2 Manjež
16.02.2022 Restoran

Kafana Manjež neće biti srušena!

Do rekonstrukcije dela centra Beograda, pre svega prema ulici Kralja Milana i trgu Slavija svakako će doći, ali kafana „Manjež“ neće biti srušena, kaže profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Ivan Rašković, nakon što se poslednjih meseci u široj javnosti debatuje o budućem izledu bloka Između Slavije i parka Manjež i sudbini čuvene kafane.

„Barata se pogrešnom informacijom – ‘Manjež’ ostaje!“

„Svakako će doći do rekonstrukcije sadašnjeg urbanog tkiva, pre svega prema ulici Kralja Milana i trgu Slavija, a to najviše mislim na nove frontove koje bi trebali da dobiju savremen izgled, koji će biti pečat ovog doba. Većina konkursnih rešenja je uglavnom to i predvidela“, objasnio je profesor Rašković.
Budući izgled ovog dela grada pažnju javnosti je privukao naročito posle javnog međunarodnog arhitektonskog konkursa, a koji je za predmet imao blok Između Slavije i parka Manjež.
„Ono što je bitno da pojasnim, nijedno rešenje nije predvidelo rušenje kafane ‘Manjež’, niti će ‘Manjež’ biti rušen. I tu nema nikakve dileme! Vidim da se u javnosti barata pogrešnom informacijom i još jednom, nedvosmisleno: ‘Manjež’ ostaje“, istakao je profesor Ivan Rašković, koji je i predsednik je društva arhitekata Beograda, a predsedavao je i žirijem konkursa.
Profesor Rašković, upućen je u sva dešavanja oko ovog bloka, jer je predsedavao žirijem konkursa zajedno sa čuvenim britanskim arhitektom i profesoron na Harvardu Simonom Fromvilerom. Član žirija je bio i Krešimir Rogina iz Hrvatske, jedan od najpoznatijih arhitekata u regionu. Ovaj međunarodni konkurs je uspešno završen i doneo je nekoliko zanimljivih rešenja.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

IZVOR: BLIC

FOTO: INSTAGRAM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije