
I Stevan Sremac je sedeo pod lipom niške kafane Marger, koja sada ponovo radi
Niš je bogatiji za još jedan, dobro poznati, ugostiteljski objekat. Naime, nakon nekoliko godina pauze usled pandemije korona virusa, ponovo radi š...
pročitaj jošŠta biste tokom leta radije izabrali? Dimljenog lososa iz Severnog Ledenog mora ili ohlađeni Beluga kavijar? Ukoliko ni jedan ni drugi delikates nije “vaša šolja čaja” da li biste možda najviše uživali u Rossini bifteku – sladostrasnoj kombinaciji file minjenona, guščije džigerice i crnog tartufa?
Hrana u avionima odavno više nije ni blizu onoga što se služilo u nekim lepim vremenima. Napredak je doveo do toga da su mnoge stvari postajale sve bolje i bolje, ali hrana tokom letova je dostigla svoj vrhunac i od tada je u silaznoj putanji.
Ne računajući ultra luksuzne ponude koje su u manjini, danas je na međunarodnim letovima jedina dilema – meso ili riba. Čak ni to nije dilema, jer vam je svejedno. Obe namirnice će biti pripremljene, hajde da kažemo, korektno. A pitanje da li želite pripaliti cigaretu i čašu vrhunskog konjaka je misaona imenica. Iako se nepušačima ova praksa ne bi svidela, pušači bi bili oduševljeni, plus što su brojne kompanije putnicima u biznis klasi besplatno delili pakovanja cigareta.
U zlatno vreme putovanja avionom jelovnici u avionu su bili, kako prenosi CNN, dostojni restorana s Michelinovom zvezdicom.
“Radila sam kao stjuardesa za Pan Am šezdesetih i sedamdesetih godina. Da bismo se osposobile za posao prolazili smo petonedeljnu obuku, a 70 posto programa se odnosilo na posluživanje i serviranje hrane. Čak smo i kuvali, na primer pečenje, tehnike pripreme bifteka, piletine ili jaja”, kaže En Svini koja je letela za Pan Am punih jedanaest godina.
I ako mislite da se radi samo o biznis ili drugoj luksuznoj klasi, grdno se varate. Svini je letela na linijama koje su prevozile Amerikance širom Azije. Ni na tim obrocima se nije štedelo, te se kabinom širio miris bifteka, krompira, povrća i sladoleda.
Jedan od pionira tople hrane na letovima je australijski Qantas koji je s tom praksom počeo tridesetih godina dvadesetog veka. Pojavom džambo džetova koji je omogućio široj populaciji letenje, let iz Londona do Oklenda je podrazumevao stajanje u Rimu, Bombaju i Hong Kongu. Stoga vam je jasno koliko je bila različita gastro ponuda na tim letovima.
Nama, danas, preostaje samo da žalimo što se ta vremena, najverovatnije, više nkada neće vratiti. I da sanjarimo tokom leta, dok nas ne trgne (prijatan) glas: Kafa, čaj, sok, voda….
Niš je bogatiji za još jedan, dobro poznati, ugostiteljski objekat. Naime, nakon nekoliko godina pauze usled pandemije korona virusa, ponovo radi š...
pročitaj jošTraveler's Choice nagrade su vrlo cenjene u turističkoj industriji, jer predstavljaju odraz mišljenja stvarnih putnika, a ne samo profesionalnih kr...
pročitaj jošEnso restoran, koji slavi deset godina postojanja, predstavio je novi zimski meni, kojm je chef Nedeljko Jerković ponovo dokazao da je velemajstor ...
pročitaj još