
Joca Tabor, Priče iz kafane: Kafana pod lozom čuva stara jela od zaborava
Kafana pod lozom - lepo ime za jednu kafanu, što bi znalci rekli „Pogođeno ime!“ Ponekad dobro ime ume da pogodi više asocijacija od silnih rečenic...
pročitaj jošDo rekonstrukcije dela centra Beograda, pre svega prema ulici Kralja Milana i trgu Slavija svakako će doći, ali kafana „Manjež“ neće biti srušena, kaže profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Ivan Rašković, nakon što se poslednjih meseci u široj javnosti debatuje o budućem izledu bloka Između Slavije i parka Manjež i sudbini čuvene kafane.
„Svakako će doći do rekonstrukcije sadašnjeg urbanog tkiva, pre svega prema ulici Kralja Milana i trgu Slavija, a to najviše mislim na nove frontove koje bi trebali da dobiju savremen izgled, koji će biti pečat ovog doba. Većina konkursnih rešenja je uglavnom to i predvidela“, objasnio je profesor Rašković.
Budući izgled ovog dela grada pažnju javnosti je privukao naročito posle javnog međunarodnog arhitektonskog konkursa, a koji je za predmet imao blok Između Slavije i parka Manjež.
„Ono što je bitno da pojasnim, nijedno rešenje nije predvidelo rušenje kafane ‘Manjež’, niti će ‘Manjež’ biti rušen. I tu nema nikakve dileme! Vidim da se u javnosti barata pogrešnom informacijom i još jednom, nedvosmisleno: ‘Manjež’ ostaje“, istakao je profesor Ivan Rašković, koji je i predsednik je društva arhitekata Beograda, a predsedavao je i žirijem konkursa.
Profesor Rašković, upućen je u sva dešavanja oko ovog bloka, jer je predsedavao žirijem konkursa zajedno sa čuvenim britanskim arhitektom i profesoron na Harvardu Simonom Fromvilerom. Član žirija je bio i Krešimir Rogina iz Hrvatske, jedan od najpoznatijih arhitekata u regionu. Ovaj međunarodni konkurs je uspešno završen i doneo je nekoliko zanimljivih rešenja.
Kaže se da je konobar pomalo i psiholog. I to je tačno. Njegov zadatak je da pročita gosta, da li želi razgovor ili mir, neprestanu pažnju ili disk...
pročitaj jošU ugostiteljstvu svaka prazna stolica je izgubljena zarada. Vikendi su, uglavnom, sigurni dani za ostvarivanje prometa, ali radni dani, posebno pon...
pročitaj jošU svetu ugostiteljstva, gde konkurencija raste iz dana u dan, uspeh restorana ne zavisi samo od kvaliteta hrane. Potrebni su ljudi, procesi i strat...
pročitaj još