu i svake večeri je nakon posla razmišljao gde bi mogao da nađe lokal gde bi pojeo ćevap ili burek. Na kraju je to prepoznao kao priliku da otvori sopstveni restoran kako bi našim ljudima, ali i novoj publici predstavio kuhinju Balkana i tako je 2013. otvoren prvi restoran na Barracks Rowu u Vašingtonu.
„Kada je i naša populacija shvatila da postoji balkanski restoran, počeli su da dovode svoje komšije, svoje rođake, počeli su da slave rođendane kod nas“, kaže Iričanin i dodaje: „Kada konačno imate svoj prostor, tu se stvara velika euforija i visoka očekivanja, ali onda sam video da se ljudi iznova vraćaju i da su nas prihvatili”.
View this post on Instagram
Tokom godina, Ambar je otvorio dodatne lokacije u Arlingtonu, jednu u Beogradu i, najnoviju, u Vašingtonu, u četvrti Shaw. Iričanin se nada da će u Čikagu takođe privući istu vrstu uzbuđenja od radoznalih Čikaga i balkanske dijaspore.
U kuhinji čikaške lokacije nalaze se Nikola Stefanović, zajedno sa chefom kuhinje Dustinom Musgravesom. Glavna atrakcija Ambara je degustacioni meni u kojoj se donosi neograničen broj malih porcija jela koje se serviraju po želji gosta i po fiksnoj ceni za ručak, brunch i večeru. Neograničena opcija počinje od oko 30 dolara za ručak i 55 za večeru, pružajući gostima priliku da uživaju u više od 30 jela u zalogajima koja predstavljaju ukuse balkanskog poluostrva sa geografskom raznolikošću.
Gosti mogu očekivati sporo kuvana jela iz severne Srbije, pečena mesa iz južne Srbije i svežu morsku hranu tipičnu za Crnu Goru i Hrvatsku. Regionalne specijalitete uključuju sarmu, pripremljenu od svinjske potrbušine, korenastog povrća i pirinča, kao i tradicionalne ćevape od govedine servirane sa ljutom fetom. Nova lokacija Ambara takođe nudi vegetarijanske ili veganske varijacije balkanskih klasika, kao što su punjene paprike, koje se obično prave sa mlevenom govedinom i korenastim povrćem, ali ovde se prave sa orzom, velute sosom od badema i toskanskim keljom, a musaku prave od patlidžana sa raguom od pečurki.
View this post on Instagram
Što se tiče pića, očekujte rotirajuću selekciju vina koja predstavljaju manje proizvođače iz balkanske regije. Sommelierka Jelena Prodan, koja sarađuje sa chefom kuhinje Stephenom Gillandersom u restoranima S.K.Y. i Valhalla, bila je savetnica na ovom projektu i kurirala je vina. U skladu sa tradicijom, jelovnik pića sadrži voćne rakije, a koktel meni je razvijen u saradnji sa srpskom firmom UnOrdinary Hospitality i uključuje bisere poput Welcome to Belgrade sa rakijom od jabuka, džinom, svežim zelenim jabukama, likerom od poblano paprike, ananasom, limetom i bosiljkom.
Gastro kritičar Tom Hyland je sredinom juna posetio Ambar i u tekstu za magazin Forbes izneo je svoje utiske koje prenosimo u celosti.
– Početak mog upoznavanja sa balkanskom kuhinjom je možda bio i najbolji trenutak. Kajmak – tradicionalni mlečni namaz, na toploj piti je bio senzacionalan. Humus od belog pasulja odličan, isto kao i cvekla caciki, jelo od jogurta sa cveklom, belim lukom i mirođijom. Ovaj poslednji namaz dobija moj glas za zaštitno jelo Ambar restorana – komentariše Hyland predjela.
“Supa od šargarepe i đumbira bila je bogata, ali ne previše, i ponudila je pravu eksploziju ukusa, jer je prelivena suncokretovim semenkama i korijanderom – još jedno jelo koje se ne propušta. Pomalo sam bio razočaran pečenim mladim šargarepama u glazuri od marakuje, jer su šargarepe, iako vrlo ukusne, bile pomalo grube. Pošto je ovo prilog, bolje je odlučiti se za grilovane špargle ili prženu tikvicu, a ova poslednja opcija se služi uz umak od jogurta i crvene paprike.
Što se tiče glavnih jela, naravno tu su goveđi kebab, pileći ražnjići i primamljiv tanjir dimljene svinjske kobasice, koja se služi sa senfom i salatom od crvenog kupusa. Za jača jela, preporučujem pečenu jagnjetinu – savršeno pripremljenu, svinjske grudi u sarmama ili grilovanu pastrmku. Za kraj, uživajte u dezertu kao što je topli brauni u tiganju ili u kombinaciji od tri sorbeta – lemon curd, šljiva i mango. Svaki je vrlo aromatičan i bogat, ali nikada preteran. Ovo nisu tipični sorbeti kakve biste našli u italijanskom restoranu, a pošto je ovo balkanska kuhinja, tako i treba da bude. Bravo za kuhinjski tim!”
Ponuda pića, sa velikim izborom koktela, kao i raskošnom selekcijom vina iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Grčke je impresionirala Hylanda.
“Od šardonea, sovinjon blana i plavca malog do ksinoavra, jednog od najboljih grčkih crvenih vina i odabranih narandžastih pinot griđa. Većina ovih vina se kreće u cenovnom rangu od 40 do 55 dolara, što je lepo videti u današnje vreme, umesto uobičajenih boca od 100 dolara i više, kakve viđamo u mnogim gradskim restoranima. Čaša kućnog vina je 7 dolara, što je vrlo prihvatljivo i dobrodošlo za većinu gostiju danas. Posebna pohvala osobi ili timu koji su osmislili ovu vinsku kartu – odlično su odradili svoj posao! Na kraju, ako se usudite, probajte rakiju, u ponudi su kruška, jabuka, šljiva i kajsija. Ukusi su autentični, ali imajte na umu da ove rakije imaju oko 40% alkohola – uživajte umereno!”
View this post on Instagram
Prostor je veliki, svetao i vedro dekorisan, a naša konobarica je bila vrlo informisana i pažljiva, ali bez da nas je proveravala svakih nekoliko minuta da vidi da li je sve u redu. Uvek cenim uslugu koja je od pomoći bez nametanja, a ova mlada žena bila je izuzetno profesionalna. Za restoran koji radi tek nekoliko meseci, zaista sam impresioniran na mnogo nivoa, jer Ambar ima nešto jedinstveno za svačiji ukus”.
Ovog vikenda beogradska Dobračina 29a postaje mesto koje se ne preskače. Fresca Cellar i KISSA10 udružuju snage, a u goste stiže i čuveni beogradsk...
pročitaj jošEleven Madison Park, restoran sa tri Michelinove zvezdice i jedan od najuticajnijih restorana na globalnoj sceni, najavio je značajnu promenu u pos...
pročitaj jošNa pizzama Denisa Lovatela ćete otkriti očaravajuće pejzaže. Tu je Intenzivna zima, sa fondijem i prženim prazilukom, zatim Miris livade, ukusima d...
pročitaj još