
Grand Crew, pravo mesto za prave izbore
Na donjem Dorćolu, u Carigradskoj 18, otvorena je vinoteka koja već na prvi pogled pokazuje da ima drugačiju ambiciju. Grand Crew donosi osveženje ...
pročitaj jošU današnjoj šetnji kroz tipove restorana „obilazimo” barove i lokale manjeg obima.
Ovo je italijanski izum, koji je kod nas daleko poznatiji kao Snack Bar. Radi se o manjem objektu po izgledu sličnom kafeteriji koji poslužuje gotova, i topla i hladna, jela.
Zamišljeni kao mesta za pauzu za ručak u kojem gosti mogu uživati u mesu s roštilja. Pored mesa služi se i grilovano povrće, a poslednjih godina se tu spremaju kuvana jela po principu dnevnog menija.
Tradicionalno, ovo je mesto u kojem se prodaje vino, uz mogućnost probanja prilikom odlučivanja. U Italiji, Francuskoj i Španiji asortiman je sastavljen uglavnom od domaćih (lokalnih) vina, a tek samo manji deo čine inostrana vina. U zavisnosti od veličine enoteke zavisi i meni koji se služi. Možete očekivati vrlo lepu selekciju sireva i suhomesnatih delikatesa.
Radi se o manjem restoranu gde se služe jednostavna jela, i to za vreme ručka. Tipično za njih je da se u njima sedi za pultom.
Iako je uvreženo mišljenje da je ovo takođe francuski izum, prvi se pojavio u Konstantinopolju (današnjem Istanbulu) u 17. veku i bio je mesto za druženje i okupljanja. Fokus je na kafi i drugim toplim napicima, često se služe i sitni kolači, torte i druge laganije užine. Meniji se menjaju od zemlje do zemlje. Bliski rođak je čajdžinica, gde primarno služe čajeve, kao i sendviče i kolačiće u britanskoj verziji, a kolače u francuskim salonima de thé, dok na Dalekom istoku i testeninu u cha chaang teng (čajnim restoranima).
Iz Francuske se selimo u Španiju i predstavljamo vam tamošnje najpoznatije forme ugostiteljskih objekata. Tascas je jednostavna tradicionalna španska kafana, dok su tapas barovi i dalje najpopularniji trend španske gastronomske kulture. Potpuno su neformalni i odlikuje ih vesela atmosfera u kojoj gosti uživaju u mezeu, tapasima, jelima koja se služe na tanjirićima uz brojna vina.
Ugostiteljstvo je grana privrede u kojoj je jedina konstanta neprestana promena i evolucija. U industriji gde opstanak i uspeh zavise od sposobnost...
pročitaj jošU srcu Beograda, hotel Moskva i danas čuva ritual duži od veka – doručak sa pogledom na Terazije. Mirisi sveže kafe i peciva, zvuci klavira i šarm ...
pročitaj jošU svetu ugostiteljstva, gde su kvalitet usluge i ukupni utisak gosta na prvom mestu, komunikacija često ostaje nevidljiv, a ipak najznačajniji alat...
pročitaj još