Post Posti, hram asketske hrane chefa Dalibora Ratkova
U centru Zlatibora gde se ugostitelji utrkuju ko će ponuditi najbolju pršutu ili kajmak, radi restoran Post Posti, a njegov vlasnik i glavni čovek ...
pročitaj jošBemata je prva stanica koju smo posetili u svrhu pripreme obimnog teksta o veganskim restoranima u Begradu. Koleginica Jovana Ljubišić koja je u našem timu ekspert za veganske i brunch restorane ga je „tipovala“, nazvavši ga kolevkom veganske superhrane.
Bemata na Novom Beogradu u ulici Uroša Martinovića je otvorena 2017. godine i od tada nudi koncept sveže, vegansko i vegetarijansko. I to nije vezano samo za hrano. Kada uđete u restoran, sam ambijent utiče da se osetite sveže i prirodno. Beli zidovi, jednostavan kolorit i minimalistički zeleni i efektni ukrasi jasno ukazuju kakvu hranu možete ovde očekivati.
S obzirom na spoljašnju temperaturu i sunčano jutro seli smo u baštu i prepustili smo se, bar ja, ljubaznom osoblju. Tofu je za mene oduvek bio antipatičan, ali rešen da se rešim predrasuda naručujem Nanin veganski doručak. Sastoji se od tofu sira sa satarašom na aromatičnom Naninom hlebu od spelte. Šta da vam kažem osim da više neću izbegavati tofu, jer je kompletno jelo savršeno izbalansirano, prijatnog ukusa i lako za jelo.
Drugo jelo je sadržalo meni vrlo omiljenu cveklu, a činjenica da se radi o burgeru, bilo je vrlo logično da baš izaberem burger od cvekle na palenti. Kako su mi objasnili priprema se na vodi, a pored cvekle i leblebija, obogaćen je komadićima šargarepe, avokada i rukolom uz veganski caciki. Preukusno, a posno.
Da i slatko može biti posno i slasno dokaz su torte u Bemati. Raw Jaffa torta u pratnji sa kapućinom je bila Jovanin izbor i po njenim rečima, biljno mleko od badema je savršeno oplemenilo kafu, a tortu je osim ukusa krasila neočekivana lakoća. Sve u svemu, Bemata je mesto koje će i najokorelijeg karnivora ubediti da vege obrok može biti itekako ukusan. Toliko da ću je ponovo posetiti.
Molekularni momenat je temelj promišljanja u novom restoranu Delirium Silence. Bez obzira što je ovaj koncept u Srbiji prilično neistražen, chef Vl...
pročitaj jošPistaći su danas planetarno popularni, što zbog svog ukusa, a još više zbog svestranosti. Ovo je bilo dovoljno da Mattia Michelangeli, mladi chef s...
pročitaj jošSvako ko je bar jednom imao prilike da pročita magazin Cafe Bar & Restoran, zna da pratimo sve što se dešava u svetskoj i domaćoj gastronomiji....
pročitaj još