Pretraga
Restoran 14.08.2025

Kako je Petar Žuljević, pastry chef, kreirao kolekciju torti Crème de la Crowne Plaza

Nataša Stevanović
Petar Zuljevic Executve Pastry Chef

Pastry chef Petar Žuljević, prepoznat kao lider u premium segmentu poslastičarstva, kreirao je ekskluzivnu kolekciju torti za Crowne Plaza Belgrade – Crème de la Crowne Plaza.

Ovaj projekat, osmišljen u skladu sa najvišim HoReCa standardima, obuhvata sedam autentičnih kreacija koje spajaju vrhunske sastojke, preciznu zanatsku izradu i dizajn prilagođen luksuznom hotelskom okruženju. Pored gastronomske vrednosti, kolekcija funkcioniše kao strateški alat brendiranja, podižući hotelsku ponudu i diferencirajući Crowne Plaza Belgrade na konkurentnom tržištu ugostiteljstva.

Pastry chef Petar Žuljević – strateško brendiranje hotela kroz kolekciju Crème de la Crowne Plaza

Radi se o sedam pažljivo osmišljenih torti, #1 Zlatni presek, #2 Mademoiselle, #3 Ana, #4 P.S. Volim te!, #5 Karmela, #6 Parižanka i #7 Iskra – koje spajaju vrhunske sastojke i zanatsku preciznost prateći savremene trendove. Svaka torta nosi autentičnu priču, od mirisa detinjstva do elegancije pariskih poslastičarnica, čineći da svaki zalogaj bude naročit doživljaj.

Sve pohvale za ovaj unikatni projekat u kojem se kroz selekciju torti brendira hotel.

– Hvala vam. Ideja je zapravo proizašla iz svakodnevnog rada u hotelu i iz želje da stvorimo nešto što nadilazi klasičnu poslasticu – da ponudimo doživljaj. Crowne Plaza Beograd ima izuzetno bogatu istoriju i identitet, a ja sam želeo da taj duh pretočim u formu koja je univerzalna: u ukus, u miris, u emociju. Torte su često u centru važnih trenutaka – proslava, susreta, novih početaka – i prirodno mi je delovalo da upravo one postanu nosilac jedne hotelske priče. Tako je nastala kolekcija Crème de la Crowne Plaza – spoj tradicije, savremenog pristupa i ličnog izraza.

Petar Zuljevic - Zlatni presek i Madamoissele
#1 – Torta Zlatni presek i #2 Torta Mademoiselle

Šta si želeo da gost oseti kada ih proba?

– Kriterijumi su bili vrlo jasni – želeo sam da svaka od njih ima ličnost, da bude autentična i prepoznatljiva, ali i da zajedno čine harmoničnu celinu. Inspiraciju sam pronalazio u mirisima iz detinjstva, u eleganciji pariskih poslastičarnica, u nostalgiji Beograda, ali i u savremenim trendovima koji poštuju teksturu, ravnotežu ukusa i estetiku. Kada neko proba tortu iz ove kolekcije, voleo bih da se bar na trenutak zaustavi – da mu se vrati neko lepo sećanje, ili da stvori novo. Da oseti koliko je pažnje uloženo u svaki sloj, i da prepozna da ovo nije samo desert – već posvećenost pretočena u formu.

Srce kolekcije je Ana – torta koja od 1979. godine nosi duh legendarnog Interkontija.

– Tako je. Ana je više od torte – to je omaž hotelijerstvu, eleganciji jednog vremena i svima koji su deo istorije ovog hotela. Bila je izazov jer sam želeo da ostane verna originalu, ali i da progovori savremenim jezikom. Ana nije trend – ona je vremeplov. I posebno me raduje što su je gosti odmah prepoznali, često sa uzdahom: “Ovo je ona Ana!”.

Petar Zuljevic - Ana i P.S. Volim te
#3 -Torta Ana i #4 Torta P.S. Volim te!
Petar Zuljevic - Karamela, Parižanka i Iskra torta
#5 Torta Karmela, #6 Torta Parižanka i #7 Torta Iskra

Kolekcija Crème de la Crowne Plaza

#1 Torta Zlatni presek – „Torta sa slojevima lešnikovih korica, vanil krema i dodatkom smrznutih malina koje unose svežinu. Posebno sam vodio računa o ravnoteži ukusa – da nije ni previše slatka ni previše voćna, već da ima jasan, harmoničan profil.“

#2 Torta Mademoiselle – „Lagana, ali kompleksna torta. Ima koru od pistaća, krem od bele čokolade i sira, dok je u sredini redukovani sos od maline. Završni sloj od maka i limete daje joj dodatnu aromatičnost i kontrast.“

#3 Torta Ana – „Torta sa istorijom! Recept potiče još iz vremena Interkontinentala i želeli smo da ostane verna originalu, ali sa malim modernim dodirom. Sastoji se od tankih kakao korica, čokoladnog krema sa slatkom pavlakom i nugata, koji daje dodatnu punoću i aromu.“

#4 Torta P.S. Volim te! – „Torta od kakao korica i čokoladnog krema, sa dodatkom brownie sloja u sredini. Nije previše teška, ali je bogata i postojana. Pravljena je kao poslastica za one koji vole klasične čokoladne ukuse – sa malim iznenađenjem u teksturi.“

#5 Torta Karmela – „Bazirana na tradicionalnim ukusima – tanke korice sa orasima, lagan vanil-krem i grilijaš od lešnika u sredini. To je torta koja često budi asocijacije na domaće poslastice, ali je tehnički i vizuelno izvedena u modernijem maniru.“

#6 Torta Parižanka – „Jednostavna i vrlo prijatna za većinu gostiju. Na puter keks kori je krem od mlečne čokolade, a u sredini je domaći džem od limuna. Sviđa mi se taj balans između slatkog i osvežavajućeg, i to je torta koju često preporučujem kao dnevni desert.“

#7 Torta Iskra – „Nastala od domaće višnje sorte Iskra i amarene, u kombinaciji sa čokoladnim kremom i čajem od višnje. Baza je hrskava, sa bademom i grejpom. To je torta sa jačim, izraženijim ukusima – za one koji vole nešto intenzivnije.“

S obzirom na to da si zadužen i za sve Deltine hotele, hoće li i gosti iz ostalih hotela uživati u tvojim tortama, ili za njih pripremaš nešto posebno?

– Kolekcija Crème de la Crowne Plaza osmišljena je specifično za brend i identitet hotela Crowne Plaza Belgrade, kao deo njegove autentične priče. Svaki hotel u okviru Delta Hospitality portfolija ima svoju jedinstvenu atmosferu, publiku i pozicioniranje, i upravo zato mi je važno da se i slatki program u svakom od njih razvija u skladu s tim. U tom smislu, radim na konceptima koji su prilagođeni potrebama i karakteru drugih hotela – sa željom da svaka ponuda ima svoj potpis i bude u skladu s identitetom objekta.

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre nego što objavite komentare, posetite i upoznajte se sa uslovima korišćenja usluge.