The Petica je urbano mesto koje krase neobična elegancija i jela punih ukusa
Još jedan od novoobeogradskih mladih restorana, The Petica poziva goste da se uvere u kvalitet usluge i ukusnu hranu. ...
pročitaj jošŠta biste tokom leta radije izabrali? Dimljenog lososa iz Severnog Ledenog mora ili ohlađeni Beluga kavijar? Ukoliko ni jedan ni drugi delikates nije “vaša šolja čaja” da li biste možda najviše uživali u Rossini bifteku – sladostrasnoj kombinaciji file minjenona, guščije džigerice i crnog tartufa?
Hrana u avionima odavno više nije ni blizu onoga što se služilo u nekim lepim vremenima. Napredak je doveo do toga da su mnoge stvari postajale sve bolje i bolje, ali hrana tokom letova je dostigla svoj vrhunac i od tada je u silaznoj putanji.
Ne računajući ultra luksuzne ponude koje su u manjini, danas je na međunarodnim letovima jedina dilema – meso ili riba. Čak ni to nije dilema, jer vam je svejedno. Obe namirnice će biti pripremljene, hajde da kažemo, korektno. A pitanje da li želite pripaliti cigaretu i čašu vrhunskog konjaka je misaona imenica. Iako se nepušačima ova praksa ne bi svidela, pušači bi bili oduševljeni, plus što su brojne kompanije putnicima u biznis klasi besplatno delili pakovanja cigareta.
U zlatno vreme putovanja avionom jelovnici u avionu su bili, kako prenosi CNN, dostojni restorana s Michelinovom zvezdicom.
“Radila sam kao stjuardesa za Pan Am šezdesetih i sedamdesetih godina. Da bismo se osposobile za posao prolazili smo petonedeljnu obuku, a 70 posto programa se odnosilo na posluživanje i serviranje hrane. Čak smo i kuvali, na primer pečenje, tehnike pripreme bifteka, piletine ili jaja”, kaže En Svini koja je letela za Pan Am punih jedanaest godina.
I ako mislite da se radi samo o biznis ili drugoj luksuznoj klasi, grdno se varate. Svini je letela na linijama koje su prevozile Amerikance širom Azije. Ni na tim obrocima se nije štedelo, te se kabinom širio miris bifteka, krompira, povrća i sladoleda.
Jedan od pionira tople hrane na letovima je australijski Qantas koji je s tom praksom počeo tridesetih godina dvadesetog veka. Pojavom džambo džetova koji je omogućio široj populaciji letenje, let iz Londona do Oklenda je podrazumevao stajanje u Rimu, Bombaju i Hong Kongu. Stoga vam je jasno koliko je bila različita gastro ponuda na tim letovima.
Nama, danas, preostaje samo da žalimo što se ta vremena, najverovatnije, više nkada neće vratiti. I da sanjarimo tokom leta, dok nas ne trgne (prijatan) glas: Kafa, čaj, sok, voda….
Još jedan od novoobeogradskih mladih restorana, The Petica poziva goste da se uvere u kvalitet usluge i ukusnu hranu. ...
pročitaj jošThyme Street projekat je za relativno kratak period pomerio beogradsku, a samim tim i srpsku gastronomsku scenu. Nakon street food objekta u Zemunu...
pročitaj jošPrvi restoran koji se spominje u arhivskoj građi Novog Sada je gostiona Kod fazana, i to 1822. godine. Iako se veruje da je restoran počeo sa radom...
pročitaj još