Predstavljamo Vam: Novi broj magazina Cafe Bar & Restoran
Pred vama je decembarski broj magazina Cafe Bar & Restoran, a u njemu vam donosimo najsvežije vesti, intervjue i ostale teme iz HoReCa sektora,...
pročitaj jošI bi izbor za najbolje restorane na svetu. I rodila se želja da jednoga dana vidimo bar jedan srpski restoran među 100 najboljih na svetu. I odmah se nameće pitanje, a zašto ga već nema? Hajde da se složimo da je tih 100 na listi stvarno kvalitetnije od bilo kojeg našeg, ali ima tu i jedno veliko ali.
Izbor World’s 50 Best Restaurants ima svoju ideologiju u okviru koje se promoviše prilično uzan skup gastronomskih, ali i ekoloških i društveno osvešćenih vrednosti, koje se, nažalost ili na sreću, moraju prihvatiti. Treći “uslov” je da se ovaj izbor vrlo velikim delom temelji na networkingu i lobiranju. PR agencije koje zastupaju restorane idu toliko daleko u lobiranju da organizuju turneje glasača po restoranima koji su kandidati. Šefovi restorana lično odlaze na turneje u područja iz kojih dolazi najviše gostiju i poput političkih predizbornih kampanja, podstiču glasače. Suludo zvuči, ali je tako. Oni restorani koji imaju najveći stepen globalne umreženosti i mobilišu najviše glasača imaju prednost u konačnom izboru.
Da osetite delić atmosfera za svečanog proglašavanja Cafe Bar & Restoran vam donosi izveštaj sa izbora i petoj pobedi danske Nome.
Pored toga donosimo priču o Staši Tončev, ženi koja u Dubaiju seli svoj Urban Balkan bistro 21grams u veći prostor jer se tražila stolica više.
Svetski šefovi pričaju na temu da li signature dish gubi bitku sa sezonskim i lokalnim menijem. Nusret Gokče je podigao London na noge svojim novim restoranom, a šef Marko Gajski priča zašto je korčulanski restoran Lešić Dimitri i ove godine zaslužio Mišlenovu zvezdicu.
Mladi šef Aleksandar Bućan je pričao na (tabu) temu molekularne gastronomije, a šef Miloš Jovanović o postavci novog gastro bara. Naravno, naš kolumnista Hadži Jovan Mrđenović je i za ovaj broj ispričao još jednu Priču iz kafane.
S poštovanjem
Redakcija časopisa “Cafe Bar & Restoran”
Stevan Pejdanovski, Head Chef restorana La Pista na Kopaoniku, odrastao je u porodici u kojoj je baka radila kao kuvarica u školskom restoranu, maj...
pročitaj jošTradicionala 2025 je izbor za najbolje restorane u Srbiji koji služe autentična i tradicionalna jela. Svako ko je bar jednom imao prilike da pročit...
pročitaj jošNe smemo dozvoliti da u zaborav padnu tradicionalna jela u kojima su uživali naši stari, mnogo pre otvaranja prve kafane u Srbiji. Da bi potpomogli...
pročitaj još